• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Finalisten van ePro League: "Het is geen spel meer"

  " "

  Moeskroen wint het allereerste ePro-toernooi.

  Het voorbije weekend kroonde Quintin Vande Wattyne zich tot de allereerste kampioen van de ePro League."Ik zou dit mijn hele leven willen doen", reageert de e-sporter van Moeskroen.  In de finale klopte de gamer Zakaria Bentato van Anderlecht. Sportweekend was erbij.

  “Sinds dit jaar kan ik ervan leven”, zegt Quentin Vande Wattyne. "Als je goed bent, dan is dat mogelijk. In België liggen de geldprijzen nog niet zo hoog, op sommige toernooien kan je van 15.000 tot 50.000 euro winnen. Op grote internationale toernooien loopt dat op tot 200.000 euro."

   

  "Wat mensen niet begrijpen, is dat dit heel vermoeiend is. Een wedstrijd van 15 minuten vergt je opperste concentratie. Elk detail is belangrijk. Nadien wil je alleen maar naar huis en gaan slapen."

   

  Dat beaamt ook Zakaria Bentato: "Profs trainen tot 12 uur per dag. Er komt veel druk van mezelf, van de fans, van vrienden en van de media. Tijdens de finale dacht ik dat ik zou sterven van de stress op het podium."

   

  "Het is geen spel meer. Het is mijn job. Net zoals bij een profvoetballer is het meer dan zomaar een spel."

  Bekijk de reportage in Sportweekend:

  E-sport zit enorm in de lift in België

  De ePro League legt met haar nationale FIFA-competitie een mooie link tussen de wereld van de e-sports en die van het voetbal. Maar wereldwijd is FIFA slechts een fractie van de hele e-sport. 

   

  "League of Legends, Counterstrike, Dota 2 en het alombekende Fortnite, dat zijn de meest gespeelde games binnen de e-sportwereld. De industrie groeit exponentieel en het lijkt er niet op dat die groei snel zal stagneren", zegt Freek Borghgraef van het bedrijf Kayzr. Zij organiseren niet alleen het ePro-toernooi, maar zetten ook amateurtoernooien in de Benelux op poten. 

  “Wij doen uitzendingen rond 4 van de populairste games: League Of Legends, Rocket League, Hearthstone en Counterstrike. Per uitzenddag die we doen, ligt het aantal kijkers rond de 10.000 unieke personen.” 

   

  “E-sport zit inmiddels gigantisch hard in de lift in België, maar om nu te zeggen dat we het Koning Boudewijnstadion gaan vullen? Daarvoor is het nog 10 jaar te vroeg.”

  E-sport zit gigantisch hard in de lift in België, maar om nu te zeggen dat we het Koning Boudewijnstadion gaan vullen? Daarvoor is het nog 10 jaar te vroeg.

  "In Denemarken werd onlangs het nationale Counterstrike-team nummer 1 van de wereld, waarop het staatshoofd van Denemarken die mannen feliciteerde. Zo’n gewaarwording is er in België op dit moment nog steeds niet."


  "De enige manier waarop gamen hier in de media komt, is wanneer het weer eens in  verband wordt gebracht met agressief gedrag na een aanslag. En dat is onzin. Onlangs verscheen er een studie van de Universiteit van Oxford waarin geen enkele associatie tussen gewelddadige games en gewelddadig gedrag kon worden gelegd."

  "Goede gamers kunnen meer impulsen verwerken dan anderen"

  “Of het een echte sport is, blijft een moeilijke discussie. Is schaken een sport? Is boogschieten een sport? Bij beide disciplines moet je, net zoals bij gamen, maar weinig fysieke arbeid uitoefenen. Het vergt wel een uitermate groot talent om binnen die disciplines uit te blinken."

   

  "Als je iets van het spelletje kent en je kijkt naar hoe die mannen dat spelen, zowel individueel als in team, dan krijg je echt een gevoel van "wauw, die gasten zijn héél goed". Uiteindelijk blijft het voor discussie vatbaar of het al dan niet een sport is, afhankelijk van hoe je het belicht."

  "Het is aangetoond dat gamers die uitermate goed zijn, meer impulsen kunnen verwerken dan anderen. Stappen vooruitdenken, strategieën inzien en uitvoeren en een snelle hand-oogcoördinatie zijn ook belangrijke troeven. Natuurlijk hangt dat ook wat van game tot game af."