• home
 • video
 • pas verschenen

  VAR en scheidsrechter kunnen in play-offs een beroep doen op virtuele buitenspellijn

  De scheidsrechter en videoref krijgen nieuwe technologie om buitenspelfases accurater in te schatten.

  De scheidsrechter en videoref krijgen nieuwe technologie om buitenspelfases accurater in te schatten.

  Vanaf de play-offs zouden buitenspelfases accurater beoordeeld moeten worden in de Jupiler Pro League. De videoref zal werken met een virtuele buitenspellijn.

  "Gebogen buitenspellijn op tv-scherm"

  Scheidsrechtersbaas Johan Verbist en talentencoach Frank De Bleeckere gaven in Tubeke meer uitleg over de virtuele offsidelijn. "De Buitenspellijn is een tool om het VAR-team te helpen om zoveel mogelijk buitenspelsituaties te objectiveren", klinkt het.

   

  "Maar sommige situaties zullen nog altijd interpretatie van de scheidsrechter vragen", waarschuwt de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).     

   

  De buitenspellijn zal ook te zien zijn op het televisiescherm, maar zal gebogen lijken. "Daar is opzettelijk voor gekozen, omdat die de kromming van het veld volgt en dus net iets accurater is dan de lijnen die de tv-operatoren voorlopig lieten zien", zegt de Koninklijke Belgische Voetbalbond. "Al gaat het in tegen de intuïtie, het resultaat is accurater."

  Instructies voor lijnrechters

  De KBVB verduidelijkte ook dat de keuze voor het correcte frame van essentieel belang is. "De VAR moet kiezen wanneer de lijn getrokken wordt. FIFA en UEFA zijn daar heel duidelijk in. Het moet gebeuren bij het eerste contact van de pas of de actie", luidt het devies.

   

  De lijn wordt overigens getrokken ter hoogte van het laatste lichaamsdeel achter de bal, maar hand en arm van de speler tellen daarbij niet mee.

   

  De KBVB gaf de lijnrechters ook duidelijke instructies mee, nu er in de play-offs een videoref en een buitenspellijn zijn om offside te verifiëren. De algemene richtlijn is dat er bij twijfel niet gewacht wordt, zodat de VAR nog kan tussenkomen.

   

  Dat is altijd zo - ook wanneer er geen twijfel is - wanneer er een duidelijke scoringskans is. De lijnrechter moet wel meteen vlaggen als er geen doelgevaar is. Dezelfde instructies gelden voor de hoofdscheidsrechter.  

  Wel of geen rode kaart?

  In de infosessie ging de KBVB ook dieper in op fases die wel en geen rode kaart verdienen. Voor ellebogen is het algemene principe dat er een hoge intensiteit moet zijn om een rode kaart te geven.

   

  "Er moet veel kracht zitten achter de armbeweging", zegt De Bleeckere, die ter illustratie beelden toonde van de rode kaart voor Club-spits Wesley Moraes in de match op Moeskroen.

   

  Er werd ook uitgelegd wanneer er een penalty gefloten moest worden bij handspel. De algemene richtlijn is dat de arm dichtbij de speler moet zijn, zo niet leidt handspel tot een overtreding en dus een strafschop. "Er is geen interpretatie meer mogelijk", stelde De Bleeckere.

   

  Ook opvallend: wanneer een speler het leer op zijn eigen arm of hand trapt, moet het spel gewoon doorgaan.