• home
 • video
 • pas verschenen

  Martinez: "Prestatie Leander en Youri is boodschap voor veel jonge Belgen"

  " "

  Roberto Martinez: "Het leek alsof Dendoncker en Tielemans al jaren in die rol speelden."

  Roberto Martinez was tevreden na de 3-1 tegen Rusland. "We hadden enkele spelers met minder caps en minder ervaring. Maar Dendoncker en Tielemans speelden alsof ze al jaren in de nationale ploeg stonden." De bondscoach loofde ook Eden Hazard en Thibaut Courtois.

  De Rode Duivels wonnen hun eerste EK-kwalificatiematch verdiend met 3-1 van Rusland. Er stond nochtans een onuitgegeven elftal op het veld door de vele blessures. De prestatie stemde de bondscoach dan ook heel tevreden: "Enkele spelers op het veld hadden toch minder caps en minder ervaring. Het was een kans om te zien welk werk we de voorbije 3 jaar geleverd hebben."

   

  "Als je Dendoncker en Tielemans zag, leek het alsof ze al jaren in die rol bij de nationale ploeg speelden. Dat is aangenaam om vast te stellen. Voor mij en het Belgische voetbal is dat een sterke boodschap. Leander en Youri zijn 2 spelers die zich in België ontwikkelden. Toen ze klaar waren, gingen ze naar het buitenland. Daar kun je je verder
  ontwikkelen. Nu komen ze weer bij de nationale ploeg en zie je ze goed bezig."

   

  "Ik vind dat we te veel jonge Belgische talenten hebben die te vroeg naar het buitenland trekken. Dit is een boodschap voor de families en de entourage van die spelers. Het is belangrijk dat ze in België groeien en hun opleiding krijgen. Daarna kunnen ze de natuurlijke stap naar het buitenland zetten voor een nieuwe uitdaging. Daar profiteren ze van bij het nationale team."

  "Reactie na fout toont dat Courtois nummer 1 van de wereld is"

  Tussen die minder ervaren jongens zag Martinez zijn sterkhouders voorop gaan in de strijd. Eden Hazard stak erbovenuit. De aanvoerder was constant dreigend en scoorde 2 keer. "De consistentie die Eden al 3 jaar toont bij de nationale ploeg, is van zijn niveau. Ik weet dat we daar nooit zomaar mogen van uitgaan. We moeten van hem genieten en zulke prestaties koesteren."

   

  "Wat mij speciaal bevalt, is zijn toewijding, ook wanneer er geen bal is. Hij pakt de zaken ook defensief goed aan. En aan de bal is hij van wereldklasse.”

   

  Het foutje van Courtois bij de snelle gelijkmaker bedekte Martinez met de mantel der liefde. "Defensief waren we heel sterk. We beperkten Rusland tot 1 schot van ver na de rust. Maar er was wel die goal: zoiets gebeurt in voetbal. Het is een fout met wat krediet voor Rusland, dat met 3 à 5 spelers hoog druk zette. We namen de verkeerde beslissing."

   

  "Maar door zijn reactie toonde Thibaut waarom hij de nummer 1 van de wereld is: nadien presteerde hij alsof er niets gebeurd was. Je kunt de klasse van spelers meten aan hoe ze reageren na een tegenslag. Hij deed voort zoals we voorbereid hadden. Door de manier waarop hij op zijn fout reageerde, vond ik dit een nog indrukwekkendere prestatie van Thibaut, eerder dan gewoon een foutloze prestatie zonder meer.”

   

  Romelu Lukaku was gisteren een van de afwezigen. Haalt hij Cyprus?"Hij herstelt goed, vrijdagochtend beslissen we." In Cyprus rekent Martinez ook op Thomas Vermaelen. "Die is fit, maar ik koos voor Boyata omdat we Vermaelen alle tijd wilden geven. Hij komt terug uit een blessure en kan geen 2 matchen spelen. Vermaelen wordt met zijn ervaring essentieel in een uitmatch in Cyprus."

   

  "Boyata deed het trouwens heel goed. Rusland maakte het ons in de 1e helft lastig. Boyata ging daar goed mee om. Het was een beetje te vergelijken met zijn match tegen Panama op het WK. Hij won zijn meeste duels, was snel en krachtig.”

  We moeten van Eden genieten en zijn prestaties koesteren. De consistentie die hij al 3 jaar bij de nationale ploeg toont, is van zijn niveau."

  Roberto Martinez

  De persconferentie van Martinez: