• home
 • video
 • pas verschenen

  Loena Hendrickx maakt rentree door grote poort: 12e op WK

  " "

  Na maanden blessureleed is Loena Hendrickx heel blij met een 12e plaats.

  Kunstschaatsster Loena Hendrickx (19) kan tevreden zijn over haar wereldkampioenschap. Na maanden blessureleed legde ze in Saitama, in Japan, beslag op een 12e plaats. In de vrije kür schoof ze nog een plaatsje op. Het goud was voor de 16-jarige Russin Alina Zagitova.

  De jongere zus van Jorik Hendrickx heeft een bewogen seizoen achter de rug. Door rugproblemen kon ze maandenlang geen wedstrijden schaatsen en miste ze het EK. Pas vorige woensdag besloot de studente naar Japan af te reizen.

   

  In de korte kür plaatste ze zich als 13e vlot voor de vrije kür met 24. Bevrijd van haar twijfels deed ze vandaag nog 2 plaatsen beter: op Differente van Gotan Project schaatste ze naar de elfde plaats.  Ze voerde 10 sprongen uit; ze opende met 2 vlekkeloze drievoudige sprongen, waarna ze 1 keer viel en 1 keer een stap moest zetten. Haar pirouettes gingen uitstekend.

   

  Met 123,69 punten bleef ze een kleine 10 punten onder haar PR van 132.66. In totaal zette ze 186,29 punten neer. Haar PR is 204.16 van vorig jaar in de Nebelhorn Trophy. Met een 12e plaats doet ze beter dan verhoopt gezien de voorgeschiedenis. Het was haar 3e WK: in 2017 werd ze 15e, vorig jaar 9e.

   

  De wereldtitel ging naar olympisch kampioene Alina Zagitova. De 16-jarige Russin was de beste in de 2 küren en ging met 237,50 punten de Kazachse Elizabet Toersinbajeva (224,76 ptn) en de Russin Jevgenia Medvedeva (223,80 ptn) vooraf. Die laatste is de wereldkampioene van 2016 en 2017. Vorig jaar bij haar debuut eindigde Zagitova 5e, de titelhoudster Kaetlyn Osmond uit Canada deed nu niet mee. Toersinbajeva werd de eerste vrouw bij de senioren die een 4-voudige sprong uitvoerde in competitie.

  Toersinbajeva schrijft geschiedenis: 1e viervoudige sprong bij vrouwen

  Broer en begeleider Jorik Hendrickx is trots: