• home
 • video
 • pas verschenen

  BBC-poll: Kompany kan beste buitenlander ooit in Premier League worden

  Vincent Kompany staat op de shortlist van beste buitenlandse voetballer in Engeland.

  Toen de Premier League in 1992 boven de doopvont gehouden werd, telde de Engelse competitie slechts 13 buitenlanders. Intussen zijn er al meer dan 2.000 de revue gepasseerd. De BBC vraagt zich af wie de beste buitenlander in al die jaren is. In een shortlist van 13 namen prijkt 1 Belg: Vincent Kompany.

  Het aantal niet-Britse en niet-Ierse spelers is in de loop der jaren verveelvoudigd. Sinds 1992 hebben er 2.016 hun kans gewaagd in de Premier League, het financiële en sportieve Walhalla van de hedendaagse profvoetballer.

   

  Hoog tijd om eens uit te vissen welke buitenlander de beste is, dacht de BBC. De Britse openbare omroep zette zijn analisten aan het werk: Alan Shearer, Ruud Gullit, Chris Sutton en Rory Smith selecteerden uit een lange lijst een shortlist met 13 namen die in aanmerking komen voor het etiket "Beste Buitenlander".

   

  Bij die 13 namen vinden we 3 keepers, 3 verdedigers, 3 middenvelders en 4 aanvallers. En bij die 13 vinden we 1 Belg terug: verdediger Vincent Kompany. 

  De 13 namen per linie

  Doelmannen:

  • David de Gea (Man.United)
  • Petr Cech (Chelsea, Arsenal)
  • Peter Schmeichel (Man.Utd, Aston Villa, Man.City)

  Eervolle vermelding: Edwin van der Sar 

  Verdedigers:

  • Nemanja Vidic (Man.Utd)
  • Jaap Stam (Man.Utd)
  • Vincent Kompany (Man.City)
   Eervolle vemelding: Sami Hyypia, Ricardo Carvalho

   

  Middenvelders:

  • Patrick Vieira (Arsenal, Man.City)
  • David Silva (Man.City)
  • Cristiano Ronaldo (Man.Utd)
   Eervolle vermelding: N'Golo Kanté, David Ginola, Yaya Touré, Claude Makélélé
   
  Aanvallers:
  • Thierry Henry (Arsenal)
  • Sergio Agüero (Man.City)
  • Eric Cantona (Leeds, Man.Utd)
  • Didier Drogba (Chelsea)
   Eervolle vermelding: Luis Suarez, Ruud van Nistelrooy, Dennis Bergkamp, Mohamed Salah

  "Kompany is een fantastische leider"

  De analisten verzorgden bij elke genomineerde een woordje toelichting, dus ook bij Vincent Kompany. Onze landgenoot speelde tot nu toe 260 wedstrijden voor City, pakte 91 clean sheets en scoorde 17 keer.

   

  Alan Shearer: "Kompany is als middenvelder in Manchester aangekomen en heeft zich daar ontpopt tot een geweldige speler. Hij won 3 titels en speelde 260 matchen voor City, maar dat hadden nog zoveel mooie cijfers geweest als hij niet zo geplaagd was door blessures."

   

  Chris Sutton: "Kompany is een fantastische leider. Ik speelde tegen hem toen hij als 17-jarige nog actief was bij Anderlecht (Sutton was toen aanvaller bij Celtic, red). Hij hield me volledig uit de wedstrijd. De volwassenheid en het spelinzicht dat hij op die leeftijd had, dat was toen al zeer opmerkelijk."

  Stemmen op de website van de BBC

  Op de website van de BBC kan iedereen stemmen voor zijn beste buitenlander. Vanavond wordt de verkiezing afgesloten, morgenmiddag wordt de winnaar bekendgemaakt in het BBC One-programma Football Focus.

  Klik hier om te stemmen.