Zuid-Amerikaanse bid voor WK voetbal van 2030 officieel voorgesteld

  In Buenos Aires zou dan de WK-finale van 2030 moeten plaatsvinden.

  De Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Chili, Paraguay en Uruguay hebben hun gezamenlijke kandidatuur voor het WK voetbal in 2030 officieel voorgesteld. Pas in 2022 beslist de wereldvoetbalbond FIFA wie de organisatie krijgt toegewezen.

  Het waren de presidenten van de vier buurlanden - Mauricio Macri (Argentinië), Sebastian Piñera (Chili), Mario Abo (Paraguay) en Tabaré Vazquez (Uruguay) - die het project voorstelden. 

   

  Zij beslisten dat er een organisatiecomité zal opgericht worden met daarin een vertegenwoordiger uit elk land, in overleg met de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie CONMEBOL. De eerste vergadering moet reeds op 8 april plaatsvinden.

   

  In de gezamenlijke bid werd al duidelijk dat Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, als speelstad voor de finale naar voren wordt geschoven.  

  Andere kapers op de kust

  Het Zuid-Amerikaanse project krijgt concurrentie van Marokko, dat nog eens zijn kans wil wagen, maar deze keer dan met Spanje en Marokko in een gezamenlijk project. Ook Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Servië werken aan een gezamenlijke bid, net als het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In China wordt er momenteel nog getwijfeld.

  WK