• home
 • video
 • pas verschenen

  Milaan-Sanremo anders bekeken: koploper verliest schoen in sneeuw, fontein wordt geschrapt

  Morgen staat de 110e editie van Milaan-Sanremo op het programma. De vorige 109 edities leverden niet alleen beklijvende ontknopingen op, maar ook enkele interessante reportages in de marge van de koers. We zetten de leukste op een rijtje.

  1e Belgische Primavera-winnaar Cyrille Van Hauwaert speelt zijn schoen kwijt in de sneeuw

  De laatste Belgische winnaar op de erelijst van Milaan-Sanremo is Andrei Tchmil in 1999. Maar 90 jaar daarvoor schreef Cyrille Van Hauwaert geschiedenis door als eerste Belg ooit het zegegebaar te maken in Sanremo.

   

  Leuke anekdote: Van Hauwaert was met de fiets van zijn geboortedorp Moorslede (West-Vlaanderen) naar startplek Milaan gereden. Daar had hij 7 weken over gedaan. De ideale training voor de Primavera, zo bleek achteraf.

   

  In 1910 leek Van Hauwaert op weg naar zijn 2e zege in Milaan-Sanremo. Maar toen hij ten val kwam in de sneeuw van de Turchino smolt zijn bonus van 10 minuten weg. Van Hauwaert liep door de sneeuw en speelde daarbij zijn rechterschoen kwijt. Daardoor moest hij het strijdtoneel verlaten.

  Reportage met jonge wielergod Eddy Merckx, topfavoriet voor Milaan-Sanremo 1967

  1 jaar nadat de piepjonge Eddy Merckx zijn eerste Milaan-Sanremo op zak gestoken had, start hij ook als topfavoriet in de editie van 1967. Merckx zou de Primavera uiteindelijk 7 keer naar zijn hand zetten. Nog altijd een record.

  Toen Milaan-Sanremo plots de fontein negeerde in de finale

  Wanneer de iconische fontein op de Via Roma in beeld komt, is de apotheose van Milaan-Sanremo nabij. Toen de streep in 1986 plots verlegd werd en de fontein niet langer op het parcours lag, zorgde dat voor een kleine aardbeving in wielerland.

   

  Oud-winnaars Fred De Bruyne, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck lieten destijds hun licht schijnen op de nieuwe aankomst.

  Michel Wuyts geeft commentaar bij Milaan-Sanremo met een blinddoek op

  In De laatste show (2000) daagt Bruno Wyndaele Michel Wuyts uit om de laatste kilometers van Milaan-Sanremo 1992 geblinddoekt te becommentariëren. Sean Kelly won die editie voor Moreno Argentin en Johan Museeuw.

  Te vroeg juichen in de sport, deze sporters gingen Erik Zabel voor (2004)

  In 2004 was een juichende Erik Zabel de schlemiel toen hij nog voorbijgezoefd werd door Oscar Freire. Man Bijt Hond ging destijds op zoek naar andere sporters die te vroeg hun handen in de lucht gegooid hadden.

  Roger De Vlaeminck moedigt Gilbert aan tijdens Milaan-Sanremo (2007)

  3 keer 1e en 3 keer 2e, Roger De Vlaeminck kwam telkens goed uit de verf in Milaan-Sanremo. "Monsieur Paris-Roubaix" betreurde het dan ook dat Tom Boonen zich niet genoeg focuste op het Italiaanse monument.

   

  De Vlaeminck draagt Gilbert een warm hart toe en gaf hem voor de televisie advies tijdens Milaan-Sanremo 2007.

  Pozzato blikt nostalgisch terug op zijn Sanremo-zege

  Tom Boonen juichte mee toen ploegmaat Filippo Pozzato in 2006 triomfeerde in Milaan-Sanremo. In Extra Time Koers blikte Pozzato 3 jaar geleden terug op die zege en de tattoo die hij daarna heeft laten zetten.