• home
 • video
 • pas verschenen

  Extra Time Koers valt: "Over rotsblok van Bakelants en hoe goed Van der Poel kan vallen"

  " "

  Van Aert was te gast: "Van der Poel kan niet alleen hard fietsen, maar ook goed vallen."

  In Extra Time Koers waren de vele valpartijen van de voorbije weken en die in Nokere een thema. "Ik ben gedegouteerd dat niemand moeite doet om die steen van de baan te halen", vertelde Jan Bakelants over zijn val in Parijs-Nice. Wout van Aert vindt Van der Poel "een goeie valler". En Jelle Wallays doet bij Taxi Ruben zijn verhaal over zijn zware val in San Juan.

  Bakelants: "Waarom stampt niemand die steen weg?"

  Het programma met presentator Ruben Van Gucht en gasten Karl Vannieuwkerke, Wout van Aert, Bram Tankink en Jan Bakelants begon met de val van die laatste in Parijs-Nice. De onfortuinlijke Sunweb-renner doet zijn verhaal: "Er lag een redelijk grote kei, een rotsblok, eigenlijk op de weg. Je kon die niet zien liggen, omdat die een beetje achter een bocht lag en we een beetje schuin reden door de wind."

   

  "Ik raak die, kreeg een klapband en viel." Op de beelden hoor je trouwens de knal van de klapband. Bakelants baalt: "Ik ben vooral gedegouteerd, omdat het parcours gesloten is en daar al veel volk gepasseerd is. Dat was geen steentje dat je niet kon zien liggen, toch zeker niet de mannen in hun auto of de gendarmes. Niemand doet de moeite om dat van de baan te halen. Waarom stopt niemand en stampt die weg?"

   

  "Sowieso was er iemand gevallen: was ik het niet, dan een rij verder. Valls (van Movistart) moet nog meer gedegouteerd zijn: die viel over mij en brak zijn sleutelbeen. Ik ben van plan om hem eens te bellen."

  "Het is niet omdat een bocht er niet glad uit ziet, dat het niet glad is"

  Er wordt dit seizoen trouwens wat afgevallen. "Er zijn opvallend meer schuivers in bochten die er niet glad uit zien", stelt ex-renner Karsten Kroon. Bakelants beaamt: "Dat klopte in die rit in de Tirreno waarbij Loetsenko won. Hij, De Plus en Martin maakten een schuiver waarvan je denkt, hoe kan dat?"

   

  Van Aert geeft het antwoord: "Het is niet omdat het er niet glad uit ziet, dat het niet glad is. Het kan van die "gepolierde asfalt" zijn, zoals ik het altijd noem omdat dat blinkt. Met een beetje zand erop kan het snel gebeuren."

   

  Tankink ziet nog een andere oorzaak: "Het kan dat de bandenfabrikant met net iets ander rubber werkt. En dat je het niet weet. Wij hebben ook eens een jaar banden gehad, waarvan achteraf bleek dat het rubber niet goed was. En dat je daardoor sneller viel."

   

  Ruben legde de discussie neer met een kwinkslag: "Voor al je tubetips 1 adres: Wout kent er alles van", alluderend op de keuze voor de groene banden waarmee hij in 2017 in Luxemburg het WK veldrijden won."Maar van wegtubes misschien iets minder", wuifde de crosser het compliment weg. "Het klopt wel dat afhankelijk van het model wegtubes in de regen een heel groot verschil kunnen maken."

  Loetsenko valt 2 keer in afdaling en wint: "Hij heeft gps, toch ziet hij bocht niet"

  Het moment van Wout van Aert was Aleksej Loetsenko, die als man voorop 2 keer valt in een afdaling in de Tirreno en de rit nog wint in een spurt met zijn vieren. De commentator van Eurosport werd er zot van.

   

  Van Aert legt uit waarom hij dit koos: "Bij die 2e val was hij heel zenuwachtig omdat hij onder druk stond om zijn voorsprong te behouden, maar die 1e is heel bijzonder. Tegenwoordig koersen we allemaal met mini-gps'jes op het stuur. Je kunt perfect zien welke bocht er komt. Het is niet dat hij te snel rijdt, hij lijkt niet te zien dat er een haarspeldbocht is."

  Van Aert: "Van der Poel kan niet alleen hard fietsen, maar ook goed vallen"

  Nokere Koerse gisteren werd ook ontsierd door verschillende valpartijen. De meest indrukwekkende was die in de massasprint aan de voet van Nokereberg, met Mathieu van der Poel en Floris Gerts als voornaamste slachtoffers. Van der Poel ging over de kop en werd nog aangereden in de flank. Maar de Nederlander kwam er gelukkig zonder breuken vanaf.

   

  Bram Tankink vreesde eerst ook voor iets ergs: "Als een renner lang blijft liggen, denk je dat. Want een renner staat normaal automatisch weer op." Waarop collega-veldrijder/wegrenner Wout van Aert inpikte: "Mathieu is sowieso een geval apart. Ik heb al 3 keer gezien dat hij op de draagberrie wordt geladen en we allemaal denken dat het even over is... Maar blijkbaar kan hij niet alleen hard fietsen, maar ook op een bepaalde manier goed vallen. Gelukkig heeft hij geen breuken."

   

  Bakelants weet wat Van der Poel goed deed: "Hij deed een paar buitelingen." Het verschil met Gerts was groot, die kreeg een klap op zijn hoofd. Gerts moest genaaid worden boven en onder het oog, had ook geen breuken, maar de ruggenwervel was wel geraakt.

  Ruben brengt Wallays naar de kinesist: "Zwaarste val uit mijn carrière"

  Het voorjaar van Jelle Wallays viel in het water door een val in de Ronde van San Juan, waarbij zijn hoofd zwaar geraakt werd. Een hersenschudding, kaakbeenbreuk en gebroken tanden waren zijn deel. Ruben nam de renner van Lotto-Soudal mee naar de kinesist en liet hem zijn verhaal vertellen: "Een hoofd is altijd delicaat."