• home
 • video
 • pas verschenen

  Koersdokter: "Geen oog voor Gerts? Dat klopt helemaal niet"

  Dokter Lefevere snelt toe bij Floris Gerts, de verpleegkundigen zijn al bij hem.

  Dokter Lefevere snelt toe bij Floris Gerts, de verpleegkundigen zijn al bij hem. Mathieu van der Poel ligt rechts.

  Volgens Peter Bauwens, ploegleider van de onfortuinlijke Floris Gerts, hadden de hulpdiensten in Nokere Koerse vooral oog voor Mathieu van der Poel. "Klopt helemaal niet", reageert Lorenzo Lefevere, die als dokter aanwezig was in de koers.

  Mathieu van der Poel en Floris Gerts waren woensdag de twee voornaamste slachtoffers van de valpartij in de sprint van Nokere Koerse. Maar de bewering van Peter Bauwens dat vooral Van der Poel geholpen werd, houdt volgens Lorenzo Lefevere helemaal geen steek.

   

  "Als er een ongeluk gebeurt, zeker als er meerdere slachtoffers zijn, dan is het zaak om eerst in te schatten waar de grootste noden zijn", legt Lefevere uit. "Dat is ook in dit geval gebeurd. Er waren eigenlijk 3 mensen die verzorging nodig hadden, waarbij al snel duidelijk was dat Gerts als eerste zorg  nodig had."

   

  "Zelf heb ik dan ook eerst Floris verzorgd. Op dat moment was er ook al een verpleegkundige bij hem. Dat hij te laat verzorging kreeg, klopt dus helemaal niet. Hij kreeg zelfs als eerste zorg. Van der Poel kreeg pas in tweede instantie verzorging. Het klopt dat Mathieu als eerste werd afgevoerd, maar dat had een duidelijke medische reden. Ik wilde Floris nog even in het oog houden voor hij afgevoerd kon worden."

   

  "Misschien is het voor buitenstaanders niet duidelijk wie wie is. We dragen immers een andere uitrusting dan de mensen van de ziekenwagen. Maar Floris Gerts heeft wel degelijk de juiste zorg gekregen op het juiste moment, onmiddellijk na het voorval. Om eerlijk te zijn: ik was me er niet eens van bewust wie die renners waren. Ik had dus niet eens gezien dat Mathieu van der Poel een van de slachtoffers was."