• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Budget Sky wordt opgetrokken: domper op de toekomst"

  De toekomst van Sky is verzekerd.

  Eind vorig jaar meldde media- en telecombedrijf Sky dat het in 2019 aan zijn laatste jaar als wielersponsor begon. Enkele maanden later heeft teammanager Dave Brailsford met INEOS al een nieuwe geldschieter gevonden. Onze commentator Michel Wuyts analyseert de succesvolle zoektocht naar een nieuwe mecenas. 

  "De Tour van de komende 5 jaar wordt niet anders dan de Tour van de voorbije 5 jaar"

  Team Sky heet vanaf 1 mei Team INEOS. De nieuwe sponsor zou in de ploeg van onder meer Chris Froome en Geraint Thomas nog meer geld pompen dan Sky al deed.

   

  "Als ik lees dat het budget opgetrokken wordt van 41 naar 47 miljoen euro, dan ga ik ervan uit dat dat klopt", vertelt Michel Wuyts. "Dat is wat mij betreft dan een domper op de toekomst."

   

  "Mensen zullen zich afvragen hoe je daar zo over kunt oordelen als het wielrennen nood heeft aan geld. Maar Sky zit wat die grote bedragen betreft alleen op de top en zal nog sterker worden als ze als eerste team met grote bedragen kunnen uitpakken om talenten aan te trekken."

   

  "Kijk naar de Colombianen Bernal en Sosa. Anderen zullen volgen. Ik had gedacht dat Sky gedownsized zou worden en dat de grote vedetten verspreid zouden geraken over andere ploegen, om daar dan een nieuwe toekomst op te bouwen. Niet dus."

   

  "Dat heeft volgens mij vooral gevolgen voor de Ronde van Frankrijk. De Tour van de komende vijf jaar zal er niet anders uitzien dan de Tour van de voorbije vijf jaar. Met dus de dominantie van Sky en de inertie in de vlakke etappes."

  Ik had gedacht dat Sky gedownsized zou worden en dat de grote vedetten verspreid zouden geraken over andere ploegen, om daar dan een nieuwe toekomst op te bouwen. Niet dus.

  Michel Wuyts

  Nog groter scoutingsapparaat?

  De opvolger van Sky zal dus over nog meer geld kunnen beschikken. Waar zullen die extra centen in worden geïnvesteerd? "Ik heb er nog niets over gelezen, maar ik ga ervan uit dat ze hun scoutingsapparaat nog zullen uitdiepen en dat ze zich zullen toespitsen op een nog breder spectrum."

   

  "Misschien zullen ze meer prospectie doen in Azië of Afrika, om op die manier de wielersport een dienst te bewijzen. Ik zou dat niet onderschatten, want ik ga er nog altijd vanuit dat daar veel talent verloren gaat."

   

  "En Sir Jim Ratcliffe, de nieuwe geldschieter, is een wielerfan en wil ook zo veel mogelijk mensen op de fiets krijgen. Van het budget zal dus ook een groot deel naar reclame gaan."

  "Zoektocht van Lefevere? Brailsford heeft een wereldproduct in handen"

  Patrick Lefevere vond vorig jaar na veel vijven en zessen eindelijk de nodige miljoenen, bij Dave Brailsford en Sky leek de zoektocht een eitje. Hoe kan dat verschil verklaard worden?

   

  Michel Wuyts: "Sky is een nog grotere wereldspeler. Brailsford heeft met Sky vliegensvlug een merk neergezet dat oogverblindend was. Ik herinner me nog de binnenkomst van Sky, met die Jaguars, die zwarte kleur, de filosofie erachter."

   

  "Hun lijn tussen goed en kwaad is intussen wel een beetje grijs geworden door enkele affaires, maar Sky is wel een winnend team gebleven. Ze houden zich klaar voor de toekomst. Brailsford heeft een wereldproduct in handen. Dit is het team dat mijlenver boven de rest uitsteekt. Daar wil men geld voor neertellen."

   

  "Dat Deceuninck-Quick Step ook een topteam is dat overwinningen opstapelt? Ja, maar je moet alles in zijn context zien. De sponsors van Lefevere zijn altijd geïnteresseerd geweest in Europa. Sky en opvolger INEOS zullen ook over de oceanen gaan. Dat is een andere dimensie."

  "Begin niet aan de vergelijking met voetbal"

  Energiereuzen (INEOS) en rijke oliesjeiks (Bahrein-Merida, UAE Emirates, ...) lijken de kleine bedrijfjes in de wielersport weg te duwen. Gaat de wielersport meer en meer de weg van het voetbal op?

   

  "Niet in die mate zoals in het voetbal gebeurt", zegt onze commentator. "Wielrennen blijft een bijzonder kleine speler. Ik zou dus nog niet aan die vergelijking beginnen."

   

  "Bovendien moest ik ook mijn wenkbrauwen fronsen bij volgend verhaal. Dylan Teuns had in Parijs-Nice een geblokkeerde rug en smeekte vrijdag om een behandeling van de osteopaat. De ploegleiding vertelde hem dat die persoon enkele dagen naar huis was."

   

  "Hoe kan dat nu? Uit financiële overwegingen, wellicht. Ik gis nu een beetje, maar ook bij Bahrein-Merida moet men elke cent omdraaien. Ik heb niet de indruk dat dat in het voetbal ook het geval is."