• home
 • video
 • pas verschenen

  Trout wordt bestbetaalde sporter ooit: "Zelfs in VS schrokken ze van bedrag"

  Mike Trout

  "Mike Trout is de ideale schoonzoon."

  Niet Lionel Messi, LeBron James, Lewis Hamilton of Roger Federer strijkt het meest royale sportloon ter wereld op, maar wel baseballer Mike Trout. Baseballcoach Steve Janssen, vorig jaar zelf nog actief in de VS, legt uit hoe dat kan.

  Mike Trout staat op het punt om een contract van 430 miljoen dollar (380 miljoen euro) te tekenen bij de LA Angels, verspreid over 12 jaar. Dat is het meest lucratieve sportcontract. Opvallend voor iemand die zeker in Europa amper een belletje doet rinkelen bij de sportliefhebber.

   

  "Baseball is en blijft natuurlijk een van dé grootste sporten in de Verenigde Staten", vertelt de Belgische coach Steve Janssen, vorig jaar actief bij de Minor League-zusterclub van de Chicago Cubs en tegenwoordig bondscoach van Duitsland. "Ze noemen het niet voor niks "The National Pastime" (tijdverdrijf nummer 1 in de VS)."

   

  "Het grote verschil met de andere grote Amerikaanse sporten is natuurlijk de frequentie van spelen. In het baseball spelen ze 162 wedstrijden in 180 dagen. Elke dag komt het op televisie, elke dag worden er talkshows aan gewijd. De sport heeft daarbij een breed draagvlak over de hele wereld. Niet alleen in Noord-Amerika zijn ze er zot van, maar ook in Latijns-Amerika en Azië. Dat creëert natuurlijk een enorme afzetmarkt.”

   

  Het geld stroomt dan ook binnen in het baseball. “De inkomsten komen vooral uit merchandising: petjes, T-shirts…  Dat zijn fenomenale bedragen die oplopen tot een meervoud van wat een middelgroot voetbalteam in Europa aan zulke opbrengsten binnenhaalt. Reken daarbij ook nog eens de sponsor- en televisiecontracten, die ook weer gigantisch zijn als je weet dat elke wedstrijd zowel lokaal als nationaal wordt uitgezonden."

  Baseball is ook populair in Latijns-Amerika en Azië. De clubs halen qua merchandising een veelvoud binnen van wat een middelgrote voetbalclub in Europa verdient.

  Steve Janssen

  "Hij is de beste, maar hij komt weinig in de media"

  "Dat bedrag van 430 miljoen over twaalf jaar blijft natuurlijk buitensporig. Per slagbeurt komt dat neer op 66.000 dollar, meer dan het gemiddelde inkomen in de VS: te gek voor woorden", vindt Janssen. "Wat wel een groot verschil met Europa is: 50% van dat salaris moeten ze hier afstaan aan de belastingen.”

   

  Maar is Trout het bedrag dan waard? “Is Ronaldo of Messi de beste? Is Federer of Nadal de beste? Is LeBron James of Stephen Curry de beste? De beste blijft altijd voor discussie vatbaar, maar Mike Trout is sowieso de beste baseballspeler op dit moment.”

   

  “Toch schrokken ze ook in de VS van het bedrag. Trout is een jongen die heel weinig in de media komt, die heel weinig commercials doet, die geen fratsen uithaalt op het veld. Iemand die iedereen handtekeningen geeft, met iedereen op de foto gaat, kortom de ideale schoonzoon die nooit op het voorplan komt. Bovendien speelt hij voor een team dat de laatste jaren niet veel gewonnen heeft. Hij blijft dus vaak in de schaduw."

  Mike Trout

  "Mike Trout is de meest consistente speler, zowel aanvallend als verdedigend"

  "Denk niet dat dit snel overtroffen zal worden"

  Trout is dus de beste baseballspeler ter wereld, maar hij speelt toch voor een team dat niet meedoet voor de prijzen. Alsof Messi voor Espanyol zou spelen in plaats van Barcelona.

   

  “Baseball is een sport waar één speler niet meteen het verschil zal maken, dat is nog een reden waarom men hier zo schrok van dat bedrag. Trout is een slagman en komt maar om de 9 beurten aan slag, maar hij is de meest consistente speler in de competitie. Zowel aanvallend als verdedigend, in alle aspecten van het spel.”

   

  “Ik denk niet dat dit contract snel overtroffen zal worden. Er zijn de laatste tijd 4 grote contracten getekend, waarvan 3 voor een periode van meer dan 10 jaar. Een beetje vreemd."

   

  "De laatste tijd was de tendens eigenlijk eerder omgekeerd, want pak nu bijvoorbeeld Trout, die is 27. Ik kan me voorstellen dat die over 12 jaar niet meer dezelfde prestaties neerzet als nu. Het is ook niet zeker dat hij die hele periode uitdoet bij de LA Angels. Een andere club kan zijn contract overnemen."

  Steve Janssen

  Steve Janssen, hier als bondscoach van de Nederlandse nationale ploeg.