Wuyts: "Milaan-Sanremo is niet meer de koers van de Belgen"

  "Julian Alaphilippe is met absolute zekerheid topfavoriet in Sanremo", zegt Michel Wuyts.

  Als de voorbije weken als toetsen door het leven gingen, dan volgt zaterdag met Milaan-Sanremo het eerste examen van het voorjaar. Wie is de topfavoriet? Welke snelle mannen hebben indruk gemaakt? Wat met de Belgen? En hoe moeten we de kansen van Peter Sagan inschatten? Michel Wuyts blikt vooruit.

  "Deze Alaphilippe is beter dan die van 2017"

  Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) won na de Strade Bianche twee ritten in Tirreno-Adriatico. Is hij de topfavoriet? "Met absolute zekerheid", stelt Michel Wuyts.

   

  "Hij won een etappe die op zijn lijf geschreven was en liet Van Avermaet daar kansloos. Hij deed er nog een schepje bovenop in die massasprint. Dan ben je echt wel in orde en dan moet je zonder veel angst naar een sprint durven te gaan met een klein groepje."

   

  "Ik zie het wel zitten dat we zoals in 2017 naar een ontwikkeling gaan waarbij een vijftal renners wegrijdt en elkaar vindt. Kwiatkowski won toen voor Sagan en Alaphilippe, maar deze Alaphilippe is beter dan die van toen. Hij heeft zich gebombardeerd tot topfavoriet."

  Bekijk het verslag van de editie van 2017:

  "Ploegen geraken steeds beter ingesteld op de Poggio"

  "In Milaan-Sanremo zal nagenoeg elke ploeg starten met minstens één topsprinter", stelt onze commentator vast. "Men houdt zich meestal gedeisd tot de Cipressa. Daar is de jongste jaren niets meer gebeurd."

   

  "Het tempo wordt er opgedreven, maar niemand valt er hardnekkig aan om definitief een gat te slaan. Het is meer vermoeidheid creëren, in de hoop dat ze op de Poggio sneuvelen. Ik stel ook vast dat jaar na jaar de ploegen steeds beter ingesteld zijn op de Poggio. Je ramt daar naar boven met 30 km/u en je ziet er weinig renners kraken."

   

  "Het is dus wachten tot de Poggio. Maar hoe kleiner je het speelveld maakt, hoe kleiner de kans dat er toch eentje wegrijdt. Vincenzo Nibali was vorig jaar een uitzondering. Na Nibali is het logisch dat we nu weer naar een sprint gaan."

  Extra Time Koers vorig jaar over de zege van Nibali:

  "Als Ewan op de Via Roma afgezet wordt, dan hebben ze een dik probleem"

  Als er gesprint wordt op de Via Roma, wie is dan de te kloppen man? Michel Wuyts: "Dan denk ik in de eerste plaats aan Caleb Ewan (Lotto-Soudal). Als je ziet wat hij in de UAE Tour op de Hatta Dam gedaan heeft, dan moet hij spelenderwijs over de Poggio geraken."

   

  "Hij is ook - hij zal me die term wel vergeven - een klein ratje en zal overal tussendoor geraken. Maar wie zal hem nog vergezellen in zijn ploeg? Ik vond Roger Kluge niet schitterend in Parijs-Nice en Nikolas Maes mag wat meer poeier uit zijn achterwerk laten komen. Ik hoop dat er volk aan zijn zijde is om hem naar de Via Roma te loodsen. Als hij daar afgezet wordt, dan zal men een dik probleem hebben."

  Ewan wint in de UAE Tour:

  "Groenewegen heeft zichzelf ontdekt"

  Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) won twee ritten in Parijs-Nice en voegde op de valreep nog Milaan-Sarenmo toe aan zijn programma. "Groenewegen heeft zichzelf ontdekt in Parijs-Nice. Hij heeft er ervaren: er zit meer in mij. Zeker in die tweede waaierrit."

   

  "Hij dacht eerder op lange termijn, maar ze hebben gezegd: je bent echt wel goed. Ze overwegen ook Gent-Wevelgem. Ik heb het elke dag tijdens mijn commentaar gezegd. Je bent 25, waarom nog wachten? Het is nu het moment. Misschien hebben ze wel geluisterd, maar die pretentie wil ik niet hebben."

  2 op 2 voor Groenewegen in Parijs-Nice:

  "Gilbert zal wellicht dat flitsende niet meer hebben"

  En dan de eeuwige vraag: wat kunnen de Belgen tussen Milaan en Sanremo? "Het is onze koers niet meer. We hebben een hele goeie Oliver Naesen en een schitterende Philippe Gilbert."

   

  "Wat Gilbert wellicht niet meer zal hebben, is dat flitsende, dat surplusje aan topsnelheid. Het duurvermogen en lang aan de hoge snelheid doorrammen, dat wel. En overleven waar anderen kapotgaan, dat ook. Maar die flits om af te werken, daar twijfel ik aan. Maar ik zou me graag vergissen."

   

  "Ik schat Naesen momenteel wel iets hoger in dan Gilbert, maar we hebben vooral passers, mannen die er hun neus voor optrekken en die er de zin niet meer van inzien. Dat is jammer, want het is van de jaren 50 tot eind jaren 70 onze wedstrijd geweest. Dat is weg en in wielertermen is dat een eeuwigheid."

  "Sagan? Bora heeft een alternatief"

  Er is, tot slot, nog een raadsel. "Peter Sagan is wat mij betreft een enigma. Ik weet niet hoe goed hij al is. Hij werd na zijn ziekte wel tweede in een massasprint, maar dat betekent niet zoveel. Dat is de sprintersreflex die opduikt. Hoe goed hij is, moet zaterdag blijken."

   

  "Vorig jaar keek iedereen op de Poggio naar hem, maar hij bleef zitten en Nibali was weg. Men verkeek zich toen op Sagan en ik zie nu een parallel met vorig jaar. Sagan was vorig jaar na Sanremo heus niet zo goed in de eerste wedstrijden. Hij won wel in Wevelgem, maar kwam er eigenlijk pas in Roubaix door."

   

  "Aangezien hij nu ook nog Luik-Bastenaken-Luik wil rijden, is deze ziekte misschien wel welkom geweest. Dan kan hij in Luik top zijn en daar meedoen voor een ereplaats. Zoals ik het nu evalueer, valt Milaan-Sanremo te vroeg. Maar je kunt deze koers ook winnen als je niet helemaal goed bent."

   

  "Deze klassieker zou hem perfect moeten liggen, maar hij won er nog nooit. Als je het een aantal keer niet doet, dan heb je een vorm van complex en start je met de gedachte: het zal toch weer niet waar zijn, zeker. Bovendien: Bora-Hansgrohe is al voorzien op een alternatief."

   

  "Als ik het heb over Ewan, dan zeg ik onmiddellijk: Sam Bennett zal er niet ver van zijn. En misschien zelfs er net voor. Hij was echt wel uitstekend in Parijs-Nice en dan is Bora-Hansgrohe een van de te kloppen teams. Samen met Deceuninck-Quick Step."

  Bennett won twee ritten in Parijs-Nice: