• home
 • video
 • pas verschenen

  Demarez: "Ik denk niet dat er 1 Rus zou mogen meedoen bij de Duivels"

  Rusland

  De spelers van Rusland kwamen woensdag het Koning Boudewijnstadion al eens uittesten.

  Donderdag opent België zijn EK-campagne tegen Rusland. De Russen haalden in eigen land de kwartfinales op het WK. Toch is het moeilijk om in te schatten wat we van hen mogen verwachten. Eddy Demarez, die de Russen op de voet volgde op het WK, geeft wat toelichting.

  Rusland was op het WK in eigen land een van de revelaties. En dat met een noodploeg, want bondscoach Tsjertsjesov moest door blessures nog een paar oude mannen erbij halen. En het was al geen sterke ploeg.

   

  Maar door de - wellicht geleide - gunstige loting zijn ze toch door hun poule geraakt. Het won tegen Egypte, waar Salah niet fit was, en tegen Saudi-Arabië, die op de laatste dag van de ramadan moesten spelen. Tegen Uruguay verloren ze kansloos.

   

  Daarna trof het Spanje, dat zijn normale niveau totaal niet haalde. Met wat geluk ging het door na penalty's. Daarna is het op enthousiasme en vol vertrouwen boven zichzelf uitgestegen tegen Kroatië. Ze hadden zelfs nog bijna kunnen doorstoten. Maar eigenlijk was dat een middelmatige ploeg.

  Rusland juicht

  Rusland schakelde op het WK Spanje uit na strafschoppen.

  "Maar 6 spelers over van basisploeg van WK"

  Rusland heeft na het WK een groot deel van zijn oude ploeg moeten vervangen, al deed het dat vaak door spelers die ook al op leeftijd zijn. Van de 23 WK-gangers zullen er maar 12 bij zijn, waarbij Zobnin ook nog twijfelachtig is. Het is dus een totaal andere ploeg. Als iedereen fit is, blijft er maar een man of 6 over van de basisploeg van het WK.

   

  Voor Tsjertsjesov is het dus opnieuw puzzelen. Na het WK heeft Rusland ook geen potten gebroken in de Nations League. Ze staan niet toevallig slechts 50e op de wereldranglijst.

   

  Typisch voor Rusland is dat bijna al hun spelers in eigen land voetballen. Nu zijn er 4 spelers in het buitenland actief: Golovin speelt veel bij Monaco, maar hij scoort nauwelijk. Tsjeritsjev komt bij Valencia maar aan de helft van de matchen. Koedriasjov (Basaksehirspor) en Karavajev (Vitesse) spelen wel alles.

   

  Er staat ook niet bepaald een jongere generatie te trappelen bij Rusland. Al zijn er een paar uitzonderingen. Je hebt de Mirantsjoek-tweeling, die het net als Golovin wel nog moet bewijzen op het internationale niveau, en je hebt nu ook Tsjalov, die voor het eerst is opgeroepen. Hij is topschutter in Rusland, weliswaar met slechts 10 goals. Hij scoorde ook 2 keer in de Champions League, onder meer tegen Real Madrid, waar Courtois in de goal stond.

  Golovin

  Aleksandr Golovin is een van de weinige grote namen bij Rusland.

  "Genoeg kwaliteit bij België om middelmatige ploeg opzij te zetten"

  Het is dus nog altijd wat puzzelen voor Tsjertsjesov, maar ook bij België zijn er heel wat vraagtekens. Toch hebben de Duivels in principe nog altijd genoeg kwaliteit om een zeer middelmatige ploeg in eigen huis opzij te zetten. Rusland moet het hebben van karakter en van een coach die op enthousiasme werkt.

   

  Het is natuurlijk altijd opletten voor een Dzjoeba, Golovin of Tsjerisjev. Die jongens kunnen voetballen. Maar Rusland heeft geen enkele speler op het niveau van de Rode Duivels. Ik denk niet dat er 1 Rus zou mogen meedoen bij ons.

   

  Eddy Demarez