• home
 • video
 • pas verschenen

  Roelandts: "Nog altijd ontgoocheld dat niet ik maar Démare Milaan-Sanremo in 2016 won"

  Jürgen Roelandts

  Jürgen Roelandts laat dit voorjaar zijn licht schijnen op de koers voor sporza.be.

  Jürgen Roelandts houdt gedurende het voorjaar een column bij voor Sporza. In zijn derde bijdrage heeft hij het over het eerste monument en de dankbaarheid van Quintana.

  "Quintana was blij dat ik zijn gids was in de waaiers"

  Nairo Quintana kwam na de 2e etappe van Parijs-Nice plots naar mij. Hij bedankte me omdat ik hem door de eerste waaier had gegidst. Een dankbare kopman. En ook de ploegleiding was tevreden over mijn werk. 

   

  Die waaieretappes vind ik minder lastig dan bergritten. In tegenstelling tot mijn Spaanse en Colombiaanse ploegmaten. Zij houden van alles wat bergop loopt, maar zijn minder vertrouwd met het waaiergeweld.

   

  Marc Soler, vorig jaar eindwinnaar van Parijs-Nice, zag zijn klassement in rook opgaan tijdens de winderige etappes. Maar de sfeer 's avonds op hotel leed er niet onder, want kopman Quintana bleef tot de slotdag meestrijden voor de eindzege.

  Jürgen Roelandts (in lichtblauw shirt) loodst Nairo Quintana door de waaiers heen.

  "Ik dacht in 2016 dat de zege in Milaan-Sanremo binnen was"

  Een wedstrijd zoals Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico is belangrijk voor mij. Om mee te spelen in de komende klassiekers moet ik zo'n rittenkoers in de benen hebben.

   

  Er zijn maar 6 à 7 kansen om nog een voorjaarsklassieker te winnen. Als ik er eentje mag kiezen? Geef mij dan maar Milaan-Sanremo. 20 jaar na Andrei Tchmil opnieuw een Belg op het hoogste schavotje.

   

  3 jaar geleden dacht ik dat het zover was. Ik dacht dat ik Milaan-Sanremo zou winnen. Maar in de slotmeters zag ik Démare met Swift in zijn slipstream nog voorbijzoeven.

   

  Ik ben nog altijd ontgoocheld over die editie, want enkel de eerste plaats telt. Toen een ploegmaat me na afloop vertelde dat hij Démare aan de ploegauto had zien hangen op de Cipressa, besefte ik dat mijn naam op de erelijst had kunnen staan van de Primavera. Maar als de jury niets beslist...

  Arnaud Démare en Jürgen Roelandts

  2016: Jürgen Roelandts staat in Sanremo op het podium naast winnaar Arnaud Démare.

  "Ik hoop voor Gilbert dat hij zaterdag wint"

  Hou Philippe Gilbert zaterdag maar in het oog. Ik heb hem afgelopen week bezig gezien in Parijs-Nice. Hij maakte indruk, ook in de bergritten.

   

  Gilbert is nog altijd op monumentenjacht en wil Milaan-Sanremo dolgraag op zijn erelijst zetten. Ik hoop voor hem dat het dit jaar eindelijk lukt.

   

  Behalve Gilbert klauterde ook Oliver Naesen uitstekend in het gebergte rond Nice. Ook Trentin rijdt al sinds het begin van het seizoen heel sterk. Dat zijn 3 mannen die er zeker zullen staan in de komende wedstrijden.

   

  Om zelf Milaan-Sanremo te winnen moet alles meezitten voor mij. Snelle mannen zoals Gaviria, Viviani en Ewan moeten overboord gekieperd zijn. En als ik dan nog eens goede benen heb, dan zit er misschien meer in dan die 3e plaats van 3 jaar geleden.

   

  Jürgen Roelandts

  voorjaar roelandts
  Het voorjaar van Jürgen Roelandts
  Omloop Het Nieuwsblad 25e op 1'52" van Stybar
  Kuurne-Brussel-Kuurne 28e op 0'12" van Jungels
  Parijs-Nice 94e op 1u09'45" van Bernal
  Milaan-Sanremo 149e op 10'18" van Alaphilippe
  E3 BinckBank Classic opgave  
  Gent-Wevelgem 60e op 8'45" van Kristoff
  Dwars door Vlaanderen 20e op 19" van Van der Poel
  Ronde van Vlaanderen 68e op 6'17" van Bettiol
  Parijs-Roubaix opgave