• home
 • video
 • pas verschenen

  Sterke man achter Tokio 2020 stapt jaar voor Spelen op door corruptiezaak

  " "

  Tsunekazu Takeda speelde een sleutelrol in de toekenning van de Spelen aan Tokio.

  Tsunekazu Takeda, de voorzitter van het Japans Olympisch Comité (JOC), heeft bekendgemaakt dat hij in juni zijn functie neerlegt. Dat doet hij, nadat hij in beschuldiging was gesteld van corruptie door het Franse gerecht. Takeda speelde een sleutelrol in de toekenning van de Spelen van 2020 aan Tokio.

  In de media waren er al lang speculaties. Vanochtend gaf Takeda een persconferentie in Tokio. "Ik heb de leeftijdsgrens bereikt", stelde de 71-jarige bobo. "Het lijkt me het meest geschikt om me dan ook terug te trekken uit het Japans Olympisch Comité én het Internationaal Olympisch Comité (IOC)."

   

  Takeda, die sinds 2001 het JOC aanvoert, wou graag afscheid nemen met de Spelen in eigen land, maar hij moest zijn plannen herzien na de beschuldigingen aan zijn adres. Zichtbaar aangedaan maakte hij zijn beslissing bekend: "Ik heb 18 jaar het JOC geleid. Tokio werd gekozen dankzij de inspanningen van velen, de voorbereidingen lopen zoals het hoort. Maar het is tijd om de fakkel door te geven aan nieuwe generaties. Een nieuw tijdperk kondigt zich aan."

   

  Een Franse onderzoeksrechter verdenkt Takeda van 2 verdachte geldstortingen in juli en oktober 2013 om IOC-leden gunstig te stemmen bij de verkiezing van Tokio als gaststad in september 2013. Het zou gaan om bijna 2 miljoen euro aan een onbekende maatschappij, Black Tidings, voor advies. Die firma staat evenwel dicht bij Papa Massata Diack, de zoon van de invloedrijke Senegalees Lamine Diack, voormalig IAAF-voorzitter. Papa Massata is het voorwerp van verschillende corruptieonderzoeken in de sport.

   

  Takeda heeft steeds zijn onschuld uitgeschreeuwd: "Ik ken Papa Massata Diack niet en heb nooit met hem gesproken", vertelde hij eind vorig jaar op een hoorzitting in Parijs.