Smits na WB-triomf: "Deed heel veel deugd na zware blessure"

  Seppe Smits op het hoogste schavotje in Quebec.

  Snowboarder Seppe Smits lijkt weer helemaal terug na een knieoperatie. Afgelopen weekend won hij de WB Big Air in Quebec. "Dat was ook voor mij een mooie verrassing", bekent Smits aan Sporza.

  Seppe Smits werd ruim een jaar geleden geopereerd aan een kraakbeenletsel in zijn knie. Dat hij na zo'n zware blessure dit seizoen nog op topniveau zou presteren, had Smits ook zelf niet verwacht. "Ik ben eigenlijk pas in december rustig weer begonnen. Mijn eerste grote jumps deed ik in januari", vertelt Smits aan Sporza.

   

  "Ik denk dat ik het op de juiste manier aangepakt heb, door niet te vroeg aan wedstrijden te beginnen. Toch had ik niet verwacht dat ik een jaar na mijn operatie al een wereldbekerzege zou pakken. Zelfs halfweg dit seizoen dacht ik dat nog altijd niet. Maar het deed wel heel veel deugd. Het was een mooie verrassing."

   

  "Ik heb in Quebec mijn zwaarste tricks bovengehaald en nagenoeg perfect kunnen landen. Als dat op de juiste moment lukt, dan zit zo'n resultaat er altijd in. Na mijn run begon ik te rekenen. Ik vond een plaats in de top 3 al zot, maar dat ik de 1e plaats uiteindelijk kon vasthouden, was ongelooflijk. Ik was enorm content."

  "Veel vertrouwen voor de toekomst"

  "We zitten in een post-olympisch jaar. Er zijn wel enkele snowboarders die het dit jaar wat op hun gemak zullen gedaan hebben, maar voor mij lag het anders. Ik wilde na mijn operatie opnieuw mijn niveau halen. Ik ben er dit seizoen keihard ingevlogen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen", gaat Smits voort.

   

  "Mijn overwinning in Quebec geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Ik weet nu dat ik nog altijd kan meedraaien in de wereldtop. Ik heb tijdens mijn revalidatie veel nagedacht over nieuwe tricks en ik heb veel goesting om die nu te proberen. Ik blijf nog enkele weken in de bergen en zal proberen om er nog alles uit te halen."

   

  "Daarna las ik een pauze in om mijn knie nog wat verder te laten herstellen. Hopelijk kan ik ze deze zomer nog wat laten rusten, zodat ik volgend seizoen nog sterker sta. Ik moet voorzichtig blijven, want bij slechte omstandigheden voel ik dat onmiddellijk aan mijn knie. Volgens de dokter zal ik pas volgende winter weer 100 procent in topvorm zijn."

  "Probeer van elk moment te genieten"

  Smits wordt komende zomer 28, wat in het snowboardwereldje haast stokoud is. "Ik ben meestal bij de 5 oudste deelnamers, maar je leeftijd is ook maar een getal. Momenteel voel ik me sterk genoeg om nog voort te gaan", zegt hij.

   

  "Mijn knieën zullen niet veel sterker meer worden, maar ik probeer wel om mijn lichaam zo goed mogelijk te verzorgen, ook om andere blessures te voorkomen. Ik was ook al vroeg bezig met fitness. Ik hoop dat ik daarmee wat langer kan doorgaan dan andere snowboarders."

   

  "De Olympische Spelen? Dat is pas over 3 jaar.  Ik ga wel proberen om er de komende jaren het beste van te maken en zoveel mogelijk te genieten. Ik heb nu een van mijn leukste winterseizoenen ooit achter de rug, ook al begon het laat. Van elk moment proberen te genieten is ook belangrijk in topsport om het lang vol te houden."