• home
 • video
 • pas verschenen

  Florent Manaudou, OS-kampioen van 2012, duikt na 3 jaar weer bad in

  " "

  Florent Manaudou zette zijn zwemcarrière in september 2016 on hold om te gaan handballen.

  De Franse zwemwereld beleeft een kleine schok, want Florent Manaudou heeft zijn rentree aangekondigd. De 28-jarige topzwemmer, goed voor olympisch goud op de 50m vrij in Londen 2012, droomt van de Spelen in Parijs in 2024. Voor die van Tokio 2020 komt hij al wat vroeger terug.

  Manaudou, die in Rio nog 2 keer zilver haalde op de Spelen van 2016, kondigde in september van dat jaar aan dat hij zijn zwemcarrière "tussen haakjes" zou zetten om zich te wijden aan zijn eerste passie: het handbal. Hij ging prompt handballen bij de Franse tweedeklasser Aix.

   

  In de Franse sportkrant L'Equipe kondigde de mogelijke concurrent van Pieter Timmers op de vrije slag gisteravond evenwel zijn terugkeer naar het bad aan: "Ik wil weer in competitie treden. Sinds enige tijd mis ik het en ik mis het meer en meer. Ik haalde veel plezier uit dingen die ik al lang wilde doen: ik heb me geamuseerd met handbal, deed ook wat filmwerk..."

   

  "Mijn uitdaging is om weer competitief te zijn. Ik wil weer trainen en plezier beleven aan zwemmen, waar ik dat niet meer had op de Spelen in Rio. Ik heb altijd van de adrenaline gehouden. In het handbal gaat het vooral om het samenspel. In het zwemmen train ik om de beste ter wereld te worden, de finale van de Olympische Spelen te halen, de stress te voelen en het verlies haten. Dat laatste miste ik, daarom heb ik er weer zin in."

   

  De viervoudige wereldkampioen mikt op de Spelen van 2020 en 2024. "Ik zei in eerste instantie tegen mezelf dat als ik wilde hernemen voor de Spelen in Parijs 2024, ik in 2021 of 2022 zou moeten terugkeren. Ik dacht helemaal niet aan Tokio 2020, maar beetje bij beetje kwam dat idee naar voren. En op een ochtend werd ik wakker en zei ik bij mezelf: "Het is vertrokken. Hoe kan ik dit waarmaken?"

   

  De jongere broer van Laure Manaudou, ook een zwemkampioene, weet niet wat hij mag ambiëren. "Natuurlijk zijn er verwachtingen als je mijn eerste tijden ziet. Maar ik neem de zaken zoals ze komen. Ik hoop dat ik heel snel zal zwemmen. Maar zelfs ik weet niet tot wat ik in staat ben."