• home
 • video
 • pas verschenen

  Tour 2020 trekt al in 2e rit hooggebergte in rond Nice: "40 jaar geleden"

  " "

  De Col de Turini is een aankomst bergop in Parijs-Nice.

  Vanochtend zijn in Nice de Grand Départ en de 1e 2 ritten van de Tour 2020 voorgesteld. Na een openingsrit op de Promenade des Anglais voor sprinters, gaat het meteen stevig bergop met onder meer de laatste 2 aankomsten bergop van Parijs-Nice: de Col de la Colmiane en de Col de Turini.

  Tour-directeur Christian Prud'homme verwoordde het als volgt: "De renners worden meteen voor een uitdaging in de bergen geplaatst. We krijgen een open klimmersfestival na een veelbelovend begin voor sprinters. Het is 40 jaar geleden dat de Tour nog zo hoog ging bij de start."

   

  De eerste etappe - op 27 juni 2020 - gaat langs 2 lussen: eentje van 50 km die 2 keer wordt afgewerkt en eentje van 70 km. Start en aankomst liggen op de beroemde Promenade des Anglais.

   

  Waar de eerste gele trui van de 2020-editie naar een sprinter lijkt te gaan, belooft de 2e rit meteen een verbeten strijd tussen de klimmers. De laatste 2 beklimmingen met aankomst bergop van Parijs-Nice worden onderweg aangedaan: de Col de la Colmiane (16,3 km aan 6,2%) en daarna de Col de Turini (14,9 aan 7,3%). In de Koers naar de Zon zagen we op die laatste zaterdag nog een serieuze strijd tussen de Colombiaanse klimmers (en Philippe Gilbert).

   

  De top van de Turini, op 1.607m hoogte, ligt wel nog op meer dan 90 km van de finish. Maar daarmee is het nog niet afgelopen: in de finale krijgen we nog de Col d'Eze (7,8 km aan 7%) en de Col des Quatre Chemins (5,5 km aan 5,5%), verworden tot 2 klassiekers in Parijs-Nice.

   

  De rest van het parcours wordt half oktober tijdens de officiële presentatie voorgesteld in Parijs in aanwezigheid van alle Tour-toppers.

   

  In 2019 vertrekt de Tour op 6 juli in Brussel. Eerst is er een rit van 192 km van en naar Brussel met onderweg een passage over de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. De volgende dag wacht er een ploegentijdrit van 28 km door de de straten van onze hoofdstad.

  Tweets over de Grand Départ 2020: