• home
 • video
 • pas verschenen

  De Vreese: "Steek mijn hand in het vuur voor al mijn ploegmaats"

  Laurens De Vreese temt de Muur van Geraardsbergen in de Omloop.

  Laurens De Vreese temt de Muur van Geraardsbergen in de Omloop.

  Samen met Deceuninck-Quick Step steekt Astana er tot nog toe bovenuit in het peloton. De Kazakse wielerformatie zit al aan 19 overwinningen dit seizoen. "We zetten al vanaf het begin resultaten neer en zo bouw je alleen maar op", zegt Laurens De Vreese, de enige Belg bij Astana.

  Vorig jaar rond deze periode zat Astana aan 6 overwinningen, nu zitten De Vreese en co al aan het driedubbele. Wat is er veranderd? "Ik heb er ook niet meteen een verklaring voor", vertelt De Vreese aan Sporza. "De ploegwerking is wel heel goed en iedereen kent zijn rol binnen het team. Ik denk dat dat het belangrijkste is."

   

  "We zetten al vanaf het begin goeie resultaten neer en zo bouw je alleen maar op. Op dat vlak zijn we momenteel zeer tevreden. De sfeer is heel goed nu."

   

  "Ik ben nu 5 jaar bij Astana en elk seizoen zijn we een stukje professioneler geworden. Alles is zo goed uitgedokterd dat wij ons als renner helemaal kunnen concentreren op onze job. Nu vallen alle puzzelstukjes in elkaar en dat uit zich in zoveel overwinningen. Voor mij geeft het ook veel voldoening als onze leiders het werk afmaken."

  Ik heb nog nooit iets verdachts gezien bij Astana. Ik steek mijn hand in het vuur voor al mijn ploegmaats.

  Laurens De Vreese

  Een wielerploeg die opvallend goed presteert, wordt al snel met argusogen bekeken. "Wij proberen zo open mogelijk te zijn", zegt De Vreese. "Het verleden ligt al lang achter ons. Ik rijd nu 5 jaar bij dit team en ik steek mijn hand in het vuur voor al mijn ploegmaats."

   

  "Ik heb nog nooit iets verdachts gezien. Er zijn zoveel controles, ook intern, dat het onmogelijk is om nog vals te spelen. Ik denk er nog niet aan iets te proberen en ik ben ervan overtuigd dat mijn collega's er ook zo over denken."

  Laurens De Vreese ment het peloton in de Ruta del Sol.

  Laurens De Vreese ment het peloton in de Ruta del Sol.

  "Ik ontferm me over Ballerini"

  Vorig jaar scoorde Astana in het klassieke voorjaar dankzij Michael Valgren, die de Omloop en de Gold Race op zijn naam schreef. Maar de Deen rijdt nu voor Dimension Data. "Het is jammer dat we Michael kwijt zijn, maar in de breedte zijn we niet minder dan vorig seizoen", denkt De Vreese.

   

  "Aleksej Loetsenko beschikt over een enorm grote motor, ook al is het nog niet zeker of hij de klassiekers zal rijden. De voorbije jaren heeft hij al veel tegenslag gehad in Vlaanderen, maar hij kan die wedstrijden zeker aan. Ook Magnus Cort Nielsen heeft een zeer grote motor."

   

  "Zelf ontferm ik me momenteel wat over Davide Ballerini. Die is echt heel goed bezig en enorm gemotiveerd om zich te tonen in het voorjaar."

  Davide Ballerini

  Davide Ballerini

  "Weet wat ik kan en wat ik niet kan"

  Over zijn eigen ambities is De Vreese bescheiden. "Ik weet wat ik kan en vooral wat ik niet kan. Mijn sterkte in het Vlaamse voorjaar is mijn kennis. Ik weet dat ik de finale kan kleuren. Eenmaal in de finale zijn er niet veel renners die nog willen knechten voor hun kopman. Ik hoop dat ik met 1 of 2 van onze leiders in de finale kan zitten om dan te proberen de koers naar onze hand te zetten", schetst hij zijn ideale scenario.

   

  "Voor mezelf geloof ik zeker in een toptienplaats in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Daar ben ik al een paar keer dichtbij geweest. Toch verkies ik om met een kopman de finale in te gaan. Dat geeft meer zekerheid dan voor eigen succes te gaan."

  Ik verkies met een kopman de finale in te gaan. Dat geeft meer zekerheid dan voor eigen succes te gaan.

  "Rapvideo blijft me achtervolgen"

  Laurens De Vreese en zijn Astana-makkers lieten zich een tijdje geleden opmerken met een rapvideo. Hoe zit het nog met zijn muzikale ambities? "Die video blijft me achtervolgen", lacht De Vreese.

   

  "Het is een enorm succes. Daar ben ik blij mee, want er is veel werk ingestoken. Het resultaat mag er zijn. Het was heel leuk en boeiend om te doen en als de tijd rijp is, kan ik nog wel eens verrassend uit de hoek komen."