• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer: "Boost voor Naesen, Bernal is Kwiatkowski voorbij in de pikorde"

  Bernal knuffelt ploegmaat Kwiatkowski.

  Het peloton heeft gisteren Nice bereikt en heeft dus een punt gezet achter Parijs-Nice. Voor vele renners was de Franse rittenkoers de laatste echte voorbereiding op het klassieke voorjaar. Wat heeft cocommentator José De Cauwer geleerd? 

  "Naesen verzwakte niet naar het einde"

  Bij onze landgenoten kan Oliver Naesen terugblikken op een bevredigende Parijs-Nice. Naesen sprintte gisteren in de slotrit naar de 2e plaats en werd 13e in het eindklassement. "Hij kwam de voorbije week heel sterk voor de dag", zag José De Cauwer.

   

  "Hij zit vol zelfvertrouwen en reed afgelopen weekend op het zware parcours heel goed. Hij heeft een prima Parijs-Nice achter de rug en verzwakte niet naar het einde, wat bij de meeste renners toch het geval was na die zware eerste dagen. Hij zou klaar moeten zijn voor het klassieke werk. Dit zal hem toch een bepaalde boost geven."

   

  Zaterdag deed Philippe Gilbert een gooi naar de gele leiderstrui. De 36-jarige Gilbert kraakte gisteren in de slotrit, maar heeft zijn topvorm binnen handbereik. "Hij bevestigt nog eens dat hij ondanks zijn leeftijd nog altijd goed is", zegt De Cauwer.

   

  "Deze Parijs-Nice heeft hij misschien net nodig gehad of kon hij zeker gebruiken om dat laatste tikje te verbeteren. Ik ga ervan uit dat hij zijn rol zal spelen in het voorjaar. Het zou typisch Gilbert zijn als hij van een gelegenheid gebruik maakt om als eerste aan de finale te beginnen."

  Oliver Naesen werd gisteren tweede.

  "Bernal: de man voor de toekomst en met een grote toekomst"

  De eindzege was voor Egan Bernal. Het 22-jarige Colombiaanse wonderkind van Team Sky heeft dus weer een extra sterretje achter zijn naam gezet. "De wissel van de wacht? Ja, toch wel. En zeker als je kijkt wat er met ploegmaat Michal Kwiatkowski gebeurde."

   

  Kwiatkowski sneed als leider het slotweekend aan, maar moest zaterdag passen. "Bij Kwiatkowski is er al een hele tijd de vraag: is hij een ronderenner of niet? Dat is hij in mijn ogen nooit geweest, hoewel hij sterke rondes gereden heeft, maar dan in dienst van. We hebben hem al vaak door het ijs zien zakken op momenten waarvan je denkt: nu moet hij het doen. Maar dan doet hij het niet."

   

  "Als je dan kijkt naar Bernal, die zich de eerste dagen met 60 kg staande houdt in de waaiers. Dat is fenomenaal. Hij is de man voor de toekomst en de man met een grote toekomst."

   

  "Of hij Kwiatkowski in de pikorde voorbij is? Dat denk ik wel. In Parijs-Nice probeerde Sky de boot nog wat af te houden. "Kwiatkowski is belangrijk en heeft al veel gedaan voor het team, we gunnen hem dit", klonkt het. Maar het is dus niet gelukt. Deels door de kwaliteiten van Bernal, deels door die klap zaterdag."

  Het podium van Parijs-Nice.

  "Cipressa zou er voor Groenewegen al te veel aan kunnen zijn"

  Zaterdag staat Milaan-Sanremo voor de deur. Welke renners uit het peloton van Parijs-Nice zet José De Cauwer op zijn favorietenlijst?

   

  "Bij de Belgen kijk ik dan naar Naesen en Gilbert. Maar voor Naesen wordt het heel moeilijk om op de Via Roma te winnen. Je moet van iets vroeger aangaan."

   

  "Bij de sprinters denk ik dan aan Caleb Ewan, die bergop zeker moet meekunnen. Maar er is ook Sam Bennett. Zoals altijd is de klassieke vraag: krijgen we een sprint of zet iemand dat tikkeltje vroeger aan en wordt de finale al geopend op de Cipressa?"

   

  "Het is nu toch vaak een beetje getelefoneerd en wachten tot de Poggio, waar de voorsprong dan meestal net niet voldoende is. Dylan Groenewegen? Dan denk ik: de Cipressa zou er al te veel aan kunnen zijn."

  Caleb Ewan.

  Caleb Ewan werd vorig jaar tweede in Milaan-Sanremo.