• home
 • video
 • pas verschenen

  Hoe pak je een meerdaagse aan? Mountainbiker Frans Claes geeft gouden tips

  Frans Claes rijdt samen met de Zuid-Afrikaan Hendrik Kruger.

  Gisteren werd in Zuid-Afrika het startschot geveven voor de Cape Epic, een van de zwaarste meerdaagse mountainbikewedstrijden ter wereld. Leuvenaar Frans Claes verdedigt de Belgische driekleur. Moet u binnenkort zelf een meerdaagse rijden? Leer dan van de tips van Frans.

  "Al van begin november ben ik me aan het voorbereiden op deze wedstrijd", zegt marathonkampioen Claes. "Dat wil zeggen: gemiddeld 25 uren trainen per week, soms zelfs tot 35 uren."

   

  "En sinds eind januari zit ik in Zuid-Afrika om me zo goed mogelijk aan te passen aan de omstandigheden. Dat creëerde het ideale klimaat om de laatste trainingen af te werken met mijn partner Hendrik Kruger. Hij is een Zuid-Afrikaan en kent deze streek heel goed. De paadjes, de ondergrond, ... hij kent alles."

  Geniet mee van de trails in Zuid-Afrika

  "Je kan deze wedstrijd alleen maar verliezen in de proloog"

  De Cape Epic is een duowedstrijd. Dat wil zeggen dat elk koppel samen moet vertrekken en samen moet aankomen.

   

  "En tijdens de wedstrijd mogen we niet meer dan een minuut van elkaar verwijderd zijn.  Respecteren we dat niet, dan krijgen we een tijdstraf", vult Frans Claes aan.

   

  "Ik heb het liefst van al dat mijn partner identiek is aan mij. Dat wil zeggen dat hij kan versnellen als ik kan versnellen. Hendrik en ik hebben ook dezelfde sprint- en afdalingscapaciteiten. Dat is goed. "

   

  Hendrik Kruger: "De kracht van Frans is zijn klimcapaciteit. Ik zal hard moeten werken om bij hem te blijven. De manier waarop we de wedstrijd aanpakken, is ook dezelfde. Dat gaat een rol spelen in deze achtdaagse. Je moet nog niet vol gas gaan in de proloog. Je kan de wedstrijd alleen verliezen in de proloog, niet winnen."

  Veel pasta en 8 gels per dag

  De renners moeten tijdens deze Cape Epic meer dan 630 km afleggen en 16.650 hoogtemeters overwinnen. Stevige kost, en dus moet er vooral veel gegeten en gedronken worden. 

   

  "We staan elke dag op rond half 5, aangezien de wedstrijd al om 7 uur van start gaat. We nemen meteen ons ontbijt, zodat er nog twee uur tijd is om dat te laten verteren. "

   

  "Hydrateren is de eerste stap tijdens het ontbijt. Stap 2 is koolhydraten tot je nemen.  Voor mij zijn dat ontbijtgranen. Tijdens de wedstrijd stappen we over op gels en powerbars. Dat gaat al snel over 8 gels per dag en 3 tot 4 liter water."

   

  "Na de wedstrijd is het weer hydrateren geblazen. En heel veel eten. Vervolgens rusten we en ’s avonds is het weer hetzelfde stramien met heel veel pasta en heel veel koolhydraten. Dan zijn we hopelijk klaar voor een volgende dag."

  Volg de Cape Epic

  Volg de uitslagen van Nino Schurter, Frans Claes en co op deze pagina.