• home
 • video
 • pas verschenen

  "KVM is de verdiende kampioen, het juridische getouwtrek kan beginnen"

  Dolle vreugde gisteren Achter de Kazerne.

  Met een felbevochten 2-1 tegen Beerschot Wilrijk heeft KV Mechelen een slopende jaargang in 1B in zijn voordeel beslecht. Sporza-journalist Bert Sterckx verzorgde zaterdagnamiddag het radiocommentaar in Mechelen. Hij kijkt terug op bewogen maanden voor geel-rood.

  KV Mechelen is de verdiende kampioen in 1B. Het seizoen begon een beetje moeizaam. Het was duidelijk zoeken, maar het geheel is langzaam maar zeker in elkaar geplakt. Er werden genoeg punten gepakt en zo werd de eerste periode veroverd, voor Union.

   

  Zo leek KV Mechelen ook op weg naar de tweede periode, zij aan zij met Beerschot Wilrijk. Tot het helemaal op het einde misliep.

   

  Maar dan nog: KV Mechelen won de finale en over het hele seizoen bekeken heeft KVM de meeste punten gepakt, het vaakst gescoord en de minste tegendoelpunten geïncasseerd in een reeks waar Beerschot Wilrijk en Union voor zware concurrentie gezorgd hebben. Dan is de titel verdiend.

   

  Het was ook mentaal een zwaar seizoen. Al sinds oktober draagt de Mechelse spelersgroep het verhaal van de wedstrijdvervalsing mee. Het is knap dat die spelers daar zo vaak - niet altijd, want er was bijvoorbeeld die 0-5 tegen Union enkele weken geleden - hebben bovengestaan.

   

  Na de degradatie is er geïnvesteerd in spelers als Kaya, De Camargo en Storm. Dat zijn namen die kunnen meedraaien in 1A, bleek ook in de beker waarin KV Mechelen drie eersteklassers uitschakelde. Veel analisten zeggen dat KV Mechelen ook in 1A had kunnen meedraaien, zij het dan misschien in de rechterkolom.

  Alsof ze in een bad met olijfolie gelegen hadden

  De schaduw van het onderzoek naar matchfixing hing boven de match tegen Beerschot Wilrijk, al lieten de KV-fans het tijdens de viering van zich afglijden alsof ze net in een bad met olijfolie gelegen hadden. De ontlading was enorm en daar zal die extra-sportieve stress zeker wat mee te maken gehad hebben.

   

  Als KV Mechelen schuldig bevonden wordt aan matchfixing, dan mag de KBVB dat als inrichtende macht niet zomaar laten passeren, moet hij krachtig optreden en moet er bestraft worden. 

   

  Alleen is het bondsreglement oud en vertoont het soms wat gebreken. Zo staat erin dat een club uit de reeks waarin ze speelt degradeert als ze zich aan wedstrijdvervalsing bezondigt of uit de reeks degradeert waarin ze speelt op het moment van de definitieve uitspraak. 

   

  Dat zou willen zeggen dat KV Mechelen zou degraderen naar eerste amateur, ondanks de titel. Er is een aparte paragaaf over een ploeg die sportief zakt en ook bestraft wordt: die zakt twee reeksen. Maar er staat niks in over een club die promoveert en ook bestraft zou worden. Daar zal dus nog wel over gediscussieerd worden. 

  Dan pas begint het juridische getouwtrek

  De KBVB heeft documenten van het parket ter inzage gekregen, kan er hopelijk snel mee aan de slag en tot een besluit komen. Dan pas zal het juridische getouwtrek beginnen. Het is duidelijk dat beide partijen tot het uiterste zullen gaan.


  De mede-eigenaar van Beerchot Wilrijk heeft van de week voor zijn beurt gesproken en KV Mechelen repliceert dat het onschuldig is en dat er hier en daar nog wel een achterpoortje te vinden is, misschien in het reglement.


  Ik denk dat de narcissen allang uitgebloeid zullen zijn en de paaseieren geraapt. Misschien zal er hier en daar nog een kleine kersenbloesem zijn, maar ik denk dat dat zelfs optimistisch gerekend is voor de afloop van de zaak.

  Een heel ander geluid dan we eerder hoorden

  1B is een vreemde reeks, een competitie voor clubs die leven van buitenlandse geldschieters. Bij Westerlo komt er nu ook eentje. KV Mechelen deed het nog zonder.

   

  Je kunt je de vraag stellen hoezeer KV Mechelen - als ze in 1B moeten blijven of zelfs degraderen - wordt teruggeslagen en hoe concurrentieel het nog kan zijn tegenover die door buitenlanders gerunde clubs.

   

  De competitieformule in 1B met die 2 periodes, 4 keer tegen elkaar spelen en dan nog die 2 finalematchen is sowieso een gedrocht. Maar voor ze aan een eventuele verandering van het format beginnen, denk ik dat ze toch maar best de lopende onderzoeken afwachten. Ik heb het dan over het fraudedossier met de matchfixing en het onderzoek rond Moeskroen. Het is van groot belang dat daar eerst duidelijkheid over komt.

   

  Bij de de supporters van KV Mechelen waren de meest gehoorde woorden gisterenavond "afwachten, we zullen wel zien", maar ex-voorzitter Johan Timmermans sprak regelrecht over euforie en de zekerheid over 1A spelen volgend seizoen. De info die de club heeft zou niet bezwarend genoeg zijn. Dat was toch een heel ander geluid dan we eerder deze week gehoord hebben.

  Bert Sterckx