• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Allereerste sleutelbeenbreuk is streep door Roubaix-plannen van Tafi

  " "

  Om de 20e verjaardag van zijn zege in Roubaix te vieren, wou Tafi nog eens meedoen.

  Brute pech voor Andrea Tafi: de 52-jarige Italiaan liep gisteren bij een wedstrijd in Toscane een sleutelbeenbreuk op. Die komt heel ongelegen voor de nog actieve vijftiger, want de oud-winnaar van Parijs-Roubaix had de droom om volgende maand nog eens over de kasseien te dokkeren.

  Koers in geboortedorp nekt Tafi

  In januari verbaasde de 52-jarige Italiaan de wereld met zijn plannen om Parijs-Roubaix nog eens te rijden.

   

  "Ik ben niet gek", vertelde Tafi toen aan een ploeg van Sportweekend. 

   

  Tafi wou op zondag 14 april graag de profwedstrijd rijden, maar daarvoor had hij nog geen ploeg gevonden. Als plan-B zou hij daags ervoor met de amateurs meedoen.

   

  20 jaar na zijn zege op de piste in Roubaix was Tafi al 6 maanden hard aan het trainen voor zijn sportieve uitdaging. "Maar zijn allereerste sleutelbeenbreuk uit zijn carrière gooit roet in het eten", vertelt zijn vriend en zakenpartner Hedwig Piens aan onze redactie.

   

  "Uitgerekend bij een wedstrijd in zijn geboortedorp Fucecchio kwam hij ten val. Hij was op kop van het peloton aan het trekken, toen hij langs achteren aangereden werd en hij onfortuinlijk viel."

  Tafi: "Ongelofelijk dat dit me nu overkomt"

  Bij Cyclingnews reageerde Andrea Tafi op zijn breuk. Een operatie is niet nodig, maar Parijs-Roubaix is uitgesloten. "Als ik zou willen deelnemen aan een normale koers, dan had ik op de rollen kunnen trainen en had ik kunnen starten. Maar de dokters hebben me afgeraden om met deze breuk over kasseien te dokkeren", vertelt de Italiaan.

   

  Tafi had nog geen ploeg gevonden, maar er lag naar eigen zeggen wel een plan B klaar. Volgens Tafi gingen organisator ASO en de Internationale Wielerunie UCI ermee akkoord dat Tafi een paar minuten voor de wedstrijd uit zou rijden.     

   

  "Het heeft niet mogen zijn", vertelde een ontgoochelde Tafi. "Ongelooflijk dat dit me nu overkomt. Het is de eerste sleutelbeenbreuk in mijn carrière. Het is jammer, maar het leven gaat voort. Als er iets is wat het wielrennen me geleerd heeft, is het dat je na elke tegenslag moet terugvechten. Ik heb vijf maanden alleen voor deze race geleefd en was er klaar voor. Nu kan ik alleen mijn wonden likken."     

   

  Tafi zal nog altijd naar Roubaix trekken, maar nu alleen als toeschouwer. Het wielrennen geeft hij nog niet op. "Als ik hersteld ben, kruip ik weer de fiets op. Ik hou nog veel te veel van de sport. Dit houdt me niet tegen. Ik wil de wereld nog altijd tonen dat ook iemand van boven de 40 nog kan racen."