• home
 • video
 • pas verschenen

  Judoka Casse verliest in Jekaterinenburg zijn kamp om het brons

  Op de Grand Slam in Jekaterinenburg heeft judoka Matthias Casse naast het brons gegrepen. De Belg doet wel een goede zaak met het oog op de Olympische Spelen.

  Zoals hij vorige maand zelf al aangaf op de Grand Slam van Düsseldorf ontbreekt het Matthias Casse (IJF 10) momenteel nog aan scorend vermogen. Dat had in Jekaterinen burg tot gevolg dat al zijn 5 kampen pas beslecht werden in de verlengingen.

   

  Pluspunt: Conditioneel had hij daar geen enkel probleem mee. Het ontbreekt hem bij zijn, weliswaar talrijke aanvallen, wel aan een stevige kumi kata, het vasthouden van de tegenstrever. Dat werd hem uiteindelijk noodlottig in zijn kamp voor brons tegen de Canadees Etienne Briand (IJF 20).

   

  Coach Mark Van der Ham had opnieuw een perfect tactisch plan uitgekiend, waardoor de Canadees zijn aartsgevaarlijke schouderworpen nauwelijks kon aanwenden. Maar omgekeerd kon Matthias Casse zijn tegenstander ook niet in gevaar brengen.

   

  Logischerwijs verzwakte de aanvalskracht bij de Belgische kampioen naarmate de verlengingen vorderden en de scheidsrechter oordeelde dan ook twee keer op rij dat Casse een schijnaanval deed. Dat wordt in het judo gesanctioneerd met een strafpunt. Een eerste keer na 4 minuten in de Golden Score, waardoor onze landgenoot zijn totaal op 2 strafpunten kwam. Een minuut later volgde dan het 3e strafpunt en de daaraan verbonden uitsluiting.

   

  Geen brons dus voor Casse, die wel een goeie zaak doet met het oog op de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Hij vergroot immers zijn voorsprong op rechtstreekse rivaal Sami Chouchi, die het toernooi moest verlaten na de 1/8e finales.