• home
 • video
 • pas verschenen

  Wereldkampioen Lewis Hamilton raast naar de pole in Melbourne

  Lewis Hamilton

  Lewis Hamilton lijkt voor te gaan op zijn elan van vorig seizoen.

  Lewis Hamilton start zondag vanaf de poleposition in de eerste Grote Prijs van het nieuwe F1-seizoen. In Albert Park in Melbourne was de regerende wereldkampioen in de kwalificaties sneller dan zijn Mercedes-ploegmaat Valtteri Bottas.

  Dat Lewis Hamilton de pole pakt, is uiteraard niet de grootste verrassing. De Brit jaagt dit seizoen op zijn 6e wereldtitel en liet in Melbourne meteen zien klaar te zijn voor de strijd. Hamiltons ploegmaat Valtteri Bottas flirtte in Albert Park wel met de pole dankzij een circuitrecord, maar in de slotfase van de kwalificaties was de Brit toch nog een fractie sneller.

   

  Sebastian Vettel (Ferrari) en Max Verstappen (Red Bull) loodsten hun bolides naar de tweede startrij. Die andere Ferrari, bestuurd door de Monegask Charles Leclerc, start vanaf de 3e rij.

   

  De grootste verrassing in de kwalificaties kwam van de jonge debutant Lando Norris. De Brit deed wat Stoffel Vandoorne vorig jaar niet lukte: zich met zijn McLaren plaatsen voor Q3. Norris reed daarin de 8e chrono en mag zondag vertrekken vanaf de 4e rij.

  Hamilton: "Ik sta te trillen"

  Voor Lewis Hamilton is het al zijn 8e pole in Melbourne. Daarmee doet de Brit even goed als Michael Schumacher in Suzuka en Ayrton Senna in Imola. "Ik sta te trillen op mijn benen. Het was echt enorm spannend", sprak Hamilton na de kwalificaties."

   

  Hamilton krijgt ploegmaat Valtteri Bottas naast zich. "We hebben veel vooruitgang gemaakt", zegt de Fin. "In de vrije oefensessies liep het nog moeizaam, maar in de kwalificaties waren we op de afspraak.

   

  Bottas zette in Melbourne een circuitrecord neer en stak daarmee zijn hand uit naar de pole, maar in het slot van de kwalificaties stak Hamilton hem nog de loef af. "Ik had natuurlijk liever op de pole gestaan", geeft de Fin toe. "Maar de race is pas morgen en ik start vanaf de 1e rij, dus dat is goed."

  De startorde voor de GP van Australië:

  Rij 1 1. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) in 1'20"486
    2. Valtteri Bottas (Fin-Mercedes) op 0"112
  Rij 2 3. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari) 0"704
    4. Max Verstappen (Ned-Red Bull) 0"834
  Rij 3 5. Charles Leclerc (Mon-Ferrari) 0"956
    6. Romain Grosjean (Fra-Haas) 1"340
  Rij 4 7. Kevin Magnussen (Den-Haas) 1"613
    8. Lando Norris (GBr-McLaren) 1"818
  Rij 5 9. Kimi Räikkönen (Fin-Alfa Romeo) 1"828
    10. Sergio Perez (Mex-Racing Point) 2"295
  Rij 6 11. Nico Hulkenberg (Dui-Renault) 2"076
    12. Daniel Ricciardo (Aus-Renault) 2"084
  Rij 7 13. Alexander Albon (Tha-Toro Rosso) 2"150
    14. Antonio Giovinazzi (Ita-Alfa Romeo) 2"228
  Rij 8 15. Daniil Kvijat (Rus-Toro Rosso) 2"288
    16. Lance Stroll (Can-Racing Point) 2"531
  Rij 9 17. Pierre Gasly (Fra-Red Bull) 2"534
    18. Carlos Sainz Jr (Spa-McLaren) 2"598
  Rij 10 19. George Russell (GBr-Williams) 3"874
    20. Robert Kubica (Pol-Williams) 5"581