• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Europese teams zullen WK voor clubs in 2021 boycotten na uitbreiding

  Real Madrid viert

  Real Madrid won het toernooi al 4 keer (vorig jaar won het tegen Al Ain).

  Als het WK voetbal voor clubs in 2021 uitbreidt van 7 naar 24 deelnemende teams, zullen de Europese clubs het toernooi boycotten. Dat liet de European Club Association (ECA) weten in een mededeling.

  "Boycot bij uitbreiding naar 24 clubs"

  De bestuursraad van de FIFA kwam vandaag in Miami bijeen, en moest daar zijn goedkeuring geven over de uitbreiding van het WK voor clubs. De ECA, die alle grote Europese clubs verenigt, is het voorstel niet genegen. 

   

  Als de uitbreiding er toch komt, "zullen de Europese clubs in 2021 niet deelnemen en nog nadenken over hun deelname in 2024", klinkt het in de mededeling. Momenteel bestaat de formule uit winnaars van zes continentale bekertoernooien en de kampioen van het organiserend land.

   

  In een brief aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino laat de ECA, die 232 clubs vertegenwoordigt en wordt voorgezeten door Juventus-voorzitter Andrea Agnelli, zijn ongenoegen blijken. "We zijn sterk gekant tegen de uitbreiding", valt er te lezen.

   

  Ook de UEFA is tegen de uitbreiding en heeft daar dezelfde reden voor: de overvolle kalender laat een uitgebreid toernooi niet toe.

  De ECA zal niet deelnemen aan het WK voor clubs in 2021. Dat van 2024 en de edities nadien nemen we nog in overweging.

  Woordvoerder ECA

  Uitbreiding gaat door, Infantino "zeer positief en tevreden"

  De FIFA had geen oor naar de boycotplannen van de ECA en besliste uiteindelijk toch om door te gaan met hun plannen. Dat liet Infantino weten op een persconferentie.

   

  "We hebben goed overlegd, met iedereen gesproken. Sommigen zijn voor, sommigen tegen. Je hebt verschillende standpunten. Na de discussies voel ik me zeer positief en ben ik ervan overtuigd dat we uiteindelijk allemaal tevreden zullen zijn", aldus Infantino. 

   

  De woordvoerder van de ECA liet intussen weten dat "De ECA niet zal deelnemen aan het WK voor clubs in 2021 en dat van 2024 en de edities nadien nog in overweging zullen nemen."