• home
 • video
 • pas verschenen

  Belg gooit hoge ogen in wachtkamer NBA: “Sprak al met NBA-teams”

  Retin Obasohan (l) in actie bij de Northern Arizon Suns.

  Retin Obasohan (l) in actie bij de Northern Arizon Suns.

  Ietwat in de schaduw van de NBA-sterren jagen veel basketballers hun NBA-droom na in de G League, de satellietcompetitie van de NBA. Een van die spelers is Belgian Lion Retin Obasohan, die de jongste weken de straffe prestaties aan elkaar rijgt bij de Northern Arizona Suns. “Ik voel me beter dan ooit”, vertelt de spelverdeler aan Sporza.

  We spreken met de minzame Retin Obasohan enkele dagen na de confrontatie met de Agua Caliente Clippers, het team van die andere Belgian Lion in de G League, Manu Lecomte. De Clippers trokken in die wedstrijd aan het langste eind, maar Obasohan toonde wel zijn klasse met 30 punten, 5 rebounds en 5 assists.

   

  “Het was leuk om tegen Manu te spelen, ook al had zijn coach zich aangepast zodat hij niet vaak op mij moest verdedigen. Dat was een beetje jammer”, vertelt Obasohan. “Manu en ik kennen elkaar natuurlijk goed van bij de nationale ploeg en ook hier horen we elkaar vaak. Na een wedstrijd is het ook fijn om even te kunnen bijpraten. Zo maken we het seizoen makkelijker voor elkaar.” 

   

  “We hebben natuurlijk wel wat geschiedenis samen. We volgen elkaars wedstrijden nauw op en proberen elkaar te motiveren. We zitten allebei in hetzelfde schuitje: twee Belgen in de G League die werken naar een NBA-contract toe. Op dat vlak zijn we een beetje broers. We proberen elkaar zoveel mogelijk te motiveren na goeie of slechte wedstrijden. Ik steun hem omdat ik in hem geloof.”

  “Voel me beter dan ooit”

  Obasohans sterke prestatie tegen de Clippers was geen alleenstaand feit. De 25-jarige Belg acteert de jongste weken op hoog niveau en had enkele dagen eerder ook al een triple-double laten optekenen. “Na een moeilijk 2018 waarin ik door blessures 8 maanden out was, voel ik me nu eigenlijk super. Ik ben de Suns echt dankbaar dat ze me de tijd en de mogelijkheden gegeven hebben om volledig te herstellen”, zegt hij.

   

  “Of dit nu de beste Retin Obasohan is? Dat weet ik niet, maar wel een betere en een gezonde. Opnieuw gezond zijn was ook mijn grootste doel dit seizoen. Ik wilde weer op een hoog niveau kunnen spelen. Op dat vlak is dit seizoen een succes. Ik voel me beter
  dan ik me ooit gevoeld heb en mijn laatste wedstrijden bewijzen dat ook.”

   

  “Met het team had ik wel gehoopt om meer wedstrijden te winnen. Op dat vlak had ik dus wel meer verwacht van dit seizoen. Maar alles is een leerproces.”

  “We willen allemaal een kans in de NBA”

  Het team van Retin Obasohan, de Northern Arizona Suns heeft zijn thuisbasis in Prescott Valley, een stadje op ruim een uur rijden van Phoenix. Net als de meeste G League-teams is de club in handen van een NBA-team, in dit geval de Phoenix Suns.

   

  “Er is een nauw contact met de mensen van Phoenix. Elke wedstrijd is er wel iemand van de Suns aanwezig: een scout, een video-analist of soms zelfs de general manager of enkele spelers. Dat is leuk om te zien, want je weet dat er altijd iemand is die kijkt en evalueert. Het motiveert je om er elke dag je beste beentje voor te zetten. Soms maken we wel eens een praatje, maar het zaken doen laat ik over aan mijn manager.”

   

  “Ook als ploegmaats de kans krijgen om naar de NBA te gaan, werkt dat alleen maar motiverend. Het geeft aan dat er wordt opgelet en dat is wat wij willen: een kans krijgen om door te stromen naar de NBA.”

   

  “Of dat soms voor jaloezie zorgt? Dat hangt af van het type ploeg. Als je veel spelers hebt met een bepaalde maturiteit, dan is er weinig jaloezie in het team. Zulke spelers beseffen dat je in een ploegsport enkel succesvol kunt zijn als je iedereen betrekt. We hebben elkaar nodig om onze doelen te bereiken. In onze ploeg is dat besef zeker aanwezig.”

  “Al gesproken met NBA-teams”

  In de NBA is het momenteel de periode waarin vaak gewerkt wordt met contracten van 10 dagen. Hoe groot is de kans dat er voor Obasohan zo eentje uit de bus valt? “Dat is moeilijk te zeggen. Ik hoop uiteraard op een telefoontje, maar dat weet je nooit. Zoiets kan heel snel gaan.”

   

  “Ik heb al gesprekken gehad met teams en mijn manager ook, maar het is nog nooit zo concreet geworden dat een ploeg dat in een “10 day contract” wilde gieten. Maar ik weet wel dat er gekeken wordt naar mij. Ze zien graag wat ik doe op een basketbalveld. Ik moet me concentreren op wat ik elke dag moet doen: trainen, op de juiste manier mijn spel spelen en mijn ploeg helpen te winnen. Dan komt de rest vanzelf.”

  Er wordt gekeken naar mij en ze zien graag wat ik doe op een basketbalveld. Ik blijf doen wat ik moet doen en dan komt de rest wel vanzelf.

  Retin Obasohan

  “Mijn contract bepaalt dat ik vrij ben om naar eender welk NBA-team te gaan. Het is niet zo dat ik alleen naar de Phoenix Suns mag. Sommige spelers hebben wel een ander soort contract, waarbij ze alleen over en weer kunnen gaan tussen het
  moederteam en de satellietclub.”


  “Het niveauverschil met de NBA is zeker groot. Als er geen verschil in niveau was, dan zou het niet de G League zijn. Al zie je elke wedstrijd wel enkele spelers die net zo goed in de NBA zouden kunnen zitten. Het niveau is echt niet te onderschatten en het is een leuke competitie om in te spelen.”

  “Belgian Lions liggen me zeer nauw aan het hart”

  Het seizoen in de G League loopt op zijn laatste benen, daarna is Obasohan een vrije speler. “Op dat moment zal ik mijn opties bekijken. Het zal een beetje afhangen van de feedback die ik krijg. Als er een NBA-team veel interesse toont, blijf ik hier trainen tot er een voorstel komt. Maar het kan ook dat ik het seizoen volmaak in Europa. Als er een Europese ploeg is die op hoog niveau speelt, zal ik die optie zeker bekijken”, klinkt het.

   

  “Ik blijf mijn NBA-droom wel najagen, dat is mijn kinderdroom. Dit wil ik al zolang ik me kan herinneren.  Ik wil nooit te klein dromen. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare. Alle mensen die mij kennen, weten dat ik nooit opgeef.”

   

  En de Belgian Lions? “Ik blijf altijd beschikbaar voor de nationale ploeg, al is het een moeilijke combinatie omdat de Europese schema’s niet aangepast zijn aan het Amerikaanse systeem. Maar ik hoop zo snel mogelijk nog eens het truitje van de Belgian Lions te kunnen aantrekken. Je land vertegenwoordigen op internationaal niveau, dat is een onbeschrijflijk gevoel. De Belgian Lions liggen mij echt zeer nauw aan het hart.”