• home
 • video
 • pas verschenen

  Roeisensatie Lemmelijn: "Droom van Parijs 2024, ook Tokio in achterhoofd"

  Ward Lemmelijn

  Wereldkampioen indoorroeien Ward Lemmelijn (21).

  Ons land heeft er sinds kort een nieuwe wereldkampioen bij. Ward Lemmelijn (21) veroverde de wereldtitel indoorroeien bij de beloften. Nu volgt de overstap naar het water. "Het is zaak om nu de juiste beslissingen te nemen", vertelt hij bij Sporza.

  "Ik was zeker geen "kloefkapper" in het voetbal"

  Wie is Ward Lemmelijn? We laten de 21-jarige sensatie het zelf even kort schetsen. "Een jongen van 21 jaar, afkomstig uit Tienen, maar ik ga al een tijdje naar school in het Limburgse, dat hoor je wel aan mijn accent. Van kleins af was ik al bezig met sport. Eerst was dat voetbal, dan fitness en uiteindelijk werd dat het roeien."

   

  Eind februari kroonde Lemmelijn zich tot wereldkampioen indoorroeien bij de beloften.  "Had je me dat drie jaar geleden gevraagd, was dat een enorme verrassing. Maar twee maanden geleden wist ik dat het erin zat. Ik wist dat ik zou meedoen voor de medailles. Het was dan ook fantastisch dat het eruit kwam."

   

  Van voetballer naar uitzonderlijk talent in een andere discipline, waar hebben we dat nog al eens gehoord...? Ook Lemmelijn legde hetzelfde pad als Remco Evenepoel af. "Een supertalent was ik niet in het voetbal, maar toch een degelijke middenvelder. Ik voetbalde in de Belgische tweede klasse, nadien bij Roda JC zelfs even in de Eredivisie. Laten we zeggen dat ik dus zeker geen supertalent was, maar ook geen kloefkapper."

   

  Bij het indoorroeien zal de kersverse wereldkampioen geen druppeltje water voelen. "We roeien op een ergometer", legt Lemmelijn uit. "Dat toestel dat je wel kent vanuit de fitness. Met verschillende ergometers naast elkaar roeien we 2 kilometer, de referentieafstand in het roeien."

  Laten we zeggen dat ik dus zeker geen supertalent was in het voetbal, maar ook geen kloefkapper.

  Ward Lemmelijn

  "Trainers staan al in de rij om me te begeleiden"

  Met zijn 5'50"3 verbrak Lemmelijn voor de zoveelste keer het Belgische record. "Dat er nog enorm veel mogelijkheden zijn? Ja, dat blijkt. In het voetbal was ik altijd al goed in fysieke testen. Maar door mijn studie moest ik het wat op een lager pitje zetten. Dan ben ik onder andere meer gaan straatlopen. Daar bleek dat ik een enorm grote motor had, ik liep meteen podiumplekken op wedstrijden, zelfs tussen de getrainde lopers."

   

  "En met het roeien ook, in de fitness lukte het al aardig, maar toen kwam ik in het roeiteam van de PXL terecht. In de eerste test verbrak ik al meteen het schoolrecord dat er al jaren stond. Sindsdien heb ik elke wedstrijd een persoonlijk record geroeid. Binnenkort staat er nog een fysieke test gepland, waar we onder meer naar de VO2-max kijken. Ze verwachten wel dat die waarden heel hoog gaan liggen."

   

  De logische stap voor Lemmelijn is nu de overstap naar het water. "Ik ben al 4 à 5 maanden aan het oefenen om alleen in een bootje te roeien, skiffen heet dat. Ik had geen watercoach, begeleiding of fatsoenlijke boot. Tot voor kort had ik geen aanbiedingen, maar nu staan ze in de rij. Nu is het zaak om de juiste beslissingen te maken."

   

  "Twee weken geleden heb ik in Brugge mijn eerste wedstrijd in het water geroeid. Gewoon ingeschreven bij de studenten. Ondanks dat ik alles zonder begeleiding deed, heb ik de categorie met twee minuten voorsprong gewonnen. Als ik kijk naar de mannencategorie, was ik maar twee seconden trager dan de winnaar. Dat geeft toch het potentieel al aan."

  "Als ik mag dromen, is Parijs 2024 een realistische droom"

  De overgang naar het water zal toch zeker niet zonder slag of stoot verlopen. "Op de ergometer zijn geen klimatologische aspecten verbonden. Er is geen wind, stroming, je moet geen rekening houden met het evenwicht in de boot, de techniek is anders. Maar het is vooral zaak om veel in de boot te zitten en de snelheid van de boot te leren inschatten."

   

  Met de Olympische Spelen van Tokio (2020) in het vooruitzicht, mag ook Lemmelijn wat beginnen te dromen. "Na zo'n wereldtitel schreeuwen de mensen van de daken: "Hij gaat naar Tokio!", maar ik ben nog maar een amateur op het water. Tokio is heel kort dag en daar ben ik nog niet."

   

  "Als ik mag dromen, is Parijs 2024 een realistische droom. Daar kijk ik naar uit. Als het Tokio al zou zijn, is dat onwaarschijnlijk. Maar ja, wie had vorig jaar gedacht dat ik hier nu zou zitten als wereldkampioen indoorroeien? Met hard werken, kun je veel bereiken. Als sporter ben je ambitieus, dus het zit wel in m'n achterhoofd."

   

  "Mijn idool? De Duitser Oliver Zeidler. Hij heeft een beetje hetzelfde verhaal als ik. Hij komt uit de zwemwereld en roeit nu al twee jaar. Ook hij was een fenomeen op de ergometer. In Tokio zal hij meedoen voor de medailles, het is mijn grote voorbeeld."

  Na zo'n wereldtitel schreeuwen de mensen van de daken: "hij gaat naar Tokio", maar ik ben nog maar een amateur op het water. Tokio is heel kort dag en daar ben ik nog niet.

  Ward Lemmelijn

  Lemmelijn werd onlangs wereldkampioen indoorroeien