Ga naar de inhoud

meest recent

De Bruyne, Witsel en Kompany ontbreken bij Rode Duivels

 vr 15 maart 2019 13:10
Roberto Martinez
Roberto Martinez heeft 3 namen moeten schrappen op zijn lijstje.

Roberto Martinez heeft zijn 28 namen bekendgemaakt voor de EK-kwalificatiematchen tegen Rusland (21 maart) en Cyprus (24 maart). De Bruyne, Kompany en Witsel zijn er niet bij, zij sukkelen met blessures.

3 geblesseerden, 2 twijfelgevallen, geen Vanheusden

Met Axel Witsel, Kevin De Bruyne en Vincent Kompany beginnen de Rode Duivels de campagne voor Euro 2020 zonder 3 vaste waardes. Witsel is er voor het eerst in 5 jaar niet bij. De middenvelder van Dortmund liep vorig weekend in de Bundesliga een scheurtje in zijn adductoren op.

 

Ook Kevin De Bruyne ligt in de lappenmand. Hij is nog niet hersteld van zijn hamstringblessure die hem al twee weken van het terrein houdt. Ook City-ploegmaat Vincent Kompany staat al een tijdje aan de kant. De verdediger is nog niet volledig fit na een spierletsel.

 

Romelu Lukaku zit wil in de 28-koppige selectie van de Rode Duivels voor Rusland (donderdag) en Cyprus (24 maart). Of hij die matchen haalt, is nog maar de vraag. De aanvaller in vorm sukkelt met zijn enkel.

 

Ook achter de naam van Thomas Vermaelen staat nog een vraagteken. De verdediger van Barcelona herstelt van een contractuur. Deze week stond hij wel weer op het trainingsveld.

 

Nieuwkomers heeft Martinez niet opgeroepen. Standard-verdediger Zinho Vanheusden (19) blijft voorlopig bij de nationale beloften voetballen.

Axel Witsel
Axel Witsel is er voor het eerst in 5 jaar niet bij.

De selectie:

positie speler club
doel Thibaut Courtois Real Madrid (Spa)
  Simon Mignolet Liverpool (Eng)
  Koen Casteels Wolfsburg (Dui)
  Matz Sels Straatsburg (Fra)
verdediging Toby Alderweireld Tottenham (Eng)
  Jan Vertonghen Tottenham (Eng)
  Thomas Vermaelen Barcelona (Spa)
  Thomas Meunier PSG (Fra)
  Timothy Castagne Atalanta (Ita)
  Dedryck Boyata Celtic (Sch)
  Jason Denayer Lyon (Fra)
  Brandon Mechele Club Brugge
middenveld Moussa Dembélé Guangzhou R&F (Chn)
  Yannick Carrasco Dalian Yifang (Chn)
  Nacer Chadli Monaco (Fra)
  Youri Tielemans Leicester (Eng)
  Adnan Januzaj Sociedad (Spa)
  Leander Dendoncker Wolverhampton (Eng)
  Dennis Praet Sampdoria (Ita)
  Hans Vanaken Club Brugge
aanval Eden Hazard Chelsea (Eng)
  Romelu Lukaku Manchester United (Eng)
  Dries Mertens Napoli (Ita)
  Michy Batshuayi  Crystal Palace (Eng)
  Divock Origi Liverpool (Eng)
  Thorgan Hazard Mönchengladbach (Dui)
  Leandro Trossard Racing Genk
  Christian Benteke Crystal Palace (Eng)

Belangrijkste afwezigen:

  • Kevin De Bruyne (Manchester City): hamstringblessure
  • Vincent Kompany (Manchester City): spierproblemen
  • Axel Witsel (Dortmund): adductoren

 

Maroaune Fellaini heeft definitief afgehaakt voor de nationale ploeg.

VIDEO: De bondscoach geeft zijn 28 namen

Martinez: "As kwijt? Zo negatief zie ik het niet"

Roberto Martinez kan dus geen beroep doen op enkele geblesseerde spelers, onder wie Kevin De Bruyne en Axel Witsel. Was Marouane Fellaini, die zijn afscheid heeft aangekondigd, op andere gedachten brengen een optie?

 

"Fellaini heeft die beslissing genomen en die moet je respecteren", reageerde de bondscoach. “Hij heeft dat niet in één nacht beslist. We moeten hem nu bedanken voor de mooie momenten.”

 

"Als bondscoach word je in maart altijd met zulke blessures geconfronteerd. Er zijn overigens nog drie spelers met een vraagteken: de kansen van Lukaku houd ik op fiftyfifty, Vermaelen is twijfelachtig en Dembélé heeft een enkelblessure. Daarom heb ik 28 spelers geselecteerd."

 

De Duivels dreigen wel hun as kwijt te zijn tegen Rusland en Cyprus. "Ik zie het niet zo negatief. Schorsingen en blessures horen erbij en zorgen ervoor dat je moet schuiven. Onze selectie telt alleen maar namen die we kennen."

 

"Alle spelers weten hoe wij willen voetballen. Ze kennen hun rol en weten wat van hen verwacht wordt. Dit is een kans voor spelers die bij ons nog niet zoveel gespeeld hebben. Deze groep is voorbereid om met afzeggingen om te gaan."

Axel Witsel, Marouane Fellaini en Kevin De Bruyne zijn er niet (meer) bij.

Over Vanheusden: "EK beloften is goeie voorbereiding"

Her en der werd Standard-speler Zinho Vanheusden in de kern verwacht, maar de 19-jarige verdediger werd opgeroepen voor de beloften. "Er zijn nog enkele namen die onze aandacht gewekt hebben", antwoordt Roberto Martinez.

 

"We werken achter de schermen met beloftecoach Johan Walem en kijken uit naar het EK voor beloften over enkele maanden. Daar heeft België al een tijdje niet meer aan deelgenomen."

 

"Het is een unieke kans om een toernooi mee te maken en dat is een goeie voorbereiding voor later bij de Duivels. We voelen dat jonge spelers dat pad moeten bewandelen voor ze aansluiten bij de A-kern. Maar we zijn zeer enthousiast over de getalenteerde spelers."

Zinho Vanheusden
Zinho Vanheusden moet nog even wachten op een selectie bij de A-ploeg.

"Het verleden zal ons helpen"

Na het weekend begint de voorbereiding voor de EK-kwalificatiematchen. Roberto Martinez mag zijn Duivels voor het eerst sinds de zware nederlaag in Zwitserland in de Nations League toespreken.

 

"De focus ligt nu op Rusland en zal daarna meteen naar Cyprus gaan", stelt de bondscoach. "Het klopt dat we elkaar voor het eerst sinds november zullen terugzien, maar in het internationale voetbal moet je met zulke pauzes kunnen omgaan. Het verleden zal ons helpen in deze campagne."

De Belgische beloften:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bondscoach Johan Walem heeft 23 spelers opgeroepen voor de oefeninterland in en tegen Denemarken. Daar spelen ze woensdag de eerste vriendschappelijke wedstrijd op weg naar het EK onder 21 jaar, in juni in Italië.