• home
 • video
 • pas verschenen

  Bond mag dossier over matchfixing inkijken en wil "uiterlijk voor 30 juni uitspraak doen"

  Voetbalbond

  Het dossier kan op sportief vlak nu in een stroomversnelling komen.

  De KBVB heeft de toestemming gekregen om de documenten die het parket heeft verzameld in Operatie Zero in te kijken. De bond zou op basis van dit dossier de betrokken clubs kunnen straffen. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor KV Mechelen en Waasland-Beveren.

  De Onderzoekscoördinator Competitievervalsing had bij het federaal parket en de onderzoeksrechter een schriftelijk verzoek ingediend om het dossier te mogen inkijken. Zonder de concrete informatie die die 35 documenten bevat, zou het heel moeilijk worden om de betrokkenen in deze zaak te straffen.

   

  "De onderzoeksrechter heeft zich beperkt tot een lijst van 35 stukken die relevant zijn voor de disciplinaire finaliteit (lees: sportieve sancties voor de clubs) en waarvan de vrijgave de belangen van het strafonderzoek niet in het gedrang brengt", luidt het in een mededeling van het parket.

   

  De documenten gaan alleen over het onderzoek naar matchfixing, waarbij vooral gefocust werd op KV Mechelen-Waasland-Beveren, een match op de slotspeeldag van vorig seizoen. KV Mechelen zou, met behulp van makelaar en spijtoptant Dejan Veljkovic, geregeld hebben dat Waasland-Beveren zich liet verliezen. Dit gebeurde ook, maar dat volstond voor KV Mechelen niet om zich te redden. Ook Eupen-Moeskroen, de andere wedstrijd op de slotspeeldag, is onderzocht.

  KBVB: "Uiterlijk voor 30 juni definitieve uitspraak"

  Bij de voetbalbond laten ze weten dat "het disciplinair onderzoek in een finale fase zit" en dat ze "zo snel mogelijk een definitieve uitspraak" willen doen, "uiterlijk voor 30 juni". De bond bevestigt ook dat het gaat om de matchen KV Mechelen-Waasland-Beveren en Eupen-Moeskroen, de 2 sleutelduels van de slotspeeldag van afgelopen seizoen.

  "We hebben tot op vandaag 130 mensen verhoord: spelers, makelaars, bestuurders, trainers en alle scheidsrechters van 1A en 1B. Dankzij de 35 documenten van justitie kunnen we elementen uit ons eigen disciplinaire dossier verifiëren."

   

  "Een eventuele vervolging zal behandeld worden door de Geschillencommissie Hoger Beroep. Als iemand beroep wil aantekenen tegen deze uitspraak, zal de zaak behandeld worden door het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport)."