• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Cleemput wordt directeur opleidingen bij AFT: "Goffin keert terug op voorplan"

  Tenniscoach Thierry Van Cleemput, van 2014 tot begin dit jaar de trainer van David Goffin, keert terug naar de Franstalige Tennisfederatie (AFT). Hij tekende er een contract tot 2024 als technisch directeur opleidingen.

  Van Cleemput bracht Goffin naar de wereldtop, maar na een minder 2018 door blessures begon 2019 ook niet echt goed. Een vroege exit in de Australian Open was het einde voor zijn samenwerking met de beste Belg.

   

  Van Cleemput was heel even de coach van de Roemeese Simona Halep, ex-nummer 1 van de wereld, maar die job duurde maar een week.

   

  Voor hij met Goffin in zee ging had Van Cleemput ook Olivier Rochus en Steve Darcis onder zijn hoede. Hij begon zijn trainerscarrière trouwens in 1993 bij de AFT.

  "Misschien luisteren jongeren en ouders nu met iets ander oor naar mij"

  Van Cleemput had vooraf verschillende keren gezegd dat hij zich na zijn missie met Goffin zag terugkeren naar de jeugdopleiding op het AFT-centrum in Bergen. En hij hield woord: "Of je het nu wil of niet: ik ben 5 jaar later nog altijd dezelfde man, met dezelfde waarden", vertelt hij op de website van AFT.

   

  "De AFT is thuiskomen. Ik heb er 20 jaar gewerkt als opleider, maar na deze andere en veeleisende jaren waarin ik een beetje het contact verloren heb, wil ik op mijn 52e met een wit blad herbeginnen. Ik kan niet wachten om eraan te beginnen."

   

  "Toen ik jong was, zou ik ook willen geholpen worden door personen "die daar gepasseerd zijn"", vertelde hij over zijn jaren aan de top. "Ik ben niet speciaal beter, maar heb wat meer ervaring. Misschien dat de jongere, maar ook de ouders met een ietwat ander oor luisteren..."

   

  Hij sluit niet uit dat hij op een dag weer op het circuit belandt met bijvoorbeeld een jongere die hij mee gevormd heeft. Maar hij laat er geen twijfel over bestaan: "Die bladzijde is omgedraaid. Zonder spijt en ik mis het helemaal niet. Ik wilde daar niet meer zijn, anders was ik hier niet. Ik heb écht voor deze job gekozen: ik ben gepassioneerd door opleiding. Deze missie is een uitdaging."

  "David keert terug op het voorplan"

  "Ik heb magnifieke seizoenen meegemaakt met een formidabele jongen, maar David had nood aan iets anders. Ik twijfel er niet aan dat hij weer op het voorplan treedt."


  "Bij Simona Halep heb ik altijd gezegd dat het om een proefperiode ging. Mijn handelwijze is dat ik handel, niet begeleid. Als ik voel dat mijn invloed niet toereikend is, dring ik niet aan."