• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Overtuigd dat slechte vorm van Duitse voetbal tijdelijk is"

  Schalke, Dortmund en Bayern

  Schalke, Dortmund en Bayern maakten een slechte beurt in de 1/8e finales.

  Voor het eerst sinds 2006 heeft geen enkele Duitse ploeg de kwartfinales van de Champions League gehaald. Tel daar het belabberde WK van de Mannschaft bij en je begrijpt dat het Duitse voetbal met een crisis worstelt.

  Bayern München, Dortmund en Schalke 04 overleefden allebei de kwartfinales van de Champions League niet. "Het is duidelijk dat het niet goed gaat met het Duitse voetbal", zegt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en volger van het Duitse voetbal.

   

  "Wat nu gebeurt is historisch, en dat 8 maanden na de historische uitschakeling in de groepsfase van het WK. 2 keer op rij dat het echt niet goed zit."

  Jacques Sys

  Jacques Sys is een kenner van het Duitse voetbal

  "Die oliesjeiks, dat zit niet in de Duitse voetbalcultuur"

  "Bij Bayern zit je met het einde van een periode. Ze kennen er een slecht seizoen.  Dat heeft ermee te maken dat de ploeg niet geweldig meer versterkt is en een aantal oudere spelers als Robben en Ribéry duidelijk over hun hoogtepunt heen zijn. Andere toppers als Hummels, Boateng, Müller en Neuer bereiken moeilijk hun niveau, geen toeval dat zij niet meer voor de nationale ploeg worden opgeroepen. Kortom, dat team moet een nieuw elan krijgen.”

   

  En daar zijn ze blijkbaar ook mee bezig. "Vandaag liet Bayern-voorzitter Uli Hoeness in de Duitse pers optekenen: “Je moest eens weten wie wij al hebben aangetrokken voor volgend seizoen, je zou nogal opkijken.” Dan wordt het even afwachten, hé, ik ben benieuwd. Ze zijn nog altijd de op 3 na rijkste club van Europa, daar ligt het probleem niet, ze hebben een nieuwe schwung nodig in de vorm van verjonging.”

   

  “Bayern en Dortmund werden uitgeschakeld door Engelse clubs. Het feit dat er 4 Engelse clubs in de kwartfinale van de CL zitten, is geen toeval. In Engeland hebben ze al langer een financiële voorsprong en ze hebben deze nu ook omgezet op het veld door goede transfers te doen.”

   

  “Dat in Duitsland de clubs niet voor meer dan 50% in handen mogen zijn van één investeerder, vind ik op zich iets goed en is volgens mij geen oorzaak van het probleem. Dat is een bepaalde filosofie en de clubs behouden zo hun eigenheid. Ik ben ervan overtuigd dat de slechte vorm van het Duitse voetbal een tijdelijk verschijnsel is. Die buitenlandse oliesjeiks zitten niet in de Duitse voetbalcultuur.”

  Hummels en Boateng, uit de gratie bij Duitsland en uit vorm bij Bayern

  "Te lang op de 1-7 tegen Brazilië geteerd"

  Het kroonstuk van het Duitse voetbal zou de nationale ploeg moeten zijn, maar ook daar gaan ze door een diep dal. “Ik denk dat een aantal spelers lang heeft geteerd op die 1-7 in Brazilië (de halve finale van het WK 2014)."

   

  "De laatste tijd ontstond er heel wat opschudding over de uitspraken van Löw, die geen beroep meer doet op Hummels, Boateng en Müller. Spelers die eigenlijk niet écht oud zijn, integendeel. Maar, zoals ik net al zei, ze presteren dit seizoen een heel stuk minder en moeten zelfs knokken voor hun plaats bij Bayern.”

   

  “Ik vind het in zekere zin logisch dat Löw dat doet. Hij wil die ploeg op een radicale manier verjongen. Maar de manier waarop en het tijdstip zijn voor discussie vatbaar. Ik denk dat er in de komende kwalificatiematchen van de vaandeldragers van het afgelopen WK nog maar twee spelers bij zullen zijn: Kroos en Neuer. Terwijl die twee toch ook niet hun beste seizoen kennen.”

  "Löw is de juiste man om Duitsland uit deze crisis te halen"

  Löw zelf stelt Sys niet ter discussie. "Hij is volgens mij de juiste man om Duitsland uit deze crisis te halen. Hij heeft al de nodige successen geboekt, dat mogen we niet vergeten. Ik geloof nooit dat trainers het de ene dag wel kunnen en de andere dag niet."

   

  "Löw is zeker nog gemotiveerd, hij kent het Duitse voetbal, hij heeft een goede omkadering, filosofie en manier van omgaan. Op dit moment staat hij natuurlijk in de vuurlijn van kritiek, maar ik denk dat de Duitse voetbalbond en hijzelf niet met elkaar waren doorgegaan als ze dachten dat het niet zou lukken. Of de jongeren die er nu aankomen er klaar voor zijn, is een ander verhaal.”

  Joachim Löw

  Bondscoach Joachim Löw.