• home
 • video
 • pas verschenen

  Jeugdwereldkampioene Nina Sterckx: "Ben heel streng voor mezelf"

  Nina Sterckx

  Nina Sterckx (2e van links) zoekt op haar 16e al de aansluiting met de wereldtop.

  In Las Vegas veroverde Nina Sterckx de wereldtitel gewichtheffen bij de jeugd. Nog maar eens een bevestiging dat de 16-jarige een gouden toekomst in het verschiet heeft. "Als Nina het nog een paar jaar volhoudt, zal ze sowieso met de top meestrijden", zegt haar coach Tom Goegebuer.

  Sterckx: "Ik heb gehuild en geroepen toen ik goud had"

  "Ik ben onbevangen aan de wedstrijd begonnen, maar toen ik goed stond na het trekken begon ik toch aan goud te denken", vertelt Nina Sterckx aan Sporza. "Daardoor heb ik mezelf wel iets te veel druk opgelegd, waardoor ik fouten gemaakt heb. Maar daar kan ik uit leren."

   

  "Toen mijn laatste concurrente uiteindelijk miste en ik zeker was van het goud, ben ik beginnen te wenen en te roepen van blijdschap. Dat was het mooiste moment. Het is eigenlijk allemaal heel snel gegaan. Ik besef het nu pas."

   

  Sterckx zat vroeger op turnen en leerde op een turnkamp haar nieuwe sport kennen. "Die trainer heeft mijn naam bij mijn huidige coach, Tom Goegebuer, laten vallen en zo ben ik hier terecht gekomen."

   

  Haar turnverleden is een verklaring voor Sterckx' steile opgang. "Gewichtheffen is niet alleen kracht, maar ook lenigheid, explosiviteit en techniek. Dat moet je leren, daar moet je voor trainen."

   

  "Ik heb nu ook al weer zin om te beginnen trainen, want eigenljik is mijn grote doel over een paar weken, op het EK voor senioren. Ik weet dat er nog meer in zit dan op het WK bij de jeugd."

   

  En tussendoor moet Sterckx ook nog wat studeren. "Ik zit in mijn laatste jaar Latijn-Wiskunde. Niet evident, maar ik ben heel streng voor mezelf. Ik probeer altijd overal het uiterste uit te halen. Ik zou het zonde vinden om nu zoveel tijd in mijn sport te steken en voor een lagere richting op school te kiezen. Ik heb nu eenmaal het verstand voor een hogere richting. Dan ga ik liever voor die uitdaging."

  Goegebuer: "Nina is nu al beter dan ik was"

  Nina Sterckx wordt onder de vleugels genomen door Tom Goegebuer, die zelf jarenlang de eenzame vaandeldrager was van het Belgische gewichtheffen. "We hadden niet gepiekt naar dit WK en de wedstrijd verliep ook niet 100%."

   

  "Na het trekken stond Nina gedeeld eerste, maar het stoten begon met een misser. Toen hebben we het risico genomen om meteen naar 96 kilogram te gaan. We waren tenslotte in Las Vegas, dan mag je al eens gokken. Als ze had gemist, had ze niets gehad, maar het pakte goed uit."

   

  Straks neemt Sterckx deel aan het EK bij de senioren. "Bij de volwassenen komt Nina nog een paar kilogram tekort om voor een medaille te strijden. We hopen toch op de top 8, als het wat meezit."

   

  "Als Nina het nog een paar jaar volhoudt, zal ze wél met de top kunnen meestrijden. Maar nu komt wel het moeilijkste moment. Ze heeft tot nu toe alles op talent gedaan, de laatste kilo's moeten op karakter."

   

  "Grote talenten hebben het vaak moeilijk. Het is soms beter dat je eerst 10 jaar moet vechten om er te staan dan dat alles vanzelf gaat. Maar Nina heeft nu wel een niveau dat hoger is dan ikzelf had. Ze zou haar prioriteit bij de sport moeten leggen, zonder haar studie te laten vallen."

  "Tokio halen wordt moeilijk"

  Goegebuer heeft er ook voor gekozen om met Sterckx in het olympische traject voor Tokio te stappen, ook al wordt dat moeilijk. "Tegen de Spelen zal ze het niveau wel hebben, maar de resultaten die ze op haar 16e haalde tellen ook nog mee voor de selectie."

   

  "Het échte doel is Parijs 2024. Op haar leeftijd kan ze in Tokio het maximum er toch nog niet uithalen. Maar het zou leuk zijn als ze zich toch al kon selecteren. Dan ziet ze hoe het er allemaal aan toegaat. Die ervaring heeft ze nodig om te kunnen presteren als het er echt om gaat."