• home
 • video
 • pas verschenen

  "Zoals de kaarten nu liggen, wordt Barcelona - City de finale"

  Lionel Messi en David Silva

  Krijgt u op 1 juni dit duel te zien in Madrid?

  Voor het eerst in 10 jaar spelen 4 Engelse teams de kwartfinales van de Champions League. François Colin keek gisteren met verbazing naar Bayern-Liverpool. "Maar puur op basis van de selectie zou ik zeggen dat City het meeste kans maakt", stelt de éminence grise van de voetbalpers.

  "Een mirakel van United"

  De Engelse voetbalteams leven weer op in het kampioenenbal. Voor het eerst sinds het seizoen 2008-2009 hebben 4 clubs uit de Premier League zich geplaatst voor de kwartfinales in de Champions League: Liverpool, de twee Manchesters en Tottenham.

   

  "Het zijn niet alleen de Engelse teams die opvallen", stelt François Colin. "Wat ook in het oog springt, is dat er geen enkele Franse of Duitse club meer overblijft, amper één Italiaanse en één Spaanse en dat er zowaar een Portugese en een Nederlandse club bij die laatste 8 zit.” 

   

  “Toeval speelt deels een rol. De kwalificatie van Manchester United valt niet uit te leggen. Dat was een klein voetbalmirakel. Het is natuurlijk niet abnormaal dat Engelse clubs opnieuw dominant worden. Zij zijn de clubs met het meeste geld.”

   

  “De achteruitgang bij de Spaanse ploegen moeten we wat nuanceren. Real Madrid beleeft een tegenvallend seizoen en Atletico Madrid is het slachtoffer geworden van een fenomeen aan de andere kant. De verklaring voor het slechte jaar van Real is voor een groot deel ook te wijten aan dat fenomeen: Cristiano Ronaldo.”  

  Romelu Lukaku

  Romelu Lukaku scoorde 2 keer voor United in de terugmatch tegen PSG (1-3).

  "Schalke als een klein Oost-Europees team"

  “Het was natuurlijk niet allemaal geluk", gaat François Colin voort. "Wat we in deze ronde gezien hebben, is dat het Duitse voetbal enorm achterop is geraakt tegenover het Engelse."

   

  "Schalke 04 doet het niet zo goed in de competitie, maar 7-0 verliezen bij Manchester City… Dat zijn cijfers die je normaal gezien alleen in de voorronde ziet wanneer een topploeg zich moet kwalificeren tegen een ploegje uit een klein Oost-Europees land. En Dortmund was ook kansloos tegen Tottenham. Het Duitse voetbal zit duidelijk in een moeilijke periode.”

   

  “Van de Engelse teams die naar de kwartfinales doorstoten, heeft Liverpool mij het meest verbaasd. Bayern München heeft een heel sterke Europese traditie en de heenwedstrijd in Liverpool leek allesbehalve een garantie om door te gaan, maar gisteren hebben ze vrij makkelijk gewonnen in Beieren.”

  "De natte droom van Manchester City"

  “De Engelse teams maken zeker kans om de Champions League ook te winnen", denkt François Colin, de voormalige chef voetbal van Het Nieuwsblad. "Om te beginnen Manchester City en Liverpool. De twee anderen lijken me tot minder in staat. Een finale Barcelona-Manchester City zou de logica zelve zijn zoals de kaarten nu liggen.”

   

  “Puur op basis van de selectie zou ik zeggen dat Manchester City het meeste kans maakt om zowel de titel als de Champions League te winnen", denkt Colin. "Uit de onderlinge duels is echter het tegendeel al gebleken. Het blijft een open vraag."

   

  “Voor Manchester City is de Champions League winnen al van bij het begin de natte droom van de grote bazen uit Abu Dhabi. Die trofee heeft veel meer internationale uitstraling dan het winnen van de Premier League, bovendien hebben ze die laatste prijs de afgelopen jaren al een paar keer gepakt."

   

  "En het zou kunnen dat Manchester City volgend jaar niet eens mag meedoen in de Champions League, want het onderzoek naar schendingen van de Financial Fair Play-regels is nog volop bezig. Zij zullen daar dit jaar dus veel meer op inzetten dan op de competitie.”

  De Engelse teams maken zeker kans om de Champions League ook te winnen, om te beginnen Manchester City en Liverpool.

  François Collin

  "Liverpool hecht meer belang aan Premier League"

  “Liverpool kent in eigen land de voorbij weken een heel moeilijke periode. Een voorsprong van 7 punten op City werd omgezet in een achterstand van 1 punt. Desondanks hadden ze echt geen kind aan Bayern", merkt François Colin op.

   

  “Ik denk niet dat het Champions League-succes van afgelopen jaar een voordeel is voor Liverpool. Alle spelers die daar staan, kunnen op het allerhoogste niveau presteren en ik denk niet dat het een verschil maakt dat ze vorig jaar die finale gespeeld hebben.”

   

  “Omdat het winnen van de Premier League het grote doel van Liverpool is, hebben ze daar volgens mij meer stress dan in de Champions League, waar die ploeg niets te verliezen heeft. Vanaf deze fase is alles bonus.”

   

  “Voor Liverpool is het van eind jaren 80 geleden dat ze kampioen zijn geworden. Zij hechten veel meer belang aan het winnen van de Premier League", besluit Collin.

  De 8 kwartfinalisten in de Champions League:

  De loting vindt morgen plaats. De heenwedstrijden worden op 9 en 10 april gespeeld, de terugmatchen een week later.