• home
 • video
 • pas verschenen

  F1 verliest plots populaire racedirecteur: Charlie Whiting is niet meer

  Charlie Whiting overleed op zijn 66e door een longembolie.

  "Whitings dood is een groot verlies voor de Formule 1", luidt het in de reacties.

  De Formule 1-wereld is in rouw: racedirecteur Charlie Whiting is plots overleden in Melbourne. Drie dagen voor de start van het nieuwe seizoen in Australië werd de geliefde Brit het slachtoffer van een longembolie. Hij was 66.

  Het was de internationale automobielfederatie FIA die het nieuws van Whitings dood naar buiten bracht. "Charlie was een geweldige wedstrijddirecteur, een centrale en unieke figuur in de Formule 1, die de ethiek en spirit van deze fantastische sport belichaamde", reageerde FIA-voorzitter Jean Todt op het droeve nieuws.

   

  "Formule 1 heeft een trouwe vriend en een charismatische ambassadeur verloren. Al mijn gedachten, die van de FIA en van de hele motorsportfamilie gaan uit naar zijn familie, vrienden en F1-liefhebbers."

   

  Whiting begon zijn carrière in de Formule 1 in 1977 bij het Hesketh-team, waarna hij in de jaren 80 naar het Brabham-team van Bernie Ecclestone verhuisde. In 1988 kwam hij bij de FIA terecht, waar hij vanaf 1997 de rol van racedirecteur op zich nam. (lees voort onder de tweet)

  F1-wereld reageert verslagen: "Diep bedroefd"

  Whiting was geliefd in het F1-circus. Hij werkte actief aan een veiligere sportomgeving en stond bekend om zijn rustige aard. F1-motorsportmanager Ross Brawn was compleet ondersteboven door het verlies van zijn goeie vriend.

   

  "Ik heb Charlie heel mijn raceleven gekend. We werkten samen als mechaniekers, werden vrienden en brachten samen zoveel tijd door op circuits over de hele wereld", aldus Brawn. "Zijn dood is een groot verlies, niet alleen voor mij, maar voor de hele F1-familie."

   

  Het regende rouwbetuigingen. Het Red Bull-team getuigde dat de F1 "een van zijn meest loyale en hardwerkende ambassadeurs heeft verloren". Red Bull-baas Christian Horner: "Ik ben diep bedroefd. Charlie speelde een sleutelrol in deze sport. Als wedstrijddirecteur was hij jarenlang de scheidsrechter en stem der redelijkheid. Hij was een integer man die een moeilijke functie evenwichtig vervulde. Diep vanbinnen was hij een racer."

   

  Ook Ferrari-teamchef Mattia Binotto loofde Whitings diplomatische kwaliteiten. "Charlie was een echte professional en intelligent, maar bovenal was hij een geweldig persoon die iedereen altijd met respect behandelde. Hij werkte onvermoeibaar als motorsportexpert en maakte de F1 veiliger en beter. Hij was een steunpilaar van de Formule 1. Zijn heengaan is een verlies voor onze sport."

  Charlie speelde een sleutelrol in onze sport. Als wedstrijddirecteur was hij jarenlang de scheidsrechter en stem der redelijkheid. Hij was een integer man die een moeilijke functie evenwichtig vervulde.

  Red Bull-teambaas Christian Horner

  Tweets over Whitings dood: