• home
 • video
 • pas verschenen

  Dumoulin over dopinggebruik ex-teammaat Preidler: "Voel me verraden"

  " "

  Dumoulin: "Journalisten moeten dit levend houden."

  De Nederlandse ronderenner Tom Dumoulin heeft voor het eerst gereageerd op de dopingbekentenissen van Georg Preidler, de Oostenrijker met wie hij 5 jaar samenreed. "Ik vind het verschrikkelijk", zegt de kopman van Team Sunweb vanuit de Tirreno. Hij doet ook een oproep aan de media.

  Een paar dagen geleden raakte in het grootschalige onderzoek naar dopingmisbruik in de langlaufwereld bekend dat ook Preidler bloed van zichzelf had afgetapt met als doel dat later opnieuw in zijn lichaam in te brengen. Sinds 2018 reed Preidler voor Groupama-FDJ, waar hij ondertussen opstapte.

   

  Tot gisteren kwam er geen reactie van Dumoulin, die met de hulp van Preidler in 2017 de Giro d'Italia won. "Omdat niemand me ernaar vroeg", zegt hij in een interview in het teamhotel na de ploegentijdrit in Tirreno-Adriatico. "Ik had me aan vragen verwacht op het traditionele persmoment, maar niemand stelde me een vraag. Dat begrijp ik niet."

   

  Bloeddoping bestaat dus nog in het wielrennen. "Ik was verrast", stelt Dumoulin. "De titel "Oud-ploegmaat van Dumoulin bekent dopinggebruik" was vervelend, maar dat was weer goed als clickbait neergeschreven."

   

  "Wat ik van die bekentenis vond? Ik vond het verschrikkelijk. Ik voelde me echt verraden. Dat voel ik nog en ik ben boos, superboos. Hij was geen vriend van mij, maar echt wel een ploegmaat met wie ik het goed kon vinden, jarenlang."

   

  "Gelukkig zegt hij dat hij het nooit bij ons heeft gedaan, alleen vorig jaar, maar ik vind het verschrikkelijk. Het toont maar weer aan dat het nog niet verdwenen is."

  Dumoulin roept op: "Journalisten moeten dit levend houden"

  Dumoulin opperde dat hij het vreemd vond dat geen enkele journalist hem er voor de Tirreno naar vroeg. "Dat vind ik echt belachelijk. Waarom? Journalisten moeten dit levend houden. Dat vind ik heel belangrijk. Het is niet weg, het zal ook nooit weg zijn. Het enige wat we er tegen kunnen doen, is sceptisch blijven. Dat is niet altijd leuk, maar het gebeurt nog. Dat bewijst dit weer. Het is echt gewoon geen leuke situatie."