• home
 • video
 • pas verschenen

  Copa America is in 2020 voor het eerst in 2 landen: Argentinië en Colombia

  " "

  Chili wint de laatste editie van de Copa America, de 100e verjaardag, in 2016 in de VS.

  De Zuid-Amerikaanse voetbalbond (Conmebol) heeft de organisatie van de Copa America 2020 voor het eerst in de geschiedenis van het toernooi aan 2 landen toegewezen: Argentinië en Colombia zijn gastheer.

  Australië en de Verenigde Staten wilden het toernooi van Zuid-Amerikaanse voetballanden ook organiseren, maar ze kregen nul op het rekest.

   

  De speeldata van de Copa America waren de voorbije decennia nogal onderhevig aan schommelingen: om de 4 jaar, om de 2 jaar, om de 3 jaar. Voor de 100e verjaardag - in 2016 - zat er zelfs maar 1 jaar tussen. Zowel in 2015 als in 2016 was Chili de beste. 2 keer werd het Argentina van Lionel Messi verslagen, 2 keer na een 0-0, verlengingen en strafschoppen.

   

  Om weer wat meer regelmaat te krijgen zal het toernooi in 2020 vrijwel gelijktijdig met het EK weer om de Copa America gestreden worden. Vanaf dan wordt het toernooi net als de Europese eindrondes om de 4 jaar gespeeld. In 2024 heeft Ecuador alvast de organisatie beet.

   

  Komende zomer staat eerst wel nog de 46e editie op het programma: in Brazilië. Naast 10 landen uit Zuid-Amerika doen Japan en Qatar ook mee op uitnodiging.

   

  De VS wilde in 2020 een groot toernooi organiseren voor alle landen uit Noord-, Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. De Conmebol houdt evenwel was aan een Zuid-Amerikaans kampioenschap, waarvoor wel landen van andere continenten een wildcard kunnen krijgen.