• home
 • video
 • pas verschenen

  AA Gent of STVV in Play-off I? "Ze verdienen het gewoon allebei"

  Volg zondagavond STVV-AA Gent vanaf 18u op sporza.be en Radio 1.

  Vijf ploegen hebben hun stek in Play-off I al bemachtigd, AA Gent (nummer 6) en Sint-Truiden (nummer 7) vechten zondagavond in een rechtstreeks duel voor het laatste toegangsbewijs. Commentatoren Tom Boudeweel en Stef Wijnants wikken en wegen de kansen aan de hand van enkele vragen en stellingen. 

  1) Wie verdient het meest een plaats in Play-off I?

  "Dat is het probleem: beide clubs verdienen het", oppert Tom Boudeweel. "Wie op die plaats staat, verdient het. STVV heeft bovendien Bezoes en De Norre verkocht afgelopen winter en miste ook zijn Japanners eventjes door de Asian Cup. En ze doen nog altijd mee."

   

  "STVV verdient absoluut een plaats in POI, maar of dat nu ten koste van AA Gent moet zijn?", stelt Stef Wijnants. "Dat is nu eenmaal zo door deze laatste speeldag. Maar je kunt niet zeggen dat STVV of Gent Play-off I wel of niet verdient. Mocht STVV het halen, dan hebben ze het alvast niet gestolen."

   

  "Op een kleine inzinking in december na heeft STVV altijd een goed niveau gehaald. Ze spelen herkenbaar, blijven positief en er is geen gezeur in de ploeg of in de media."

  2) Ligt het momentum eerder bij AA Gent dan bij STVV?

  "AA Gent heeft het al een tijdje over vier finales en ze hebben er al drie gewonnen. Dat momentum hebben ze dus wel gepakt", zegt Wijnants. "Maar STVV wist ook wel dat het op de slotspeeldagen geen 9 op 9 zou pakken tegen Club, Moeskroen en AA Gent."

   

  "Ik zou dat momentum toch niet echt willen inroepen", legt Boudeweel uit. "Dat zal het verschil niet maken, want alles ligt zo dicht bij elkaar. Vergeet niet dat STVV tegen Moeskroen gelijkspeelde, maar toch wel veel kansen heeft gehad."

   

  "En afgelopen weekend had ik voor, tijdens of na Gent-Oostende nooit het gevoel dat Gent een onoverwinnelijkheid uitstraalde. Superovertuigend was het niet."

   

  "Het zal net gepast zijn om de top 6 te halen. Ik heb twee weken geleden voor Zulte Waregem-AA Gent gezegd: als Gent deze lastige verplaatsing wint, dan zijn ze erbij. Ze hebben gewonnen en ik blijf dus bij dat standpunt."

  Afgelopen weekend had ik voor, tijdens of na Gent-Oostende nooit het gevoel dat Gent een onoverwinnelijkheid uitstraalde. Superovertuigend was het niet

  Tom Boudeweel

  3) AA Gent heeft zondag genoeg aan een gelijkspel

  "Dat is natuurlijk een voordeel", vindt Boudeweel. "Als er nog moet worden geknokt, dan heeft Gent ook iets meer kwaliteit in de afwerking. Er zijn gasten die kunnen verrassen. Als het toch nog op powerplay zou aankomen, dan kan Gent de kwalificatie bij een achterstand toch nog afdwingen."

   

  "STVV heeft geen ploeg die vanaf de eerste minuut op een gelijkspel kan mikken", vult Wijnants aan. "Mocht een punt voldoende geweest zijn, dan zouden ze sowieso kansloos geweest zijn."

   

  "Gent hoeft geen risico's te nemen en kan zich beperken tot goed verdedigen, maar elk mes snijdt langs twee kanten. STVV wist dat deze match hoe dan ook beslissend zou zijn en het is nu duidelijk: ze moeten winnen."

  4) AA Gent won in december in de kwartfinales van de beker op Stayen

  "Ze zullen die bekermatch in hun achterhoofd meenemen", weet Stef Wijnants. "Ik deed de interviews van die wedstrijd en ik zag toen een ongelofelijk nerveus AA Gent. Het was bijna de belangrijkste match van het seizoen. Het liep voor geen meter en ze moesten absoluut doorstoten in de beker."

   

  "Als Gent de focus van die match weer voor de dag kan leggen, dan zal STVV het zeer moeilijk hebben. Maar ik zou daar, vanuit Gents standpunt, toch niet te veel mee bezig zijn, want STVV kende toen echt wel een vormdip."
   

  Bekijk de goals uit de kwartfinale in de beker van 18/12/18: STVV-AA Gent (1-3).

  5) AA Gent heeft de bekerfinale nog in de achterzak

  "Dat staat er volledig los van", oordeelt Tom Boudeweel. "De bekerfinale hebben ze enkele weken geleden behaald. Dat zit nu toch even in de kast. Dat is één match waar je de week voordien volledig op kunt focussen. De focus moet nu liggen op de top 6."

  6) De druk is groter bij AA Gent dan bij STVV

  "Sowieso", antwoordt Boudeweel. "Je kunt toch niet denken dat Michel Louwagie zijn stadion in Play-off II moet vullen met 12.000 mensen tegen Union?"

   

  "Dat past niet in het verhaal van AA Gent, met hun titel en nieuwe stadion. Mislukken, daar durven en willen ze niet aan denken. Ook al is de uitgangspositie redelijk, de stress bij het bestuur zal zeer hoog zijn."

   

  "AA Gent hoort bij de G5. Wie dan niet bij de top 6 eindigt, heeft een mislukt seizoen achter de rug", vult Wijnants aan. "Maar ook STVV-coach Marc Brys zegt dat het seizoen van STVV mislukt is als ze POI niet halen."

   

  "Dat vind ik zelf overdreven, want je moet uitgaan van de positie waarin STVV aan het seizoen begonnen is. Dat was een veilig seizoen doormaken." 

  Mislukken, daar durven en willen ze in Gent niet aan denken. Ook al is de uitgangspositie redelijk, de stress bij het bestuur zal zeer hoog zijn.

  Tom Boudeweel

  7) Wat is de troef van Sint-Truiden?

  Stef Wijnants: "Het collectief, maar ook de groepsgeest. STVV heeft geen sterren. Vroeger dacht Yohan Boli dat hij de ster was, maar dat was hij niet. Nu is hij het wel, maar denkt hij het niet meer. Hij is "one of the guys" geworden en dat is een compleet andere insteek."

   

  "De match van zondag leeft wel erg in Sint-Truiden. Er wordt heel veel over gesproken. Het stadion zal uitverkocht zijn. Er is al veel gezegd over waarom Stayen dit seizoen bijna nooit goed gevuld was, maar de klik is er nu wel gekomen. Als je nu geen vol huis zou krijgen, wanneer zouden de supporters dan wel komen opdagen?"

   

  "De mensen willen er bij zijn en dat is terecht. Door het niveau dat STVV haalt, is dit een historische wedstrijd. Ze waren er in 2010 al bij in Play-off I, maar als het zondag lukt, dan is deze prestatie straffer."

   

  "De topteams zijn nu beter georganiseerd om POI te halen dan in de beginperiode. Toen viel er regelmatig toch zeker eentje uit de boot. Nu groeien de teams dichter naar elkaar toe. STVV heeft nu al 47 punten en moet er 50 halen om erbij te zijn. Dat is nog nooit gebeurd. Zelfs met 47 punten verdienen ze het, maar ze hebben er 50 nodig." 

  Yohan Boli

  Trekt Yohan Boli STVV over de streep?

  8) Wat is de troef van AA Gent?

  Tom Boudeweel: "Als je de namen van kern opsomt, dan loopt er toch wat rond in Gent. Ze hebben ook goed ingekocht afgelopen winter. Op basis van de kern moet Gent altijd voor STVV eindigen."

   

  "Ze zullen het ook wel halen, denk ik, op basis van individueel talent. Maar het wordt zeker geen walkover op Stayen."

   

  "Enkele jaren geleden zijn ze in die match tegen KV Mechelen al eens met de hakken over de sloot in Play-off I geraakt. Het wordt ook zondag weer kantje boord. Het is bij Gent voortdurend balanceren op een slappe koord."

  spelers AA Gent

  Tom Boudeweel: "Op basis van de kern moet Gent altijd voor STVV eindigen."

  De scenario's:

  • Gent wint: Gent speelt Play-off I
  • STVV wint: STVV naar Play-off I
  • gelijkspel: Gent speelt Play-off I