• home
 • video
 • pas verschenen

  Welles-nietes-spelletje over volleycrisis: "Kloof met top wordt alleen groter"

  Enkele jaren geleden was er Antwerpen en nu gooit ook Zoersel de handdoek in de ring. Het volleybal in België lijkt met een (financiële) crisis te worstelen. Marc Spaenjers van de Liga is het daar niet mee eens.

  Het aantal alarmerende verhalen in het volleybal stapelt zich de voorbije jaren op. Steeds meer kleine clubs hebben moeite om het hoofd boven water te houden en sommige, zoals Antwerpen en Zoersel, zijn zelfs verdronken.

   

  "Je kunt deze situatie vergelijken met de lente", zegt Marc Spaenjers, CEO van de Liga. "Dat is het moment dat je moet snoeien om in de zomer beter te kunnen oogsten."

   

  "De Liga heeft de keuze gemaakt om het product volleybal beter te maken. Je moet voldoende budget hebben om topvolley te kunnen spelen, je moet een goeie infrastructuur hebben, er moet fanbeleving zijn, je moet sponsors hebben,... "

   

  "Je komt het fenomeen ook in andere sporten tegen: clubs die geen sponsor vinden, halen het niveau naar beneden. Ik heb veel respect voor die kleinere clubs, maar Zoersel heeft misschien de verkeerde keuze gemaakt door zowel bij de mannen als de vrouwen naar de top te streven. Ze zijn boven hun mogelijkheden uitgekomen."

  Dit is zoals de lente. We moeten snoeien om te kunnen oogsten in de zomer.

  Marc Spaenjers (Liga)

  "Liever knowhow delen dan geld"

  "Ik besef dat dit allemaal negatief overkomt, maar ik denk dat wij er goed voorstaan", gaat Spaenjers voort. "Alleen worden we vaak in dezelfde zak gestoken als de andere takken in het volleybal, waarbij het wat minder gaat."

   

  "Op de Europese clubranking staat België 5e, voor bijvoorbeeld Frankrijk. We moeten onze topclubs dus blijven koesteren. Maar het zou goed zijn als een ploeg die sprong naar de top 3 (Maaseik, Roeselare en Aalst) kan maken."

   

  "Die grote clubs willen de kleine clubs ook helpen, maar die kleine clubs zijn meer gebaat bij het delen van knowhow dan centen. De Liga geeft al 85-90% van zijn budget aan de clubs, wat uniek is in Europa. Het gevaar schuilt erin dat de clubs op dat geld rekenen en niet meer zelf op zoek gaan naar geld."

  Spaenjers: "Willen product volleybal beter maken"

  Zoersel-voorzitter Holvoet: "Top krijgt te veel middelen"

  Terwijl Marc Spaenjers de situatie rooskleurig voorstelt, horen we bij Claude Holvoet van Zoersel - dat geen licentie kreeg en dus zakt naar de amateurklasse - een ander geluid. "De Liga doet te weinig om de kleine ploegen te helpen om hogerop te komen. De top krijgt te veel financiële middelen. De kloof is te groot en zal alleen maar groter worden. Ik zie geen enkele club in Vlaanderen de komende jaren die kloof dichten."

   

  "Het businessmodel van het volleybal werkt niet meer. Wij kregen het budget niet rond en kwamen in geldnood. Het financiële model staat niet meer in verhouding met de realiteit. Het is geen slecht plan van de Liga, er is alleen te weinig geld om het uit te voeren."

   

  "In Vlaanderen kunnen we ook niet samenwerken. We blijven nog te vaak rond de kerktoren. De enige manier om het niveau van het volleybal te behouden of op te krikken is om clubs te laten fuseren."

  Holvoet: "Businessmodel in het volleybal werkt niet meer"