• home
 • video
 • pas verschenen

  Abdi klaar voor marathon: "Persoonlijk record en ticket voor Tokio"

  Bashir Abdi even toeschouwer in de Topsporthal, tijdens een korte tussenstop in Gent

  Bashir Abdi werd afgelopen zondag tweede in de halve marathon van Londen. Hij lijkt nu al klaar voor het echte werk eind volgende maand. "Ik mik op een persoonlijk record in de London Marathon en meteen ook een ticket voor Tokio."

  "Blij met 2e plaats na Farah"

  Op de halve marathon lukte het Bashir Abdi alvast om in Londen z'n persoonlijk record te verbeteren. Toch had hij graag nog iets sneller gelopen. "Maar het slechte weer was de spelbreker. Ik ben vooral blij met m'n 2e plaats na Mo Farah", reageert Abdi tijdens een korte tussenstop in Gent.

   

  Farah was na een pittige sprint 1 seconde sneller dan z'n trainingsmakker (bekijk de beelden in de tweet hieronder). "Ik denk dat Mo wel wat ingehouden heeft", lacht Abdi. "We trainen veel samen en dan zie ik dat hij nog altijd die sprint heeft van vroeger."

   

  Abdi heeft net als Farah z'n roots in Somalië. "Hij is echt een vriend. Hij motiveert me en als het wat minder gaat, staat hij klaar om me advies te geven. Zondag kreeg ik ook felicitaties van hem, hij zei dat ik tactisch sterk gelopen heb."

  "Ik ga voor olympisch ticket"

  Mo Farah is op 28 april samen met wereldrecordhouder Eliud Kipchoge topfavoriet in de marathon van Londen. Ook Bashir Abdi hoopt er te schitteren. "Ik ga voor een persoonlijk record, dus onder de 2u10'. Dat zou me ook zekerheid geven over de Spelen", legt hij uit."

   

  "In het najaar kan ik dan eventueel voor een nog snellere tijd gaan, maar nu wil ik geen risico's nemen en eerst dat ticket pakken."

   

  Abdi debuteerde vorig jaar op de marathon. Ondanks een vroege val finishte hij in Rotterdam in 2u10'46". "Dat moet dus beter kunnen", vindt hij. "Als ik tenminste blessurevrij blijf en de weersomstandigheden meezitten."

  Bashir Abdi

  Bashir Abdi mikt nu op de marathon van Londen.

  Trainen onder de man van Paula Radcliffe

  Bashir Abdi traint sinds een paar maanden bij de Brit Gary Lough, de man van Paula Radcliffe. "Hij is zelf atleet geweest en weet dus wat ik nodig heb", vertelt Abdi.

   

  "Gary is een motivator en hij test m'n lichaam soms ook eens met een nieuwe training die ik niet gewoon ben. Ik denk dat ik de juiste keuze gemaakt heb."

   

  Lough is er ook bij in Ethiopië, waar Abdi z'n voorbereiding verderzet met een hoogtestage. Hij traint er onder de vlag van het NN Running Team. "Dat is uniek in de atletiek, het is het eerste professionele team. Op training is er een dokter bij en een fysiotherapeut, zo worden blessures voorkomen. Die professionele omkadering zorgt voor meer rust."

  Toch nog op de piste?

  Bashir Abdi won vorige zomer Europees zilver op de 10.000 meter en nam op de Memorial afscheid van de piste met een 5.000 meter. Maar dat afscheid hoeft niet definitief te zijn.

   

  "Op het WK in Doha loop ik misschien wel de 10.000 meter", geeft Abdi mee. "Mijn trainer vindt dat de marathon en de 10.000 perfect samengaan. Want die 10 kilometer op de piste helpt om je snelheid te behouden."

   

  Bovendien is het voor Abdi een voordeel dat het WK zo laat valt. Na de marathon van Londen heeft hij minstens een maand nodig om te herstellen. "De marathon in Doha is ook verre van ideaal, met het extreme weer daar wordt die pas 's avonds gelopen. Daarvoor pas ik, ik wil geen risico nemen met het oog op de Spelen."

  Bashir Abdi

  Bashir Abdi: "De marathon op het WK valt verre van ideaal."