• home
 • video
 • pas verschenen

  Gezien in Extra Time: "4e ref had toch naar VAR-busje kunnen lopen?"

  " "

  Extra Time maakte een mooie animatie voor een oplossing voor de VAR bij Genk-Lokeren.

  De kapotte communicatie tussen VAR en refs in Genk, de relatie tussen Kums en Rutten en de idioot op het veld in Birmingham. De interessante discussies in Extra Time van gisteravond die nog niet aan bod kwamen elders op onze Sporza-pagina's, verzamelen we in dit artikel.

  Vraagjes aan Vidarsson: "Lokeren had niet de zwakste kern in eerste"

  Joos: "De 4e ref in Genk had toch even naar het VAR-busje kunnen lopen?"

  De kapotte VAR in Genk-Lokeren, waardoor de bal over de lijn van Samatta niet gezien werd, kon niet ontbreken in Extra Time. De VAR werkte nog, maar de communicatie met de refs op het veld was stuk. De walkietalkies als hulpmiddel brachten maar 7 minuten soelaas. Filip Joos begrijpt het niet: "Dan is er toch een gebrek aan initiatief, aan verbeeldingskracht of weet ik veel."

   

  "Als Jan (Mulder) een column schrijft en het internet valt uit, wat doe je dan? Ga je dan op je zetel liggen en zeggen: morgen geen column? Neen, dan doe je iets." Waarop Joos en Raes een animatie toonden met wat de 4e ref had kunnen doen: "Hij had - ruim geschat - 150 meter naar het VAR-busje buiten het stadion kunnen lopen en naar het beeld kunnen kijken."

   

  "Er zal wellicht wel een regeltje bestaan dat het niet mag, maar bij deze fase, waarbij iedereen toch beseft dat het zwart of wit is, moet je dit doen. Als je als ref denkt: "Ai, ai, ai, zijn we wel juist", dan moet je dit doen."

   

  "De andere optie - en nog makkelijker - is dat er iemand uit het VAR-busje, waar ze met zijn drieën zitten, 150 meter door de catacomben naar de 4e ref loopt en zegt dat het doelpunt was. Dan hadden we een geldig doelpunt en had Samatta 21 goals." Raes kwam evenwel met een dooddoener: "Die opties staan niet in het protocol." Joos counterde: "Dit is nood breekt wet. Hier moet je creatief zijn."

   

  Bellen is trouwens geen optie: "Want telefoons zijn verboden bij de VAR. En dat is goed, want anders word je beïnvloed."

  Vidarsson: "Kums is op dit moment de lievelingsspeler van Rutten"

  Sven Kums bezorgde Anderlecht tegen Kortrijk een ticket voor Play-off 1 met een sterke match én 2 goals. Extra Time-gast Arnar Vidarsson, de IJslandse ex-coach van Cercle en Lokeren, heeft bij Twente met Anderlecht-coach Fred Rutten gewerkt en schatte de relatie tussen de 2 in: "Kums was heer en meester tegen Kortrijk. Anderlecht was niet groots, maar Kums is echt een verdedigende middenvelder zoals Fred Rutten dat wil."

   

  "Volgens mij is Kums echt de lievelingsspeler van Rutten op dit moment bij Anderlecht. Rutten is een trainer die heel veel vrijheid geeft aan zijn verdedigende middenvelder. Kums vindt de ruimtes diagonaal vooruit tussen de linies. Hij is niet alleen met zijn goals belangrijk, maar ook in de balrecuperatie. Het lijkt simpel, maar hij speelt ook simpel en verdeelt het spel. Hij temporiseert gepast en kan een lange bal sturen. Ik vond hem fenomenaal."

   

  "Ik heb zondag veel gezien van toen ik Rutten had als trainer. Bij Rutten moet een verdedigende middenvelder echt goed kunnen voetballen. Ik zat daarom altijd op de bank", grapte de IJslander. "Maar Rutten is wel een van de beste trainers die ik gehad heb."

   

  "Rutten zal Kums heel veel vertrouwen geven. Hij is ook iemand die heel veel praat met zijn spelers. Hij werkt niet echt veel op tactiek, maar geeft veel vrijheid. "Lekker ballen", op zijn Hollands", vatte Vidarsson het samen.

   

  "Ik weet dat hij ook graag een loper heeft op de 10. Iemand zoals Gerkens, maar van Zulj ben ik nog niet overtuigd. Die was slecht."

  Anekdote Vidarsson: "Die idioot die op het veld liep in Birmingham moet IJslander geweest zijn"

  Vidarsson koos voor zijn moment van de week het incident met een fan op het veld in de Birmingham-derby tussen Birmingham en Aston Villa. En hij had daar een anekdote bij te vertellen: "Twee weken geleden was ik in Engeland met mijn zoon om de sfeer op te snuiven. Het viel mijn zoon op dat de fans tot aan het veld zaten. Waarop ik hem het Hillsborough-drama uitlegde, dat er vroeger ijzeren hekken waren."

   

  "Ik zei hem dat de Engelsen veranderd zijn. Dat het vroeger hooligans waren, maar ze nu braaf op hun plaats zitten. En dan gebeurt dit in Birmingham: een idioot komt op het veld en mept Villa-aanvoerder Grealish in zijn gezicht."

   

  "Mijn zoon zag het ook en vroeg me: papa, jij zei toch dat die Engelsen altijd blijven zitten. Ik heb hem moeten uitleggen dat het waarschijnlijk geen Engelsman was, maar een IJslander, of een Ier..." Hilariteit alom.