• home
 • video
 • pas verschenen

  Springt deze Cubaan weldra legendarisch wereldrecord van tabellen?

  Juan Miguel Echevarria won vorig jaar het WK indoor.

  Juan Miguel Echevarria won vorig jaar het WK indoor.

  Het wereldrecord verspringen staat al sinds 1991 op naam van Mike Powell, maar Juan Miguel Echevarria lijkt steeds dichter in de buurt te komen van de 8,95m van Powell. Kan de Cubaan het record van Powell van de tabellen springen? We legden ons oor te luisteren bij twee kenners.

  Juan Miguel Echevarria liet afgelopen weekend in Havana een sprong van 8,92m optekenen. Helaas voor de Cubaan werd die afstand niet gehomologeerd, omdat de wind met 3,3 m/s boven de toegelaten grens van 2,0 m/s blies. Toch lijkt de 20-jarige Echevarria een serieuze kanshebber om in de toekomst verder te springen dan Mike Powell.

   

  "Als ik me goed herinner, sprong hij vorig jaar ook al voorbij 8,80m en dat op zo'n jonge leeftijd. Echevarria is effectief iemand die de legendarische grens van 9 meter zou kunnen halen", denkt Erik Nys, met 8,25m de Belgische recordhouder.

   

  "9 meter in het verspringen is een mijlpaal zoals de 10 seconden in de 100 meter. Er wordt al jaren gewerkt in de richting van deze grens en op een bepaald moment zal die wel doorbroken moeten worden. Ik denk dat 9 meter de laatste grote grens is in het verspringen. Het lijkt me niet realistisch dat iemand ooit 10 meter zal halen."

  Mike Powell

  Mike Powell

  "Echevarria is kandidaat om wereldrecord te springen"

  "Of ik verwacht dat hij het wereldrecord zal verbreken? Dat is veel gezegd. Indertijd verwachtte iederen dat Carl Lewis 9 meter ver zou springen, maar dat is niet gelukt. Iedereen verwachtte ook dat hij het toenmalige wereldrecord van 8,90 meter zou verbeteren en dat is ook niet gelukt", weet Nys.

   

  "Carl Lewis presteerde constant tussen de 8,70m en 8,80m, maar uiteindelijk werd het Mike Powell die met een lucky jump wél die uitschieter had. Als je nu ziet wat Echevarria op deze leeftijd al gepresteerd heeft, dan kun je niet anders dan besluiten dat hij de kandidaat is om het wereldrecord en misschien zelfs die grens van 9 meter te halen."

   

  "De moeilijkheid bij verspringen zijn twee elkaar tegenwerkende factoren. Enerzijds moet je enorm veel snelheid kunnen maken, anderzijds moet je genoeg sprongkracht hebben. Bij de afstoot wil je omhoog raken en ga je automatisch snelheid verliezen. Af en toe zit er iemand bij die toch die combinatie van beide heeft en hoe meer dat met elkaar klikt, hoe verder die dan springt natuurlijk.”

  Carl Lewis

  Carl Lewis

  Meert: "Het kan onder ideale omstandigheden"

  Hoe schat Wilfried Meert, voormalig organisator van de Memorial van Damme, de kansen in van Echevarria? "Volgend jaar op de Olympische Spelen in Tokio zal het 29 jaar geleden zijn dat Powell zijn record in het verspringen vestigde. Dat zegt genoeg over wat een fe-no-me-nale prestatie dat eigenlijk was", zegt Meert.

   

  "De vraag wie dat record ooit zal verbreken, doet al even de ronde in de atletiekwereld. Echevarria wordt door de vele coaches en kenners als een van de weinigen getipt die het, onder ideale omstandigheden, wel eens zou kunnen doen."

  Juan Miguel Echevarria

  Juan Miguel Echevarria

  Bekijk hoe Mike Powell in 1991 8,95m ver sprong: