• home
 • video
 • pas verschenen

  Meert over nieuw Diamond League-kleedje: "Amusementswaarde van Memorial vergroten"

  Wilfried Meert.

  De Diamond League zit vanaf 2020 in een nieuw jasje. Minder meetings en minder disciplines zijn de rode draad in het nieuwe plan. Wilfried Meert, voormalig organisator van de Memorial Van Damme, juicht de aanpassingen toe. 

  "Juich het verminderen van meetings toe"

  De nieuwe formule van de Diamond League moet de reeks meetings aantrekkelijker en bevattelijker maken. De basisprincipes: 12 in plaats van 14 meetings, 24 in plaats van 32 disciplines, geen afstanden boven de 3.000m.


  “Op zich is het geen slecht idee om te snoeien in het aantal meetings, integendeel. Ik kan het verminderen van het aantal meetings alleen maar toejuichen", vertelt Wilfried Meert aan onze redactie.


  "14 is te veel. Dat is nog een erfenis van de vorige voorzitter Lamine Diack. Het is een te lange serie evenementen over een te lange periode verspreid in het seizoen."


  "Ik had zelfs verwacht dat de nieuwe voorzitter, Sebastian Coe, nog meer meetings zou schrappen, nu zijn het er amper twee. Misschien komt dat later en is dit slechts een eerste fase."

  14 is te veel. Het is een te lange serie evenementen over een te lange periode verspreid in het seizoen.

  Wilfried Meert

  "Programma van twee uur"

  Volgens Meert bieden de veranderingen veel voordelen. "De planning van de atleten wordt makkelijker. Het seizoen begint in mei in Doha en eindigt in september in Brussel, dat is veel te lang. Aan de kern gaat dat niet veel veranderen, maar het gaat voor atleten en coaches makkelijker worden om hun seizoen te plannen."

   

  “Het nieuwe concept dat in 2020 zou starten, biedt nog meer voordelen. In het plan dat nu op tafel ligt, wordt het aantal meetings en het aantal disciplines per meeting verminderd. Dat past dus veel makkelijker in een programma van anderhalf à twee uur.”

   

  “Diack wou dat alle nummers aan bod kwamen. Daardoor waren wij, de organisatoren, vaak verplicht om sommige nummers al om 18u te laten beginnen. Op zo’n moment komen de toeschouwers nog maar binnengedruppeld en moesten de atleten dus presteren in een leeg stadion zonder sfeer. Dat is voor niemand aangenaam.”

  "Finale wordt nu waarschijnlijk alternerend"

  De Ivo Van Damme-Memorial in Brussel ontving samen met Zürich al jaren een finalemeeting. Het is niet duidelijk hoe die finale in de nieuwe plannen ingevuld zal worden.

   

  "Door de vele disciplines waren twee finales de enige oplossing. Als het aantal disciplines verminderd wordt, kun je dat wel in één avond ballen. Uit een bevraging bij onder andere de verschillende tv-stations bleek dat voordeliger. Waarschijnlijk zal de finale nu alternerend georganiseerd worden. Een keer Zürich, een keer Brussel, misschien zelfs een keer Londen of Berlijn."

   

  "Op zich maakt dat voor ons niet veel uit. Enerzijds is het een soort prestige. Anderzijds kun je als organisator van de finale niet veel meer doen en moet je de atleten die zich kwalificeerden aan de start laten komen. Ook al zitten zij niet meer in de topvorm van de rest van het seizoen, je moet hen toch aanvaarden."

   

  "Als je geen finale moet organiseren, kun je je deelnemersveld à la carte samenstellen met zicht op wat er op dat moment aan het gebeuren is in de atletiekwereld. Sommige atleten raken pas in topvorm aan het einde van het seizoen. Zulke atleten halen waarschijnlijk die finale niet, maar die kan je dan dus wel aan de start laten verschijnen."

  Geen finale? Op zich maakt dat voor ons niet veel uit. Enerzijds is het een soort prestige. Anderzijds kun je als organisator van de finale niet veel meer doen en moet je de atleten die zich kwalificeerden aan de start laten komen.

  Wilfried Meert

  "Langeafstandsnummers? Gebrek aan herkenbare atleten"

  Langeafstandsnummers waren lange tijd hét handelsmerk van de Memorial Van Damme. Ook daar wordt in de nieuwe regeling aan gesleuteld.

   

  Meert: "Het is te zeggen… Zeker als we de finale niet organiseren, kan het zijn dat we ruimte over hebben en dan kunnen we wél nog langeafstandsnummers toevoegen. De reden voor die schrapping op dit moment is een gebrek aan herkenbare langeafstandsrenners.'

   

  'Vroeger kende iedereen Haile Gebreselassie, Paul Tergat of Daniel Komen. Nu moeten we het onder ogen durven zien dat zeer getalenteerde, maar eerder onbekende Keniaanse of Ethiopische atleten die nummers winnen. Daar gaat niemand voor op de banken staan, dus ik vind het een logische beslissing dat ze het tijdelijk afvoeren."

   

  "Niks is natuurlijk definitief. Als er morgen een absolute ster opstaat in de 5000m die door iedereen herkend en bewonderd wordt, dan staat niks ons in de weg om in 2021 die discipline toch weer in te voeren."

  "Amusementswaarde van avondje Memorial vergroten"

  "Atletiek heeft zoveel disciplines", besluit Wilfried Meert. "Die kunnen onmogelijk allemaal in een tijdsbestek van twee uur geprogrammeerd worden. Er moeten dus keuzes gemaakt worden."

   

  "Voor de legislatuur van Lamine Diack gebeurde dat ook al. Welke nummers zijn interessant op dit moment? In welke disciplines zitten de meeste sterren? Waar bevinden zich de meest attractieve atleten? En die belandden dan automatisch op het programma."

   

  "Sebastian Coe keert daar nu naar terug en ik vind dat een wijze beslissing. Zo kunnen we de amusementswaarde van een avondje Memorial ook weer vergroten."