• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Rutten heeft het goed gedaan & ik neem gsm mee naar STVV"

  " "

  Peter Vandenbempt volgt de ontknoping van de reguliere competitie op de voet.

  Peter Vandenbempt staat bij zijn analyse van de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie stil bij het Play-off 1-ticket voor Anderlecht na de 2-0-zege tegen Kortrijk, het puntenverlies van STVV op Moeskroen én de "onaanvaardbare" situatie met de VAR in Genk-Lokeren.

  "Reactie van Anderlecht-spelers en -coach is prima: geen euforie, wel tevredenheid"

  Opdracht volbracht voor coach Fred Rutten nu Anderlecht Play-off 1 haalde? Ja en nee. Play-off 1 halen was natuurlijk de eerste opdracht en dat was gelet op de zorgwekkende toestand waarin het elftal zich bevond, blijkbaar toch niet zo eenvoudig. Dat heeft Fred Rutten dan toch goed gedaan, zoals we dat moeten zeggen.

   

  Hij heeft gisteren zelf nog eens aangegeven dat hij met zijn aanpak in het begin toch een beetje gevloekt heeft in de kerk. Het was geen voetbal of aanpak die de traditie van het huis Anderlecht vereist. Maar wel organisatie en discipline voorop. Het moest nu eenmaal.

   

  Het was vertrouwen herstellen en met een pragmatische aanpak proberen punten te pakken. En dat was voor deze spelersgroep en met het vertrouwen op een dieptepunt ook de juiste aanpak, zo is gebleken. En een aantal spelers is toch ook gaandeweg een stuk beter gaan voetballen.

   

  Het voetbal van Anderlecht is bij momenten beter. Met Kums die bijvoorbeeld heel sterk speelt, Verschaeren is gewoon sensationeel op zijn 17e. Er is een goeie spirit en een goed collectief. Er staat een ploeg, af en toe wel kwetsbaar, maar toch een ploeg. Prima werk dus van Rutten. Maar wie denkt dat ze met een plaats in de top 6 nu tevreden zijn bij Anderlecht, dat er geen druk meer zal zijn in Play-off 1, die heeft het goed mis natuurlijk.

   

  Ik vond de reacties van spelers en coach wat dat betreft prima: geen euforie, wel tevredenheid. Want na het eerste minimum - Play-off 1 - is er al meteen een tweede minimum en dat is Europees voetbal halen. Want voor het eerst in 56 jaar geen Europees aan het einde van het seizoen, dan is het toch mislukt."    

  "Ik heb geen idee of Anderlecht sterke play-offs gaat spelen, maar het kan"

  Ik heb geen idee of Anderlecht een grote rol van betekenis kan spelen in Play-off 1, maar het kan natuurlijk. Er zijn toch nog altijd veel onzekerheden, zoals ik daarnet al zei: het elftal blijft soms kwetsbaar en onzeker. Dat was op Lokeren zo. En ook gisteren: ondanks groot overwicht gaf het tegen Kortrijk toch 3 grote mogelijkheden weg. Het had 2 keer flink wat geluk.

   

  Het elftal moet nog een heel stuk beter worden. Dat gaf Rutten ook aan. Het zit nog niet op het niveau van Racing Genk of Club Brugge en eigenlijk ook niet op dat van het beste Standard. Maar het heeft in die onderlinge duels uiteindelijk toch elke keer wel zijn voet naast die ploegen uit Play-off 1 kunnen zetten.

   

  En er zijn toch een paar signalen waaruit we kunnen concluderen dat het mogelijk is dat Anderlecht sterke play-offs gaat spelen. Zoals de topvorm bij een aantal sleutelspelers: doelman Didillon bijvoorbeeld, Kums, Verschaeren en die Bolasie vind ik echt wel een aanwinst. Die is altijd zeer aanwezig en heel actief.

   

  In principe keren ook een paar spelers terug die als ze top zijn een flinke meerwaarde kunnen betekenen voor Anderlecht: zoals Trebel, Dimata en achterin ook Bornauw en misschien wel Najar. Dus wie weet voor Anderlecht, maar ik zou zeggen toch maar beter eerst winnen volgende week in Oostende bijvoorbeeld... 

  Bekijk de goals uit Anderlecht-Kortrijk (2-0)

  "STVV heeft zichzelf in de voet geschoten, maar..."

  STVV bleeft steken op een 1-1 bij Moeskroen en viel zo uit de top 6. Dat is hard voor een ploeg die veel lof heeft gekregen. Ik heb de wedstrijd niet gezien, maar op basis van de samenvatting van de vele kansen had dat puntenverlies helemaal niet gehoeven.

   

  Ze hebben blijkbaar toch weer een heel sterke wedstrijd gespeeld. Ze hebben goed en vlot gevoetbald op het veld van toch de beste ploeg van 2019. Het creëerde heel veel mogelijkheden, kwam 5 keer oog in oog met de doelman. Dan heeft STVV echt in zijn eigen voet geschoten. Eerst tegen 10, later tegen 9 mensen mogen voetballen en toch niet nog een paar doelpunten gemaakt en gewonnen en het voordeel tegenover AA Gent behouden.

   

  Dus lijkt iedereen voor die onderlinge finale van volgende week tussen STVV en AA Gent een beetje het voordeel te geven aan Gent. Die halen 9 op 9 en zitten in de flow. Gent zou het voor alle duidelijkheid ook best verdienen om in de top 6 te zitten. Maar het beste STVV heeft echt wel een goeie kans om Gent te verslaan. Zonder al te veel druk - denk ik nu - en wetend wat er moet gebeuren, zoals Marc Brys aangaf, op kunstgras... STVV zou zo zichzelf geven waar het op basis van een heel sterk seizoen met positief aanvallend voetbal recht op heeft.

  Bekijk de goals uit Moeskroen-STVV (1-1)

  "Ik neem volgende zondag mijn gsm mee naar Sint-Truiden"

  We blijven nog even in Limburg, waar leider Genk ontsnapte aan kwalijk puntenverlies tegen het al veroordeelde Lokeren: Genk gered én de VAR ook. Joachim Maehle heeft veel vrienden gemaakt met zijn knappe goal. Hij was de held voor iedereen.

   

  Want blijkbaar was de communicatie met het VAR-busje al vroeg in de wedstrijd uitgevallen en kon de videoref niet ingrijpen op dat belangrijke moment, toen een trap van Samatta duidelijk over de lijn was. Nu is dat uiteraard maar een voetnoot, omdat Racing Genk uiteindelijk toch gewonnen heeft. Want stel je maar eens voor dat Genk op die manier 2 punten wordt afgepakt en 2 punten inlevert op Club Brugge.

   

  Ik vind - ten eerste - dat de lijnrechter altijd zelf had moeten zien dat die bal over de lijn was. Het is niet omdat er nu een rugdekking is van de VAR, dat scheidsrechters of lijnrechters niet zelf bepaalde dingen duidelijk mogen opmerken.

   

  En voorts vind ik het onvoorstelbaar, om niet te zeggen onaanvaardbaar, dat er na meer dan een half uur - dat lag er tussen het uitvallen van de VAR en dat moment met Samatta - nog altijd geen communicatie kan hersteld worden tussen dat VAR-busje en de 4e ref. Ik heb begrepen dat er walkietalkies geprobeerd zijn, maar die werkten blijkbaar ook niet.

   

  In mijn naïviteit - denk ik dan maar - bestaat er toch nog altijd iets als een onnozele gsm. Die werken echt goed in de Luminus Arena. Ik ben ook altijd bereid om mijn eigen toestel ter beschikking te stellen. Dus ik neem het volgende zondag alvast mee naar Sint-Truiden.

   

  Oké: techniek kan falen. Mensen begrijpen dat blijkbaar niet, maar dat kan. Dat weten wij als mensen van radio en televisie. Maar je moet wel altijd voor een oplossing zorgen.

  Ik vind het onvoorstelbaar, om niet te zeggen onaanvaardbaar, dat er na meer dan een half uur nog altijd geen communicatie kan hersteld worden tussen het VAR-busje en de 4e ref.

  Peter Vandenbempt

  De trap van Samatta is over de lijn, maar de refs zien het niet