• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  5 redenen om de strijd om de drietand op de voet te volgen bij Sporza

  Michal Kwiatkowski

  Michal Kwiatkowski is er dit jaar niet bij om weer een gooi te doen naar de eindzege, maar er is nog genoeg ander schoon volk.

  Vanaf woensdag rijdt het peloton over de rug van Italië van de Tyrreense naar de Adriatische Zee. Ook dit jaar loont het weer de moeite om deze rittenkoers, samen met Sporza, van nabij te volgen.

  Reden 1: de Belgen doen mee voor dag- én eindzege

  Er staan maar 2 ex-winnaars aan de start en 1 daarvan is een Belg. Greg Van Avermaet won de Koers van de Twee Zeeën in 2016 en werd toen gediend door het parcours, omdat de zwaarste bergrit door het slechte weer werd afgelast. Ook dit jaar is de Tirreno op maat van punchers à la Van Avermaet. De beslissing wordt wellicht gemaakt op de vele klimmetjes en in de 2 tijdritten.

   

  Cruciaal voor Van Avermaet wordt de prestatie van zijn CCC-ploeg in de ploegentijdrit, de traditionele opener van de Tirreno. Met BMC wist hij die 3 jaar op een rij te winnen, nu is het het eerste examen tegen de klok voor zijn nieuwe team.

   

  Misschien nog kansrijker dan Van Avermaet is Tim Wellens, die in een blakende vorm steekt, een parcours naar zijn hart krijgt én ook nog eens een sterke ploeg heeft voor de ploegentijdrit, met onder meer Europees kampioen Victor Campenaerts.

   

  Die Campenaerts rijdt na zijn hoogtestage in Namibië zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Hij heeft vooral zijn zinnen gezet op de afsluitende tijdrit, een ideale test met het oog op zijn werelduurrecordpoging.

  Reden 2: we krijgen eindelijk Sagan nog eens te zien

  Peter Sagan is al sinds de Tour Down Under in het getouw en vloog daarna door naar Argentinië voor de Ronde van San Juan. Maar sindsdien trok de Slovaak zich terug op de Sierra Nevada. Hij liet het Belgische openingsweekend en de Strade Bianche aan zich voorbijgaan, maar komt zich in de Tirreno weer klaarstomen voor het voorjaar.

   

  Niemand van het huidige peloton won meer ritten in Tirreno-Adriatico dan Sagan, namelijk 7. Met al die muurtjes en sprintkansen kan hij zich in ieder geval helemaal uitleven in deze 54e editie. Al is het afwachten welke impact een paar dagen ziekte zal hebben.

  Reden 3: de Belgen en Sagan krijgen het niet cadeau

  De grootste concurrent voor Van Avermaet, Wellens en Sagan voor de dag- en eindzege komt wellicht - en dat kan geen verrassing zijn - uit het kamp van Deceuninck-Quick Step. Julian Alaphilippe bewees in de Strade Bianche in vorm te zijn en ook hem past het parcours van deze editie als een handschoen. Bovendien kan hij rekenen op een ijzersterke ploeg voor de tijdrit.

   

  Andere grote namen aan de start zijn ex-winnaar Vincenzo Nibali, die nog op zoek is naar zijn beste vorm met het oog op Milaan-Sanremo (waar hij vorig jaar won), Tourwinnaar Geraint Thomas, die eerst moet afrekenen met de concurrentie in zijn eigen ploeg (Moscon en Poels), Primoz Roglic, die in de UAE Tour bewees al meteen op hoog niveau te rijden, Thibaut Pinot en last but not least Tom Dumoulin.

   

  Voor de sprints is er buiten de al eerder vernoemde Sagan vooral Elia Viviani, die op zoek gaat naar een eerste zege ooit in de Tirreno. Hij zal wellicht de meeste tegenstand krijgen van Fernando Gaviria, tenzij jongens als Bouhanni en Nizzolo kunnen verrassen.

  Reden 4: we zien wellicht de toekomstige MSR-winnaar aan het werk

  Sinds 2000 stond de winnaar van Milaan-Sanremo 14 keer aan de start van Tirreno-Adriatico, met als uitzondering onder meer de sprinters Démare, Degenkolb en Kristoff, die Parijs-Nice in de benen hadden. Zowel in 2017 als 2018 was het met Kwiatkowski en Nibali opnieuw de Tirreno die de ideale voorbereiding bleek. Ook nu weer liggen de kaarten voor de Italiaanse rittenkoers weer goed, want heel wat favorieten voor de Primavera verkozen opnieuw de Tirreno boven Parijs-Nice.

   

  Een dubbelslag Tirreno-Sanremo is trouwens allesbehalve evident. In de voorbije 25 jaar is enkel Fabian Cancellara daar in 2008 in geslaagd.

  Reden 5: sporza.be volgt alle etappes van start tot finish

  Tirreno-Adriatico gaat woensdag van start en sporza.be is er elke dag vanaf de start bij met een live tekstverslag. De dinsdag daarna kennen we de opvolger van Michal Kwiatkowski, die zelf overigens zijn titel niet komt verdedigen.

  Tirreno - Adriatico
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Lido di Camaiore - Lido di Camaiore21.5 kmMTSHepburn
  2/>/>Camaiore - Pomarance195 kmJ. AlaphilippeA. Yates
  3/>/>Pomarance - Foligno226 kmVivianiA. Yates
  4/>/>Foligno - Fossombrone221 kmLutsenkoA. Yates
  5/>/>Colli al Metauro - Recanati180 kmFuglsangA. Yates
  6/>/>Matelica - Jesi195 kmJ. AlaphilippeA. Yates
  7/>San Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto10.1 kmCampenaertsRoglic