• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  UCI controleert op Tramadol: "Maar het staat (nog) niet op dopinglijst"

  De pijnstiller Tramadol wordt in verband gebracht met valpartijen.

  De pijnstiller Tramadol wordt in verband gebracht met valpartijen.

  In Parijs-Nice test de UCI renners voor het eerst op de pijnstiller Tramadol. "Ik vind het een positieve zaak dat Tramadol verboden wordt in een sport waarin je een voertuig bestuurt", zegt Servaas Bingé, ploegdokter bij Lotto-Soudal.

  3 keer betrapt = 9 maanden schorsing

  Tramadol is de laatste jaren een hot topic geworden in de wielerwereld. De pijnstiller kan nevenwerkingen hebben zoals misselijkheid, slaperigheid en verminderde concentratie. En daardoor wordt het in verband gebracht met de vele valpartijen.

   

  Sinds 1 maart heeft de UCI Tramadol op de lijst met verboden middelen gezet. In Parijs-Nice worden er voor het eerst controles uitgevoerd op de pijnstiller.

   

  Wordt een renner betrapt op Tramadol, dan krijgt hij een boete van 4.400 euro. Bij een 2e positieve test volgt een schorsing van 5 maanden, een derde levert een schorsing van 9 maanden op.

  Bingé: "Lotto-Soudal gebruikt Tramadol al 5 jaar niet meer"

  "Bij Lotto-Soudal gebruiken we Tramadol sowieso al niet", zegt ploegdokter Servaas Bingé. "Er zal dus niet veel veranderen voor ons. Doordat we lid zijn van het MPCC (de beweging voor een geloofwaardige wielersport) hebben we 5 jaar geleden de verbintenis aangegaan om geen Tramadol te gebruiken binnen de ploeg."


  Tramadol is verboden, maar het staat wel niet op de dopinglijst. "Ik vind het positief dat Tramadol verboden is in een sport waarin je een voertuig bestuurt en concentratie van groot belang is."

   

  "Het MPCC heeft bij de UCI en het WADA een harde strijd gevoerd om Tramadol ook op de dopinglijst te zetten. Maar dat is nog altijd niet gelukt. Daardoor worden de controles in Parijs-Nice niet uitgevoerd door het WADA maar wel door de UCI zelf."

   

  Of Tramadol doping is? "Zodra je met Tramadol de pijngrens verlegt, is het prestatieverhogend. Dan mag het voor mij op de algemene dopinglijst staan", zegt Bingé.

  Servaas Bingé.

  Servaas Bingé is ploegdokter bij Lotto-Soudal.