• home
 • video
 • pas verschenen

  Kris Meertens: "De Antwerp Giants spelen dit seizoen het beste basketbal"

  Paris Lee en Elias Lasisi

  Giant Vic Sanders gaat in de bekerfinale het duel aan met Elias Lasisi van Oostende.

  Hebben de Antwerp Giants de hegemonie van Oostende definitief doorbroken? "Als ze de play-offs ingaan als koploper, bombarderen ze zichzelf ook als titelfavoriet. En ik ben benieuwd hoe Oostende dan reageert", stelt onze commentator Kris Meertens.

  "Oostende bijgebeend"

  "De Antwerp Giants hebben Oostende bijgebeend. Dit seizoen spelen ze het beste basketbal in ons land", oordeelt Kris Meertens. "De kwalificatie voor de 1/8e finales in de Champions League heeft hen een boost gegeven."

   

  "De 44-82-pandoering die ze twee maanden geleden van Oostende hadden gekregen gaf een vertekend beeld. De nieuwe Amerikanen wisten nog niet waar de kustploeg voor stond. Een keiharde verdediging hadden ze duidelijk nog niet meegemaakt."

   

  "Op dit moment kan je van de grote 3 spreken in ons land: Oostende, de Giants en Charleroi. De kracht van Oostende is dat ze veel spelers lang aan zich hebben kunnen binden, spelers zoals Boukichou, Serron en Salumu."

   

  "Dat is nu de vraag bij de Giants. Als ze de ploeg kunnen samenhouden, zullen ze volgend seizoen nog sterker voor de dag komen."

  Hans Vanwijn en Ismael Bako

  Hans Vanwijn en Ismael Bako triomferen met de Beker van België.

  "Bako is een natuurtalent"

  "Met Ismael Bako hebben de Antwerp Giants met voorsprong de beste Belg op de Belgische basketbalterreinen rondlopen", gaat Kris Meertens voort. "Hij is laat begonnen met basketbal, maar toch staat hij op zijn 23e al ver in zijn carrière. Een echt natuurtalent dat leert van de besten."

   

  "In Antwerpen neemt Christophe Beghin, zelf een voormalige center, Bako onder zijn vleugels. En Beghin heeft dan weer school gelopen bij Lucien Van Kersschaever, net zoals Eric Struelens en Rik Samaey. Die kennis krijgt Bako nu mee."

   

  "Het vertrek van Bako naar een betere competitie, wat hij zeker aankan, zou een serieuze aderlating zijn voor het team", stelt Meertens. "Op de centerpositie hebben de Giants niet meteen iemand met zijn dominantie klaarstaan."

   

  "Vrenz Bleijenbergh gaat nog groeien in zijn rol, maar speelt niet zoals een center met zijn rug naar de korf. Hij is een ander type en meer de man van de driepunters. Neen, voor Bako zullen de Giants in eerste instantie een Amerikaan naar Antwerpen halen."

  "Spelers krijgen vrijheid van Moors"

  Coach Roel Moors is de grote motivator bij de Antwerp Giants. "Een enthousiaste coach, die zijn spelers vrijheid geeft, maar ook streng optreedt als het moet. Dat is op dit moment het juiste recept om een jonge en creatieve ploeg te leiden", vertelt Kris Meertens over de voormalige spelmaker.

   

  "En spelmakers zoals Moors kunnen het basketbal goed lezen. Bovendien stond hij zelf nog niet zo lang geleden op het parket waardoor hij goed weet wat er leeft in zijn kleedkamer en hoe jonge spelers in mekaar zitten."

   

  "Zelf is hij ook creatief geweest als spelmaker. Dat kan hij dus wel hebben van zijn team. Moors wil graag snel spelen en makkelijk scoren met de quickbreak, maar hij hanteert ook vaste patronen. Denk maar aan de alley oop van Lee of de afrollende actie met de dunk van Bako. Dat hebben ze duidelijk ingestudeerd."


  "Moors kan ook rekenen op zijn assistenten", geeft Meertens nog mee. "Christophe Beghin beschikt over tonnen ervaring als speler en Thomas Crab heeft lang de jongeren onder zijn hoede gehad in Antwerpen."

   

  VIDEO: Een alley oop van Bako tegen Brussels:

  "Als favoriet de play-offs in"

  Volgt na de Beker van België ook de landstitel voor de Antwerp Giants? "Dat is geen must", antwoordt Kris Meertens. "Een prijs was wel een must en die hebben ze nu binnen. Daar hebben ze zo lang naartoe gewerkt."


  "Zonder blessures van sleutelsspelers als Lee of Bako kunnen ze wel de play-offs ingaan als koploper, dan zijn ze titelfavoriet. En ik ben benieuwd hoe Oostende dan zal reageren. Sinds zondag weten andere teams dat de kustploeg niet langer ongenaakbaar is."

   

  VIDEO: Samenvatting van de bekerfinale Oostende - Antwerp Giants (70-76):