• home
 • video
 • pas verschenen

  Gerlo over exit Goffin in Indian Wells: "Nederlaag met een voorgeschiedenis"

  David Goffin.

  Dirk Gerlo analyseert de nederlaag van David Goffin.

  David Goffin werd gisteren al op het ATP-toernooi van Indian Wells gewipt. Onze tenniscommentator analyseert de nederlaag van de beste Belgische tennisser. "Ondanks de nederlaag moet er niet veel gebeuren voor een kentering ten goede", ziet Dirk Gerlo.

  Niveau van gloriejaar is er simpelweg nog niet

  Neen, 2019 is voorlopig niet het jaar van David Goffin. Tien matchen gespeeld, vier gewonnen en dus zes verloren. Niet goed genoeg voorlopig voor een tennisser die al in de top tien stond.

   

  Het niveau van het gloriejaar 2017 is er simpelweg nog niet. Een te vaak haperende opslag, nog net iets te weinig kracht en agressiviteit in de slagen op de cruciale momenten, het vertrouwen of vooral het gebrek aan vertrouwen dat er mee samenhangt. En natuurlijk, verwittigde tegenstanders ook.

   

  Maar, veel moet er niet gebeuren voor een kentering ten goede, was mijn aanvoelen na de nederlaag tegen Filip Krajinovic in Indian Wells. Net als tegen Tsitsipas in Marseille waren er weer flitsen van grote klasse, was er weer volop vechtlust en sereniteit in plaats van frustratie omdat het toch niet lukte.

   

  En opvallend,  twee van die zes verloren wedstrijden dit jaar kwamen er tegen die Serviër Filip Krajinovic. Apart verhaal wel, hoor. Vorige maand, in Montpellier was de nieuwe coach van David Goffin, Thomas Johansson, nog de coach van Krajinovic.

   

  Krajinovic was in november van vorig jaar zelfs speciaal naar Monte Carlo verhuisd om daar met Johansson te kunnen werken. Johansson zag in hem een speler voor de top 20, maar door handenvol blessures was het er nog niet van gekomen. En de eerste resultaten van de samenwerking waren dus positief. 

  Net als tegen Tsitsipas in Marseille waren er weer flitsen van grote klasse, was er weer volop vechtlust en sereniteit in plaats van frustratie omdat het toch niet lukte.

  Dirk Gerlo over David Goffin

  Kreet van ultieme revanche bij Krajinovic

  Maar toen kwam er dus die split tussen Goffin en Thierry van Cleemput. Goffin vond (wellicht al in Montpellier) gehoor bij Johansson om opnieuw (hij was al even de co-coach van Van Cleemput) zijn coach te worden.

   

  De Zweed zette, blijkbaar met een leugentje om bestwil – voor de familie niet meer te veel willen reizen –, de samenwerking met Krajinovic stop. Dat kwam bij de Serviër behoorlijk hard aan. 

   

  Dat Krajinovic in Indian Wells niet alleen tegen Goffin, maar ook en vooral tegen Johansson speelde, mag duidelijk zijn. Zijn kreet na de overwinning klonk als een kreet van de ultieme revanche. Goffin was mee het slachtoffer.

  Challengertoernooi is mooie opportuniteit

  En nu gaat David Goffin dus op aanraden van coach Johansson een 'challengertoernooi' spelen in Phoenix, Arizona, om de periode tussen Indian Wells en Miami te overbruggen, om dat betere matchritme terug te vinden. Wijze beslissing is dat.

   

  Die challengers zijn de opstaptoernooien naar het grotere werk. In een ver verleden zocht Andre Agassi succesvol challengers op toen hij ver was weggezakt. Vorig jaar ging Kei Nishikori na zijn zware blessure in een paar challengers weer op zoek naar het goede ritme. Ook al met succes en net voor Indian Wells was Kyle Edmund (ATP-24 en de winnaar in Antwerpen vorig jaar) de beste in een challenger in Indian Wells. 

   

  Goffin zette ook al eens de stap terug. In 2014 beleefde hij na een paar erg geslaagde weken in challengers een sterk najaar op de ATP-tour. Overigens is dat toernooi in Phoenix heel sterk bezet met al vijf spelers uit de top 50, zestien uit de top 100.

   

  Goffin zal met andere woorden geen vrijgeleide krijgen naar de titel en het zelfvertrouwen die een triomf in Phoenix zou kunnen meebrengen. Maar een mooie opportuniteit is het wel.

  Dirk Gerlo