• home
 • video
 • pas verschenen

  16-jarige Nina Sterckx is wereldkampioene gewichtheffen bij de jeugd

  Nina Sterckx heeft nog wat meer naam gemaakt als sterkste tiener van de wereld. Het 16-jarige gewichtheftalent won afgelopen nacht in Las Vegas het wereldkampioenschap bij de jeugd in de categorie tot 55 kg. Voor België is dit een primeur.

  Sterckx, een oud-turnster, is op jonge leeftijd al zo goed dat ze ook bij de senioren al spraakmakende resultaten liet optekenen. Zo is ze Belgisch kampioene en  verbeterde ze op het WK voor senioren in november een 20 jaar oude record van Ingeborg Marx.

   

  Voor het eerst nam ons land deel aan het WK voor de jeugd (tot en met 17 jaar). Sterckx haalde in Las Vegas met 79 kilogram in de snatch (in 1 beweging een gewicht boven je hoofd tillen) en 96 kilogram in de clean & jerk (eerst het gewicht op je schouders tillen en dan boven je hoofd stoten) een totaal van 175 kilogram.

   

  Daarmee deed Sterckx 3 kilogram beter dan een youngster uit Taiwan en 4 kilogram beter dan eentje uit Roemenië. Ze is de allereerste wereldkampioene gewichtheffen in ons land.

   

  Voor de atlete, die getraind wordt door oud-gewichtheffer Tom Goegebuer en die droomt van de Olympische Spelen, is het de eerste grote internationale titel uit haar carrière.

   

  Sterckx had in de VS het gezelschap van haar clubgenote Annelien Vandenabeele, met haar 14 de jongste deelneemster. Vandenabeele stond haar mannetje en verbeterde al haar persoonlijke records en de Europese records U15. Met 148 kilogram (65+83) eindigde ze knap 8e. De twee atletes zijn lid van Koninklijk Olympic Gent en worden getraind door Goegebuer en Bieke Vandenabeele.

  Meer foto's van op het WK:

  Nina Sterckx (1e) en Annelien Vandenabeele (8e).

  Sportweekend zocht Sterckx in november op:

  Coach Goegebuer in november: "In haar leeftijdsklasse is ze top 5"