• home
 • video
 • pas verschenen

  "Düsseldorf heeft mooi klassement te danken aan zijn twee Belgen"

  De redding voor Fortuna Düsseldorf in de Bundesliga is nabij, en daar zitten Dodi Lukebakio en Benito Raman voor iets tussen.

  Eden Hazard, Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku zijn de paradepaardjes van de voetballende Belgen in het buitenland. Maar ook in de Bundesliga maken landgenoten furore. Bij het bescheiden Fortuna Düsseldorf schieten Dodi Lukebakio (21) en Benito Raman (24) met scherp en spelen ze een belangrijke rol in het onverhoopte behoud van de promovendus. Stef Wijnants staaft met cijfers.

  In de jaren 70 en 80 was Fortuna Düsseldorf een vaste waarde in de Bundesliga. Europees speelden de rood-witten zelfs de finale van de Europabeker voor bekerwinnaars in 1979. Onder aanvoering van hun bekendste speler ooit, Klaus Allofs, verloren ze van met 4-3 Barcelona.

   

  Eind jaren 80 kwam de klad in de club. Net na de eeuwwisseling vertoefde Düsseldorf door mismanagement en grote financiële problemen zelfs in de vierde klasse van het Duitse voetbal. Maar al die tijd bleef de aanhang van Fortuna bijzonder groot. De dag van de heropstanding zou ooit komen.

   

  Vorig seizoen kroonde Düsseldorf zich op de laatste speeldag na een adembenemend duel tegen concurrent Nürnberg tot kampioen in de tweede Bundesliga.

   

  Omdat het de voorbije 20 jaar slechts één seizoen in de hoogste klasse speelde (2012-2013) lagen de verwachtingen voor aanvang van dit seizoen niet bijster hoog. Het behoud zou al een bijzonder succes zijn.

   

  Tien speeldagen voor het einde staat Fortuna echter op een comfortabele 11e plaats met een straat voorsprong op de degradatieplekken. De redding is nabij.

  Bayern, Dortmund en Schalke : killer van dienst Lukebakio

  Eerder op het seizoen stuntte Düsseldorf al door 3-3 gelijk te spelen in Bayern München en door als eerste club Borussia Dortmund te verslaan (2-1).

   

  Afgelopen zaterdag verbaasde Fortuna opnieuw. 0-4 wezen de cijfers uit op het veld van Schalke 04. In Gelsenkirchen mogen ze dan wel aan een dramatisch seizoen bezig zijn, het resultaat was toch opvallend.

   

  Dat het knappe klassement te danken is aan de doelgerichte Belgen in de spits beaamt elke Duitse voetballiefhebber. Dodi Lukebakio, ex-Anderlecht en -Charleroi, eigendom van Watford en dit seizoen aan de Duitsers uitgeleend, scoorde zaterdag voor de achtste keer. 

   

  Lukebakio schoot zich al eerder in de geschiedenistabellen van de Bundesliga, want hij nam eind november op het veld van Bayern München Manuel Neuer maar liefst drie keer te grazen. Dat had nog geen enkele andere speler ter wereld gekund.

   

  En half december was de 21-jarige linkspoot met de openingsgoal medeverantwoordelijk voor de zege tegen Borussia Dortmund. Met zijn zevende en achtste goal in het weekend staat hij nu net buiten de top 3 van de jongste spelers die minimaal 8 keer raak troffen.

  Speler Goals Leeftijd (vandaag)
  Jadon Sancho 8 18 jaar, 344 dagen
  Kai Havertz 9 19 jaar, 266 dagen
  Luka Jovic 15 21 jaar, 71 dagen
  Dodi Lukebakio 8 21 jaar, 161 dagen
  Timo Werner 11 22 jaar, 363 dagen

  Speelvogel schiet gericht

  Lukebakio amuseert zich te pletter in Düsseldorf, zo liet hij zaterdag na afloop aan de Duitse pers weten. "Het is echt een fantastisch gevoel, ik ben zo blij voor
  mijn ploeggenoten en de club.”

   

  Vooralsnog leeft Lukebakio van zijn flitsen, meer consistentie in zijn spel zou de speelvogel ten goede komen. Overal waar hij al speelde, liep de wat nonchalante Lukebakio al tegen enkele boetes aan.


  Bij Anderlecht werd hij ondanks zijn talent verkocht omdat Dodi te vaak te lang ‘dodo’ deed. Nu probeert hij zich de Duitse mentaliteit eigen te maken. Coach Friedhelm Funkel is streng voor de belofte-international maar zette hem toch al 15 keer in de basis en bezigde hem 7 keer als invaller.

   

  Wat momenteel evenveel als de goals opvalt, is de schotnauwkeurigheid van Lukebakio, het percentage schoten dat tussen de palen gaat (exclusief geblokkeerde pogingen). Van alle spelers met minimaal veertig schoten heeft alleen Alassane Pléa (Borussia Monchengladbach) een hogere nauwkeurigheid dan Lukebakio.

  Hoogste schotnauwkeurigheid (min. 40 schoten)
  Speler Schotnauwkeurigheid Schoten
  Alassane Pléa 65% 60
  Dodi Lukebakio 63% 41
  Kevin Volland 63% 60
  Serge Gnabry 61% 42
  Luka Jovic 60% 62

  Lukebakio wist als eerste speler ooit Manuel Neuer drie keer te kloppen in dezelfde wedstrijd.

  Raman zet carnaval in

  Zaterdag zaten in Schalke meer dan 4.500 Fortuna-supporters in de tribune. Die waren allen verkleed, want carnaval wordt in Düsseldorf duchtig gevierd. Behalve Lukebakio zorgde ook Benito Raman voor de clowneske sfeer. Raman, intussen 24 jaar en ex-AA Gent, STVV en Standard, scoorde met een wondermooie trap de derde van de middag en was een met zijn snelheid en assists een gesel voor de Schalke-defensie.


  En vieren deed hij als de beste. “Ik ben geen carnavalist. Maar plezier gaan we zeker maken. Die liedjes van carnaval vind ik best ok maar verkleden, nee daar doe ik niet aan mee”, liet Raman zich na de match ontvallen.

   

  Raman is zeker geen basisspeler in Düsseldorf (hij speelde nog maar 908 minuten) maar met 10 basisplaatsen en 10 invalbeurten draagt hij met zes goals zeker bij tot het succes van Düsseldorf. In onderstaande lijst staat hij achtste als het gaat om minste minuten per doelpunt.

  Minste minuten per goal (min. 5 goals)
  Speler Minuten per goal Goals
  Paco Alcácer 60 13
  Reiss Nelson 93 6
  Luka Jovic 97 15
  Alfred Finnbogason 110 10
  Ishak Belfodil 129 8
  Marco Reus 133 13
  Robert Lewandowski 137 15
  Benito Raman 151 6
  Andrej Kramaric 153 10
  Timo Werner 157 11

  Meer dan 50% van de goals

  Dat Lukebakio en Raman erg waardevol zijn voor Fortuna Dusseldorf, is een open deur intrappen. Met hun 14 doelpunten en 4 assists zijn ze samen goed voor meer dan de helft van het totaal aantal treffers (31) van Fortuna Dusseldorf.

   

  Ook met het aantal schoten dat spelers gemiddeld per 90 minuten op doel lossen, behoren ze tot de top. Van alle spelers met minimaal 900 minuten in de benen doen alleen Jovic, Belfodil en Waldschmidt het beter dan de Belgen. Raman schiet dus per 90 minuten 1,59 keer op doel, Lukebakio zit daar met 1,55 net iets onder.

  Raman zal nog niet meteen een weg hoger inslaan, hij heeft nog een contract tot 2022. Een basisplaats afdwingen en een vaste waarde in de Bundesliga worden lijken zijn eerste prioriteit.

   

  Voor Lukebakio liggen de zaken anders. Duitse topclubs hebben al eens voorzichtig
  geformuleerd naar de eisen van de jonge Belg, maar Watford beslist uiteindelijk over zijn toekomst. Maandag kunnen Dodi en Benito hun statistieken nog wat meer
  glans geven in de volgende Bundesligamatch tegen Eintracht Frankfurt. 

  Stef Wijnants